Bakgrundspapper uppe

«  Det första tyska företaget skapat av kvinnor

Den extrema fasaden till Ateljé Elvira. Art Nouveau med en drake i gult och rött.
Hof-Atelier Elvira var skapad i klassisk Art Nouveau-stil. Fasaden var alltid
i grönt, medan somliga påstår att draken, som från början var gul
och röd, bytte färg varje år.
Rubrik: Hof-Atelier Elvira

De tyska feministerna Anita Augspurg och Sophia Goudstikker skapade tillsammans det som först hette Atelier Elvira. Det var det första tyska företaget som var skapat av kvinnor.
Foto av bok om Hovateljé Elvira Osynlig ruta
  Atelier Elvira låg på Von-der-Tann-Strasse 15 i München, och huset stack ut för den som promenerade förbi, på grund av sin speciella Art Nouveau-stil. I folkmun fick det snabbt heta alla möjliga varianter, som "Drakhuset" och "Kinesiska Ambassaden".
Osynlig ruta
  Anita Augspurg och Sophia Goudstikker klippte håret kort, klädde sig som de ville, struntade i hur kvinnor "borde" bete sig, och levde öppet lesbiskt, trots att detta alltså var under andra hälften av 1800-talet. Det gjorde att de blev förebilder i homosexuella kretsar och Atelier Elvira blev snabbt en mötesplats för konstnärer, författare och feminister.
Osynlig ruta
  Foto av Kung Ludwig IIIAnita och Sophia blev förstås trakasserade för sin livsstil. Att de ändå klarade det berodde på att bägge hade kontakter med olika kända personer, som författaren och senare nobelpristagaren Thomas Mann, den ryskfödda psykoanalytikern Lou Andreas-Salomé och den engelska dansösen Isadora Duncan, som alla lät fotografera sig hos Hof-Atelier Elvira. Och så förstås att det blev en hov-ateljé – även kungafamiljen lät fotografera sig där.

Osynlig rutaKung Ludwig III fotograferad Liten grå pil som pekar åt höger
hos Hof-Atelier Elvira.
Osynlig ruta

  Det var inte bara Hof-Atelier Elviras yttre fasad som var i Art Nouveau, även inne i huset var det Art Nouveau-stil som gällde.
Osynlig ruta

Dörröppning och stol i Art Nouveau-stil  Interiör med trappan i bakgrunden  Trappan i Art Nouveau-stil
Inne på Hof-Atelier Elvira, med den berömda trappan.

Kort med texten "Atelier Elvira. Anita Augspurg & Sophia Goudstikker. München" m.m.
  När Anita Augspurg 1896 träffade Lida Gustava Heymann fortsatte Sophia Goudstikker att själv driva Hof-Atelier Elvira. Men då ägde de fortfarande ateljén tillsammans, först 1907 sålde Anita formellt sin del till Sophia. Senare hyrde Sophia ut ateljén till en annan fotograf.
Osynlig ruta
  När Hitler kom till makten 1933 intog en del av stormtrupperna huset. De tog bort drakornamentet från fasaden. 1944 förstördes huset slutligen av de allierades bomber.

Tre män i kostym och fyra damer i tjusiga klänningar är draperade med blommor i trappan i Hovateljé Elvira.
Folk i trappan i Hof-Atelier Elvira.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu