Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Tisdagen den 28 maj 2023

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig rutaNummer 3/2014

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Foto av Sarah Ditum
Osynlig rutaFoto: Darren Strange

Osynlig ruta
Uttrycket "TERF" dök upp i den hetsiga debatten om trans, cis och feminism i radikala tidningar och på sociala medier i våras. TERF har alltså kommit till Sverige nu – och används av tongivande transaktivister som ett avfärdande skällsord mot feminister.
Osynlig ruta
  Därför publicerar vi ett av den engelska journalisten Sarah Ditums blogginlägg, där hon skriver om vilka följder det får om feminister accepterar TERF-anklagelser mot andra feminister. Oavsett syn på transanalys – eller på vilken annan fråga som helst – behöver vi genomskåda vad sådana nedsättande skällsord leder till.

GÄST-skribenten

Så fungerar "TERF"

Var uppmärksam, om du inte redan är djupt inne i online-feminismens könskrig. TERF är en förkortning för "Trans Exclusive Radical Feminist", som användarna hävdar är ett enbart beskrivande uttryck. Kritikerna påpekar att det inte används neutralt, utan i samtliga fall nedsättande: TERF är ett skällsord som enbart används mot kvinnor, en version av "bitch" som liberaler kan känna sig okej med att säga. "TERF-ar" anklagas för att utlösa och utöva våld mot transpersoner, trots att våldet mot transpersoner, precis som allt våld, nästan uteslutande utövas av män och inte av feminister av något slag.
Osynlig ruta
Definitionen av TERF är ytterst vag: det som en antas exkludera/utesluta transpersoner från definieras aldrig. Att konstatera att manliga och kvinnliga kroppar existerar kan vara nog för att få TERF-stämpeln; att konstatera att grunden för det sexuella förtrycket är just uppdelningen av kön är mer än nog. (Om det du sett av verkligheten har fått dig att tänka att biologiska skillnader mellan könen hos arten människa är både verkliga och socialt väsentliga, blir du kanske förvirrad av att få lära dig att det konstaterandet i vissa sammanhang nu anses vara bevis på intolerans.) TERF är också en mycket giftig definition att sätta på någon, både på grund av antydan om våld, och för att det inom den breda vänstern finns ett stort tabu mot att "exkludera" någon.
Osynlig ruta
Vag i innebörd, kraftfull i praktiken – två egenskaper som tillsammans gör att ordet TERF är otroligt behändigt för vem som helst som vill hindra kvinnor från att diskutera förtryck mot kvinnor, av män. (Vem vill hindra kvinnor från att diskutera mäns förtryck? Oftast män, förstås.) Det är en fenomenal tankepropp. Här är ett exempel: I morse twittrade jag nedanstående som svar på en diskussion om kvinnomisshandel som jag hörde på radio:

Från twitter: "Remember, gang: the difference between feminists & everyone else is that we think men *can* stop killing & controlling women."
Kom ihåg, gänget: skillnaden mellan feminister & alla andra är att
vi tror att män *kan* sluta mörda och kontrollera kvinnor.
Osynlig ruta

Lindy West – briljanta, roliga Jezebelskribenten 1. Lindy West, som skrev den där texten om SATC2 2. – hon retweetade 3. den. Härligt! Min lilla handling av feminism delades av en skribent med tusentals gånger fler följare än jag, nu är revolutionen i sexuell medvetenhet precis runt hörnet, etc etc. Men vänta! En man har något att säga:

Från twitter: "I feel really awkward saying this but Sarah Ditum is a known TERF :("
Det känns verkligen konstigt att säga det här, men Sarah Ditum är
en känd TERF :(
Osynlig ruta

Observera att detta är hans svar på att en feminist delar vidare en kommentar från en annan feminist, om kvinnomisshandel. Ingen solidaritet mot mäns våld, ingen upprördhet över det faktum att en kvinna har dödats av mäns våld var 2,3 dag i Storbritannien i år, utan oro för att den som talar (i detta fall jag) på något sätt är oren. Men oroa er inte, han saknar inte helt självinsikt. Han vet att det är inte riktigt är hans sak – som man – att säga åt en kvinna vad hon bör och inte bör säga, trots att han just, hm, sa åt en kvinna vad hon bör och inte bör säga. Hans förnekanden till trots, ordet "TERF" gör sitt jobb:

Från twitter: "I feel really awkward saying this but Sarah Ditum is a known TERF :("
S: Jag kan förstås inte säga till dig vad du som feminist ska göra
men var snäll och håll det i minnet.
LW: Åh nej, jag tar bort retweeten.
S: Jag uppskattar verkligen det! Jag är en cisheterokille men hon
har trakasserat många av mina vänner.
Osynlig ruta

Är jag en TERF? West hade inte tid att kolla: att undvika att associeras med en skamfläckad form av feminism gick före att dela ett budskap om kvinnomisshandel. Och hon agerade helt rationellt i det: att förknippas med mig, även genom att bara retweeta ett uttalande som hon höll med om, skulle kunna vara tillräckligt för att göra henne i sin tur till en "känd TERF" och leda till att hon på liknande sätt fördömdes offentligt. Men observera slutresultatet av detta: en feminist har dragit tillbaka stödet för en annan feminist som går emot mäns våld, eftersom en man sa till henne att göra det.
Osynlig ruta
Detta är vad ordet TERF gör. Det är därför det är en kvinnohatares dröm, och det är därför du – om du är en feminist eller ens ser dig själv som inte-anti-feminist – aldrig ska lita på det ordet och aldrig, aldrig använda det mot andra kvinnor.

Sarah Ditum

"Men observera slutresultatet av detta: en feminist har dragit tillbaka stödet  för en annan feminist som går emot mäns våld, eftersom en man sa till henne att göra det."
Noter:
1. Jezebel är en välkänd amerikansk feministisk blogg.
2. SATC2 är en förkortning för den andra filmen som gjordes efter TV-serien Sex & The City.
3. Att retweeta på Twitter betyder att sprida vidare någons inlägg.
Osynlig ruta
Texten är en översättning av
ett blogginlägg från Sarah Ditums blogg, som du hittar HÄR.

Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2024