Bakgrundspapper uppe

«  Tillbaka

Porträttfoto av Lucy Stone med uppsatt hår. Hon ser snett åt sidan och ler
Rubrik: Att göra en "Lucy Stoner"

1855 gifte sig Lucy med Henry Blackwell, som då upprepat hade friat till henne under flera år, trots att hon hela tiden sa nej – hon var emot äktenskapet, för hon ville inte ge upp sin frihet.
Osynlig ruta
  Redan som barn hade Lucy reagerat när hon läste i Bibeln att "Thy desire shall be to thy husband and he shall rule over thee". Orättvisan i att kvinnor inte sågs som fullvärdiga människor kunde hon absolut inte acceptera, och därför hade hon bestämt sig för att aldrig gifta sig. Men hon var kär i Henry och han sa att han var beredd att anpassa giftermålet till hur hon såg det.
Osynlig ruta
  I hans familj, Blackwell, var i stort sett allihop aktivister för kvinnors rättigheter. Föräldrarna hade sett till att både flickorna och pojkarna fick studera. Precis som de andra stöttade Henry kvinnokampen.
Osynlig ruta
  Så när Lucy och Henry gifte sig, läste vigselförättaren en alternativ text som de själva skrivit, där de slog fast att de inte accepterade statens krav på kvinnors underordning, utan gifte sig som två lika parter. Lucy behöll dessutom sitt eget namn, och skrev:

"A wife should no more take her husbands name than he should hers. My name is my identity and must not be lost."

  Innan dess hade tydligen ingen kvinna i USA krävt att få behålla sitt namn vid sitt giftemål, även om en del använde både sitt ursprungliga efternamn och mannens namn.
Osynlig ruta
  Så än idag kan en amerikansk kvinna som behåller sitt efternamn när hon gifter sig få höra att hon "är en Lucy Stone" eller "gör en Lucy Stoner".
Osynlig ruta(Men självklart måste Lucy Stone i praktiken ge upp sina rättigheter som ogift kvinna när hon gifte sig med Henry Blackwell, och en del källor menar att han med tiden började undergräva hennes självförtroende, samtidigt som hon både var tvungen att ta ansvar för allt i deras hem och försörja dem.)
Osynlig ruta
När Lucy och Henry gifte sig hade de samtidigt skrivit fastigheten som de bodde i på henneFoto i halvfigur av Lucy Stone med dottern Alice som bäbis. På så sätt ville de att hon skulle ha egen egendom. Men i protest mot att kvinnor inte hade rösträtt vägrade Lucy Stone 1858 att betala skatt för sin fastighet.
Osynlig ruta
  "No taxation without representation" (Ingen skatt utan representation) var ett gammalt anti-kolonialt slagord. Lucy Stone använde det för att slå fast att kvinnor inte borde behöva betala skatt så länge kvinnor inte kunde påverka politiken genom att rösta.
Osynlig ruta
  Skattemyndigheten kom då hem till henne, tog ut några av hennes möbler på gården, och höll auktion. (Men en granne köpte flera saker och gav tillbaka till henne.)
Osynlig ruta
  Och information om protesten spreds över hela landet.
Osynlig ruta

Bilden: Lucy med dottern Alice Stone Blackwell,
som också blev en känd feministisk aktivist.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-02

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu