Bakgrundspapper uppe

«  Artemisia Gentileschi målade porträtt av starka kvinnor.

Målning av Artemisia Gentileschi: Judith och hennes tjänsteflicka med Holofernes huvud

Rubrik: Artemisia Gentileschi

Artemisia Gentileschi levde i Italien under 1600-talet. Hon föddes 1593 och dog troligen 1652. Hon var dotter till en konstnär och lärde sig måla av honom. Flickor kunde annars inte få konstnärlig utbildning då.
Osynlig ruta
  Men pappan hade en vän som också skulle undervisa Artemisia i måleri. Han försökte förföra den då 16-åriga Artemisia och när hon avvisade honom, våldtog han henne. När Artemisia pappa försökte få mannen dömd för stöld kom också våldtäkten upp i rätten. Artemisia torterades och mannen frikändes från våldtäkten.
Osynlig ruta
  Trots allt hon utsatts för fortsatte Artemisia måla och etablera sig som konstnär. Hon blev medlem av konstakademin och gifte sig med en annan konstnär.
Osynlig ruta
  En tid efter våldtäkten målade Artemisia Gentileschi för första gången en tavla av Judith, en kvinna ur Bibeln. Historien berättar att när Judiths stad var hotad, smög hon sig in i fiendelägret och högg huvudet av deras härförare Holofernes. En av tavlorna Artemisia målade visar hur Judith skär halsen av Holofernes. Du kan se den om du klickar här. Det är intressant att jämföra Artemisias målning med andra konstnärers målningar av Judith och Holofernes (det var ett vanligt motiv). Andra målade henne "efteråt" (som även Artemisia gjorde, i bilden här ovanför), med Holofernes huvud på ett fat eller i en korg – där brutaliteten i Judiths handling lyser med sin frånvaro.
Osynlig ruta
  Artemisia målade även andra porträtt av starka kvinnor. Hon är en av få kvinnor som lyckades bli en stor konstnär under denna tid.
Osynlig ruta

Bilden här ovanför visar Judith och hennes tjänsteflicka med Holofernes huvud.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu