Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  En stark feminist med en vass penna – det hon skrivit tycks leva vidare mer än hennes namn gör...


Namn: Rebecca West

Rebecca West föddes som Cicely Isabel Fairfield i London i England den 21 december 1892. Hon hade två äldre systrar, Letitia och Winifred. Mamman, Isabella, fick ensam ta hand om de tre döttrarna när pappan övergav familjen då Cicely var 8 år. Mamman och tjejerna flyttade då till Edingburg, där Cicely gick i skolan några år, tills mamman inte hade råd att låta henne fortsätta. Cicely drömde om att bli skådespelerska, och tog sig namnet Rebecca West efter en karaktär i pjäsen Rosmersholm av norrmannen Henrik Ibsen.
Foto av en ung Rebecca WestOsynlig rutaRebecca och systern Lettie engagerade sig tidigt i feministrörelsen och deltog i suffragetternas gatuprotester. Rebecca började också att jobba som journalist för den radikala feministiska veckotidningen Freewoman och och den socialistiska tidningen The Clarion. 1913, när hon var 21 år, träffade Rebecca den 26 år äldre författaren H.G. Wells och inledde ett långt förhållande med honom (trots att han var gift). Affären varade i tio år och fick sonen Anthony West till följd.
Osynlig rutaRebecca Wests karriär var otroligt framgångsrik. Hon blev en av världens mest uppskattade journalister och författare för sin tid, och var känd som en bitsk och välformulerad förespråkare för feminism och socialism. Foto av Rebecca West (med fotoram)Hon var också en skarpsinnig kritiker och skrev för en mängd olika tidningar och tidskrifter i flera länder. Dessutom skrev hon många böcker, både romaner, politiska böcker, självbiografiska verk och reseberättelser.
Osynlig rutaWest fortsatte också sitt politiska arbete och böjde sig aldrig för tidens strömningar. Som stenhård anti-fascist var hon mycket kritisk till Englands undfallenhet inför Hitler under 1930-talet, men lika kritisk till Stalin, vilket de flesta av dåtidens socialister inte var. West var däremot, och blev mer och mer, anti-kommunist.
Osynlig rutaPrivat trodde Rebecca West på fri kärlek och hon hade förhållanden med flera olika män, och rykten gick dessutom om diverse kärleksaffärer med några av dåtidens "kändisar". Men 1930 gifte hon sig med bankiren Henry Maxwell Andrews och levde med honom tills han dog 38 år senare. Trots att hon blev allt äldre reste Rebecca nästan lika mycket som tidigare – till Sydafrika, Mexico, USA, Jugoslavien, Italien, Libanon, Monaco med flera länder i olika världsdelar. Hennes stora sorg var att sonen Anthony och hon inte kom överens.Foto av Rebecca West som äldre
Osynlig rutaDe sista månaderna av i sitt liv var Rebecca West sjuklig och låg till sängs. Hon dog i mars 1983, drygt 90 år gammal.
Osynlig rutaTrots att de flesta förmodligen inte vet vem hon är, är det många som kan citera henne. Klicka här för att läsa hennes mest kända citat!
Osynlig ruta


     Läs några av Rebecca Wests böcker på engelska direkt på nätet:

Black Lamb and Grey Falcon

The Judge (via Projekt Gutenberg)
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu