Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Fredagen den 19 april 2023

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig rutaNummer 1/2016

Osynlig ruta

Illustration av filmen föreställande en flicka som sitter med anisktet vänt nedåt och endast hennes hår och en del av ansiktet syns
  Bild ur filmen.
Osynlig ruta

Kära pappa...
Osynlig ruta
Nyhetsbrevsredaktionens Annina Claesson analyserar en film som blivit en viral succé på sociala medier och spreds som "feministisk". Men hur feministisk är den egentligen?
Osynlig ruta

Anfang: I december förra året (2015) spreds den fem minuter långa filmen “Kära pappa" som en löpeld över sociala medier. Den är framtagen av den norska falangen av välgörenhetsorganisationen Care. I filmen talar en flicka till sin pappa om alla våldshandlingar och övergrepp som hon kommer att utsättas för, just för att hon föds som flicka.
Osynlig ruta
  Hennes pappa må vilja skydda henne från allt ont i världen – han "låter inte ens mamma äta sushi" – men han kan och tänker inte ens på att skydda sin dotter från högstadie-korridorernas glåpord och tafsningar eller våldtäktsskämten från bekanta. Allt det som leder till att hon till slut blir utsatt för övergrepp, våldtäkt, misshandel och mordförsök.
Osynlig ruta
  Den delen av budskapet är viktig men sällsynt i massmedia – att fastslå hur allt i ett patriarkat hänger ihop för att bilda en kvinnoförtryckande struktur, att de fjortonåriga pojkarnas rop i en skolkorridor har något att göra med våldtäktsstatistiken.
Osynlig ruta
  Filmen centrerar sig kring mäns roll i att upprätthålla ett samhälle som normaliserar mäns våld mot kvinnor. Allra viktigast är kanske uppmaningen att inte skratta åt andra mäns våldtäktsskämt, något som studier har visat aktivt bidrar till att våldtäktsmän bildar en uppfattning om att våldtäkt är accepterat bland andra män.
Osynlig ruta
Dock ger filmen en illasmakande eftersmak genom många ordval.
Osynlig ruta
  "Låt inte mina bröder kalla flickor horor, eftersom de inte är det. För en dag kommer en annan pojke tro att det är sant".
Osynlig ruta
  Med denna replik avslöjar filmen sin bristande feministiska analys, trots att den menar så väl. Pojkar ska inte kalla flickor horor, eftersom "de inte är det". Detta är typisk hora/madonna-logik. Finns det alltså flickor som "är" horor och därmed kan kallas för det? "Förtjänar" en flicka som "är" en hora att utsättas för våld?
Osynlig ruta
Det är nästan som att filmen föreslår att allting är ett enormt missförstånd – att mäns acceptans och normalisering av andra mäns våld gör att "fel" flickor utsätts. Flickan i filmen har ju en magisterexamen, ett bra jobb, en fantastisk pojkvän (till en början), är "inte någon offertyp", och har en pappa som bryr sig.
Osynlig ruta
  Under hela filmen tar hon avstånd från skällsorden – "hora, lesbisk, billig, offer" – som kastas efter henne, för att visa hur hon inte förtjänar övergreppen som män utsätter henne för. Filmen ignorerar att ett av patriarkatets mest effektiva bränslen är denna uppdelning av kvinnor och tjejer i fina flickor och smutsiga horor, i "starka kvinnor" och offer.
Citat ur artikeln: "Det är som att män inte kan övertygas om att förtryck är fel för att kvinnor är fullvärdiga människor i sin egen rätt, utan bara i egenskap som någon mans mamma eller dotter."
  Filmen är också helt uppbygd på den trötta repliken "skulle du vilja att det här hände din egen dotter, syster, mamma?". Det är som att män inte kan övertygas om att förtryck är fel för att kvinnor är fullvärdiga människor i sin egen rätt, utan bara i egenskap som någon mans mamma eller dotter. Filmen spelar fullt ut på en sentimental vädjan till män om att inte låta sina kvinnliga familjemedlemmar bli behandlade som "dåliga flickor". Det blir svårt att kalla den övertalningstaktiken feministisk.
Osynlig ruta
Istället bör män upplysas om att deras uppdelning och kategorisering är artificiella förtrycksverktyg, om de så tar sig små eller stora uttryck. Det finns inga horor och inga madonnor. Oavsett hur "stark" eller "svag" en kvinna som fallit offer för våld är så förtjänar hon ändå att slippa utsättas för det.
Osynlig ruta
  Kära pappa, låt inte mina systrar och bröder lära sig om mäns våld mot kvinnor från en klumpigt gjord viral reklamfilm.
Osynlig ruta

Annina Claesson
Osynlig ruta

Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2024