Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Kristina Nilsdotter Gyllenstierna – befälhavare på 1500-talet.


Namn: Kristina Nilsdotter Gyllenstierna
Osynlig ruta

Kristina Nilsdotter Gyllenstierna föddes 1494, rakt in i högsta adeln i Sverige, som dotter till riksrådet Nils Eriksson Gyllenstierna och Sigrid Eskilsdotter Banér.
Osynlig rutaNär hon var 17 år, 1511, gifte Kristina sig med den ett år äldre Sten Sture den yngre. Ett år senare blev han riksföreståndare, vilket betydde regent. (Formellt ingick Sverige i en union med Danmark och Norge då, men samtidigt var Sverige och Danmark i krig med varandra. Därför erkände inte Sverige den danske kungen.)
Osynlig rutaUnder de knappt tio år som Kristina och Sten Sture den yngre var gifta fick de sex barn; tre flickor och tre pojkar. Trots allt barnafödande hann Kristina med att delta i regerandet tillsammans med sin man. Hon var populär bland folk; av Stockholms stadsskrivare kallades hon för "vår kära furstinna".

Staty av Kristina Gyllenstierna
Statyn av Kristina Gyllenstierna
restes 1912 i Gamla stan i Stockholm. Bildhuggaren var Theodor Lundberg.

Osynlig rutaMen vintern 1520 dog Sten Sture den yngre i kriget mot Danmark.
Osynlig rutaKristina blev regent
Osynlig ruta
I hans ställe utsågs Kristina till regent och hon förberedde ett försvar mot den danske kung Kristian II:s armé. Hon skrev brev till olika delar av landet och uppmanade folk att försvara sig. Hon utsåg vilka som skulle leda försvaret av olika platser, men över Stockholms försvar tog hon själv befäl.
Osynlig rutaDär såg hon till att skaffa krut och gevär, hon förbättrade fästningarna, placerade ut fartyg runt stan och värvade folk till försvaret. Och så höll hon peppande tal, som tillsammans med hennes mod och styrka fick folk att vilja följa henne.
Osynlig rutaI maj 1520 kom danske kungens flotta till Stockholm. Danskarna belägrade staden,

och hade strategin att svälta ut stockholmarna. Kristina lyckades hålla motstånd under flera månader, men i september var hon och stockholmarna till slut tvungna att ge upp, mot att Kristian II lovade att ge amnesti åt dem som kämpat mot honom.
Osynlig ruta
Anklagad
Osynlig ruta
Kristian II hade lovat att alla gamla strider skulle vara glömda, men egentligen hade han andra planer. Så fort han hade krönts till kung ordnade han en fest för inbjudna gäster. Men gästerna låstes in, och ärkebiskopen Gustav Trolle, som hade blivit avsatt av riksdagen, steg fram och anklagade bland andra Kristina Gyllenstierna och hennes mamma Sigrid Banér för kätteri (brott mot den sanna tron).
Osynlig rutaFörfattaren Lisbeth Scheutz har skrivit: "Att rikta en sådan anklagelse mot kvinnor kan tyckas märkligt med tanke på att de saknade politiska rättigheter, rimligen också juridiskt ansvar. Kristinas självklara försvar, att hänvisa till att Trolle avsatts genom ett riksdagsbeslut, lämnas helt därhän."
Osynlig ruta

Stockholms blodbad
Osynlig ruta
När Kristina lämnade fram dokumentet med riksdagsbeslutet trodde hon att de alla skulle släppas. Istället startade det som kommit att kallas Stockholms blodbad. Många av festdeltagarna halshöggs under Stockholms blodbad, inklusive Kristina Gyllenstiernas två bröder. Hennes man och hennes döde son (som hade dött under belägringen) grävdes upp ur sina gravar och brändes på bål – "kättare" hade inte rätt till begravning.
Osynlig rutaNär Kristina Gyllenstierna själv ställdes inför Kristian II frågade han henne om hon ville brännas, dränkas eller bli levande begravd. Kristina svimmade.

Trärelief av Stockholms blodbad 1520
Stockholms blodbad 1520. Både adel och arbetare halshöggs eller hängdes av Kristian II, som av svenskarna kom att kallas Kristian Tyrann.

Osynlig rutaTill slut blev Kristina Gyllenstierna trots allt inte mördad. Tillsammans med sin mamma och många andra adelskvinnor hamnade hon i fängelse i Danmark istället.
Osynlig ruta

Slottet Tre Kronor i Stockholm
Slottet Tre Kronor var på Kristina Gyllenstiernas tid en borg och ett försvarsfäste i Stockholm. Men slottet brann ner 1697. Det nuvarande Stockholms slott byggdes upp på samma plats under 1700-talet.

Tillbaka till Sverige
Osynlig ruta
Men Kristian II satt inte säker.
1523 utropades Gustav Vasa till kung i Sverige, samtidigt som danskarna störtade Kristian II. 1524 släpptes Kristina fri och fick återvända till Sverige.
Osynlig rutaNågra år senare gifte Kristina Gyllenstierna om sig med Gustav Vasas kusin, Johan Turesson Tre Rosor. Samtidigt

drog hon sig tillbaka från politiken för gott. Hon fick också en son med sin nye man.
Osynlig rutaKristina Gyllenstierna dog den 5 januari 1559 på Hörneholms slott i Södermanland. Hon var då 65 år.
Osynlig ruta


Osynlig ruta

Foto av Kristina Gyllenstierna på högaltarskåpet i Västerås domkyrka

Osynlig ruta

Foto av högaltarskåpet i Västerås domkyrka
Osynlig ruta
Altarskåpet i Västerås domkyrka var en gåva från Sten Sture den yngre och Kristina Gyllenstierna 1516. Det är hon som är avbildad på den del av altarskåpet som syns på bilderna här.


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu