Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Calamity Jane – en kvinna som gick sina egna vägar.

Calamity Jane som ung flicka
Calamity Jane

Martha Jane Cannary föddes cirka 1850 i Princeton, Missouri, i USA. Vi vet inte mycket om hennes barndom, men det framgår att familjen flyttade en del. Martha Jane fick inte mycket skolgång, men hon kunde läsa. Mamman dog när Martha Jane var barn, och pappan dog några år senare. Som äldst i syskonskaran på fyra systrar och två bröder fick hon ta hand om syskonen bäst hon kunde. Hon tog de ströjobb hon fick för att kunna försörja familjen; som kock, sköterska, diskare, servitris, Calamity jane med ölglas i handendance-hall tjej, mulkusk, boskapsdrivare och rallare. Enligt flera källor utnyttjades hon också i prostitution.
Jane klädd i skinnjacka och läderbyxor Osynlig rutaEn tid när hon var i tjugoårsåldern blev Martha Jane spanare åt Buffalo Bill, utsedd av general Cook. Det var då hon började använda manskläder, men redan innan dess var hon annorlunda; hon drack massor av wisky och öl, tuggade tobak och svor mycket och gärna. Redan i tonåren var hon också en extremt bra skytt.
Osynlig rutaVarför hon kallade sig "Calamity" (olycka) är det ingen som vet säkert. Men hon blev snabbt en lokal legend, bland annat för att det sas att siouxindianerna inte angrep henne ens när hon arbetade åt armén, att de alltid lät henne vara ifred.
Osynlig rutaLegenderna om Calamity Jane är så många, och olika, att det är svårt att veta vad som egentligen är sant av allt som sägs. Calamity Jane var också själv en historieberättare, som inte alltid höll sig till sanningen, inte heller när hon skrev om sitt liv.
Osynlig rutaUnder 1870-talet träffade Calamity Jane Wild Bill Hickock och hon uppgav att de gifte sig, om än inte helt formellt. (Han gifte sig senare formellt med en annan kvinna.) Calamity Jane bosatte sig i Deadwood, Dakota, där också Wild Bill Hickock bodde, under guldruschen i början av 1870-talet.

Foto över Deadwood 1876
Deadwood, South Dakota, 1876.
Osynlig ruta

Osynlig rutaCalamity Jane var känd som orädd och driftig. 1876 räddade hon livet på sex passagerare på en diligens som anfallits av indianer. I Deadwood skötte hon länge om offer för smittkoppsepidemin 1878.
Osynlig rutaWild Bill Hickock mördades 1876. Calamity Jane stannade i Deadwood några år efter det, men sen reste hon iväg, startade en farm, reste vidare, jobbade med nåt helt annat, reste vidare. Efter några år träffade hon Clinton Burke, som hon levde med, och så småningom även gifte sig med. Men de skildes efter ytterligare några år.
Osynlig rutaEnligt somliga källor hade Calamity Jane fått en dotter, Jean, med Wild Bill Hickock 1873, men att dottern hade adopterats bort. Andra källor menar att det är en myt, men att Calamity Jane faktiskt fick en dotter med Clinton Burke 1887, men att den dottern lämnades bort till fosterföräldrar.
Osynlig rutaEnligt historierna om Calamity Jane låter det ofta som att hon alltid gick i manskläder, men det stämmer inte. Det finns ganska många foton av henne i kvinnokläder – även om det allt mer sällan var en fin dams kläder. Kolla bland annat här och här och här och här och här. Troligen klädde hon sig helt enkelt efter vad hon skulle göra just då.

Calamity Jane och hennes häst Satan
Calamity Jane på Buffalo Bill Wild West Show.
Klicka på bilden för att se en stor version.
Osynlig ruta

Osynlig rutaI slutet av sitt liv reste Calamity Jane runt med Buffalo Bill Wild West Show, och visade upp hur bra hon var som skytt, och med hästar. Men hon var då svårt alkoholiserad, drack hela tiden, och hamnade ständigt i slagsmål, så 1901 fick hon sparken.
Osynlig rutaDå återvände hon till Deadwood, där hon dog i lunginflammation 1903. Enligt några källor hade hon några aldrig skickade brev till sin dotter i fickan när hon dog.
Osynlig rutaPå Calamity Janes egen önskan begravdes hon intill Wild Bill Hickock – "The only man I've ever loved".

Calamity Jane mitt i livet, i manskläder och med gevär i hand i fotografens studio.
Calamity Jane mitt i livet, i manskläder och med geväret i hand
i fotografens studio.
Osynlig ruta

Det har gjorts flera amerikanska filmer om Calamity Jane. Men när patriarkatet står för historieskrivningen förvandlas hennes liv till nåt både sexualiserat och förlöjligat, som framgår av affischer och bilder här och här och här. Därför är det så viktigt att vi feminister sprider det vi vet!
Osynlig ruta


Liten bild med båt, ankare, solnegång och grönt
Läs Calamity Janes egen berättelse om sitt liv HÄR (på engelska).
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu