Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Det låter ofta på historieböckerna som om det bara funnits några enstaka regerande drottningar i Sverige, men i praktiken var de nog några fler...


Namn: Drottning Filippa

Philippa föddes i England den 4 juli 1394. Hon var dotter till Mary de Bohun och kung Henry IV. Mamman dog när Philippa föddes, så det enda hon hade till minne sin mamma var en illustrerad bönbok. Philippa var bara 7 år när hennes pappa inledde förhandlingar om att hon skulle gifta sig med Erik av Pommern, som då samregerade med sin mamma, drottning Margareta, över unionen Sverige, Norge och Danmark.
Osynlig ruta  1406 reste Philippa Plantagenet eller Philippa av England till Sverige. Då var hon 12 år. Hon gifte sig i domkyrkan i Lund med den dubbelt så gamla kung Erik och blev samtidigt krönt till drottning Filippa av Sverige, Norge och Danmark.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Staty av drottning Filippa
Staty av drottning Filippa av den danske skulptören Herman Wilhelm Bissen.

  Det fanns inte nån lagstadgad giftemålsålder i Sverige då, men Filippa ansågs trots allt inte riktigt "mogen för äktenskapligt samliv". Så hon fick bo hos drottning Margareta tills hon fyllt 15 år.
Osynlig rutaI några år levde Filippa och Erik VIII på Kalmar slott, men sen bodde de oftast inte tillsammans. Erik var en allmänt otrevlig man, känd för sitt hetsiga humör. Han krigade mycket, men såg oftast bara till Danmarks bästa, och tillsatte danska och tyska fogdar som skulle dra in pengar från folk i Norge och Sverige.
Osynlig ruta
  Svenskarna drabbades särskilt hårt. Det gjorde förstås inte Erik populär bland folk

här. Men han var sällan i Sverige eller Norge, han föredrog Danmark. Där hade han också sin fasta älskarinna.

Glasmosaikfönster av Drottning Flippa
Glasmosaikmålning av Drottning Filippa i Vadstena kloster. Gjord av Mariusz Pazdziora.

Osynlig ruta  Drottning Filippa däremot föredrog Sverige. Hon var med i Birgitteorderns systerskap i Vadstena kloster, och därför bodde hon gärna i Vadstena.
Osynlig ruta
I praktiken blev det därför drottning Filippa som under nästan 20 års tid regerade i Sverige. (Drottning Margareta hade dött redan 1412.)
Osynlig ruta  Under åren 1423 - 1425 var drottning Filippa även formellt utsedd till regent –
över alla tre länderna – för då var Erik på pilgrimsfärd. Och 1428, när tyskarna angrep Köpenhamn, var det hon som ledde motståndet.
Osynlig ruta  Det sägs att drottning Filippa verkligen

brydde sig om vanligt folk, och det framgår att hon var mycket populär. I äldre böcker skildras hon som både klok, god och handlingskraftig.
Osynlig ruta
  Drottning Filippa sågs som en betydligt bättre regent än kungen, och hon tog ansvar för alla unionens länder. I motsats till kung Erik försökte hon dessutom att undvika krig, så att folk fick chans att vila mellan allt kungligt krigande.
Osynlig ruta  Men strax efter nyår 1430 blev drottning Filippa plötsligt sjuk och dog i Vadstena kloster, endast 36 år gammal. Hon begravdes också där, i sitt kära kloster i Vadstena.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Tillägg:
Osynlig ruta
När drottning Filippa hade dött, och Erik var ensam regent, gick det snabbt utför för kungen. Han plundrade folket för mycket och för länge. Folk blev förbannade och startade uppror, tydligen i grannländerna också. Erik avsattes nämligen i alla tre länderna; först i Danmark, sen i Sverige och slutligen även i Norge. Den före detta kung Erik sägs ha slutat som nådehjon hos sin släkt i Pommern.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu