Bakgrundspapper uppe

« En ständig kamp för kvinnors rätt till utbildning

Porträttfoto av Lucy som ung flicka
Rubrik: Lucy & utbildningen

Precis som sina syskon började Lucy Stone redan som barn att jobba med allt möjligt hemma, för att hjälpa till med familjens försörjning. När hon var 16 år började hon dessutom att jobba som lärarinna, för att på så sätt dra in mer pengar till familjen. Hon drömde om att få studera vidare, som pappan låtit bröderna göra, men pappan vägrade hjälpa henne. Hon var ju flicka. Han tog henne bara åt sidan och sa: "Din mor lärde sig läsa och skriva och räkna. Hon kan få sina ägg- och smörpengar att stämma. Vad mer behöver en flicka kunna?"
Osynlig ruta
Kolorerat foto av Oberlin CollegeMen Lucy gav sig inte. Av det som pappan ändå lät henne behålla av lärarinnelönen sparade hon så mycket hon kunde. Det tog henne nio långa år, men 1843, när hon fyllde 25 år, kunde hon börja studera på den enda högre skola i Massachusetts som tog emot kvinnor som elever, Oberlin College. (Oberlin startade 1833, och tog emot kvinnor från 1837. Det var också det första universitetet i USA som tog emot svarta elever, från 1835.)
Osynlig ruta
  Men Lucy Stones pappa hade satt villkoret att han måste få ett skuldbevis på den lön som Lucy skulle ha tjänat in om hon hade jobbat vidare som lärarinna, och som han på grund av hennes envishet att studera gick miste om. Så Lucy jobbade extra både som lärarinna och med hushållsarbete samtidigt som hon studerade, för att får det att gå ihop.
Osynlig ruta
Foto av ung kvinna. Under bilden står: Antoinette Brown, foto: Oberlin CollegePå Oberlin träffade Lucy Stone bland andra Antoinette Brown, som hon fortsatte vara vän med hela livet.
Osynlig ruta
  Kvinnor fick inte tala på retoriklektionerna på Oberlin, bara lyssna, men Lucy och Antoinette drev igenom att de två skulle få öva sig på retorik* genom att debattera mot varandra. Deras manliga lärare, professor Thome, lät dem debattera en gång, men när andra på skolan protesterade, blev det stopp för fortsatt debatt mellan kvinnor.
Osynlig ruta
  Tillsammans startade Lucy och Antoinette då den första amerikanska debattklubben för kvinnor, till att börja med i hemlighet. Oberlin College symbol med en byggnad, namnet och texten "Learning and Labor"Gruppen träffades i sällskapsrummet hemma hos en äldre kvinna som Lucy Stone kände och som bodde i utkanten av staden.
Osynlig ruta
När Lucy Stone skulle sluta på Oberlin inbjöds hon att skriva ett tal till avslutningsfesten. Men hon skulle inte få hålla talet själv, istället skulle en lärare läsa upp det – eftersom kvinnor inte fick hålla tal offentligt i sällskap där män närvarade. Lucy vägrade då att skriva talet.
Osynlig ruta
  1847 blev Lucy Stone den första kvinnan från Massachusetts som tog collegeexamen.
Osynlig ruta
Handkolorerat foto av Lucy Stone vid tiden för studierna vid Oberlin College. Hon sitter med en bok i händerna och ser snett framåt   När hon slutat på Oberlin började Lucy, trots att hennes föräldrar inte ville det, att hålla offentliga tal och skriva artiklar mot slaveriet och för kvinnors rättigheter – inte minst kvinnors rösträtt, rätt till egendom och till skilsmässa. Lucy Stone reste runt i landet och organiserade folk för svartas rättigheter och kvinnokamp.

Osynlig ruta
Handkolorerat fotografi av Lucy Stone vid
tiden för studierna vid Oberlin College.
Osynlig ruta

* Retorik ~ Konsten att övertyga.

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-02

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu