Bakgrundspapper uppe

« Tillbaka

Foto av kartongen till mer nutida Monopolspel
Rubrik: Anti-monopol blev till Monopol

När Elizabeth Magie hade fått patent på sitt spel The Landlord's Game letade hon efter någon som kunde tillverka det. Hon vände sig då till det stora spelföretaget Parker Brothers, men de tyckte att Lizzies spel var alldeles "för politiskt" och ville inte tillverka det.
Osynlig ruta
Foto av gammaldags spelpjäser i trä, målade i olika färger  The Landlord's Game spreds från person till person, men också via Economic Game Co, som Lizzie Magie startat med andra anti-monopolister. Men de flesta som spelade kallade helt kort spelet för Monopol.
Osynlig ruta
Bild av den typiska Monopol-gubben i hög hatt, som springer med en påse pengar i famnen  Så hände det i början av 1930-talet att en man som hette Charles Darrow hade fått spelet av några vänner. Han gjorde då om spelet till att bara bestå av den variant där spelarna skulle slåss om att få monopol och la till några regler som han hittat på. Han tog patent på sitt "nya" spel, som han kallade Monopol, och sålde spelet via spelföretaget Parker Brothers.
Osynlig ruta
  Ganska snart upptäckte de sin miss – Monopol var ju en kopia av den ena varianten av Elizabeth Magies The Landlord's Game, det gick inte att komma runt.
Osynlig ruta
Foto av spelpjäsen fingerborden  Parker Brothers kontaktade Lizzie Magie och ville köpa hennes patent, så att de kunde fortsätta ge ut Monopol istället. Men det gick inte Lizzie Magie med på. För henne var det viktiga att sprida anti-monopolistiska idéer, och detta nya "Monopol" var ju raka motsatsen!? De försökte med att hon skulle få lite ersättning för varje sålt Monopolspel, men hon ville inte ha några pengar för ett spel som spred motsatsen till vad hon ville. The Landlord's Game skulle ju lära folk om radikal ekonomi!
Osynlig ruta
  Det slutade med att Parker Brothers lovade att ge ut The Landlord's Game också, om de bara fick köpa Lizzies patent.
Och så blev det. Elizabeth Magie fick 500 dollar för sitt aktuella patent, det från 1924.
Osynlig ruta
Foto av spelpjäsen kängan  Parker Brothers gav ut en liten upplaga av The Landlord's Game, men de fortsatte inte att tillverka det. Istället satsade de hårt på marknadsföringen av Monopol-spelet, när de nu kommit över Lizzie Magies patent.
Osynlig ruta
  The Landlord's Game föll i glömska, medan Parker Brothers och Charles Darrow överallt berättade att Monopolspelet hade uppfunnits av Darrow. Charles Darrow blev mångmiljonär på Monopolspelet. Vad spelföretaget Parker Brothers dragit in på det genom åren förtäljer inte historien, men med tanke på att det sålts i mångmiljonupplagor över hela världen ända sedan 1930-talet kan vi gissa att det är mycket.
Osynlig ruta
Foto av tidningsklipp med text och bild (oläsligt) om Elizabeth Magie  och Monopelturerna 1936   Elizabeth Magie var först mycket lycklig när Parker Brothers gav ut hennes spel The Landlord's Game. Men hon förstod så småningom att hon blivit lurad. Pengarna brydde hon sig inte om, men hon var arg, sårad och besviken över att idéerna om anti-monopolism inte kunde spridas vidare, men hon sa i en intervju i en stor tidning 1936 att ingenting är nytt under solen.
Osynlig ruta
  Kapitalismen var sig lik. Så till och med det radikala spelet om en annan ekonomisk politik lyckades de rika ta över och förvandla till sin motsats.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-07-18

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu