Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Lördagen den 15 juni 2023

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig rutaNummer 3/2008

Osynlig ruta
Osynlig ruta

I länder där medierna är något mindre hårt styrda än i Sverige är mediebevakningen av Women on Waves aningens större än här...
Osynlig ruta

Women on Waves är en kvinnoorganisation med en mycket bestämd uppgift. Utanför länder där abort är förbjuden ankrar de på internationellt vatten, och erbjuder både gynekologiska undersökningar, preventivmedelsrådgivning och abort.

Women on Waves
Osynlig ruta

Det var i Dagens Nyheter jag först läste om Women on Waves. Det låter förstås helt otroligt att det stod något där – med tanke på hur sällan mansmedia skriver om kvinnors kamp i världen. Men det finns ett knep: lusläs de minsta notiserna.
Osynlig ruta
  I en liten notis i DN läste jag att abortmotståndare demonstrerat mot Women on Waves när deras båt kom till Valencias hamn för att på internationellt vatten erbjuda abort. Tack, dags att gå ut på internet, nu fick jag något att söka på.
Osynlig ruta

En kvinna från Women on Waves intervjuas i Spanien.

(Framför datorn upptäckte jag att det faktiskt skrivits något lite om Women on Waves tidigare i Sverige, bland annat hittade jag en liten notis från RFSU 2003 och folkpartisten Birgitta Ohlsson nämnde dem i en debattartikel om abort 2004. Men det var ungefär vad jag hittade i svenska medier. Så jag sökte på hela internet, där det fanns betydligt mer.)
Osynlig ruta
En kvinna från Women on Waves
intervjuas i Spanien.

Osynlig ruta
Kvinnor tillsammans
Osynlig ruta
I oktober i år besökte Women on Waves Spanien, ditbjudna av 33 spanska kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnors rätt till abort. I Spanien är abort förbjuden, med enstaka undantag, exempelvis om en kvinna blivit våldtagen eller fostret är missbildat.
Osynlig ruta
  De 33 kvinnoorganisationerna (katolska, marxister och alla möjliga och omöjliga tillsammans) kräver att abort ska avkriminaliseras och istället bli en rättighet. De har också tillsammans slagit fast flera andra krav – som garanterad sexualundervisning, gratis preventivmedel och att Spanien ska följa WHO:s (World Health Organisation) rekommendationer kring medicinsk abort.
Osynlig ruta
Kvinnorna vann
Osynlig ruta
Women on Waves tog sin båt till Spanien, och la sig på internationellt vatten, där alltså Spaniens lag inte gäller. Sedan tog de en mindre båt till Valencias hamn. Där blev det uppståndelse, för att abortmotståndare demonstrerade. Några män i småbåtar försökte fysiskt hindra Women on Waves att lägga till. Men de misslyckades. Kvinnor på kajen drog in Women on Waves-båten i rep samtidigt som en av läkarna försökte prata med männen i småbåtarna, som till slut gav upp.
Osynlig ruta
  Det var det tumultet som ledde till notisen i Dagens Nyheter.
Osynlig ruta
Kvinnosolidaritet
Men Women on Waves är mer än ett tumult i hamnen i Valencia. Organisationen bildades av Rebecca Gompert, som utbildat sig till abortläkare. Efter utbildningen arbetade hon på en av Greenpeace:s båtar. I Sydamerika mötte hon kvinnor som farit mycket illa av både oönskade graviditeter och illegala aborter. Kvinnornas berättelser inspirerade henne att 1999 starta Women on Waves.

Osynlig ruta


Women on Waves har på sin båt en gynekolog, en specialutbildad abortläkare och en specialistsjuksköterska. De erbjuder råd och hjälp som motsvarar den hjälp kvinnor får i Holland och liknande EU-länder, skriver de på hemsidan. Från vänster: gynekologen Gunilla Kleiverda, abortläkaren Rebecca Gompert och specialistsjuksköterskan Gemma Pegano.
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Mobil utrustning
Osynlig ruta
Women on Waves är en kvinnoorganisation med en mycket klar uppgift. Förutom att de sprider information om abort via sin hemsida, tar de emot inbjudningar från kvinnoorganisationer i länder runt om i världen där abort är förbjuden, reser dit och erbjuder abort på internationellt vatten.
Osynlig ruta
Båt med banderoll som kräver legala aborter   De har utvecklat en mobil (flyttbar) utrustning, som enkelt kan lastas på en båt. Tanken är att båten ska ge samma standard som kvinnor får på vanliga kliniker i Holland och motsvarande EU-länder. De kan exempelvis göra ultraljudsundersökningar på båten.
Osynlig ruta
  Förutom aborter ger Women on Waves preventivmedelsrådgivning och preventivmedel, de erbjuder utbildning för läkare, och de håller "workshops" på båten.
Osynlig ruta
  År 2001 utsåg den feministiska tidskriften MS. Magazine (i USA) Women on Waves grundare Rebecca Gompert till Woman of the Year.
Osynlig ruta
Telefonrådgivning i Ecuador
Osynlig ruta
I juni i år var Women on Waves i Ecuador, ditbjudna av Coordinadora Juvenil por la Equidad de Género CPJ (ungefär: Ungdomskommittén för jämlikhet mellan könen). CPJ kämpar för att abort ska legaliseras i Ecuador och har startat en hjälplinje (hotline) för rådgivning om säker abort.
Osynlig ruta
Presskonferenser och aktioner
Osynlig ruta
Under Women on Waves besök höll de presskonferenser för att informera om hjälplinjen och om kampen för rätt till abort. Det väckte stor uppmärksamhet i medierna, och de fick möjlighet att också berätta om hjälplinjen i radio. Samtidigt genomförde de en "grafittiaktion" (se bilderna här nedanför) och sprayade numret till hjälplinjen här och där runt om i huvudstaden Quito. Redan halv 8 nästa morgon ringde det första samtalet!

Bilder från grafittiaktionen i Quito, Ecuador
Här och där – inklusive på den stora madonnan – har kvinnor
satt upp information om hjälplinjen för säker abort i Ecuador.
Osynlig ruta

  De spred dessutom information om hjälplinjen genom att dela ut flygblad samtidigt som de gick runt med banderoller med information om hjälplinjen och med krav på att lagstiftningen ska ge kvinnor rätt till abort.
Osynlig ruta
  I Ecuador är straffen för abort mycket höga. En kvinna som gör abort kan hamna i fängelse i 1 - 5 år. Den som utför en abort kan få fängelse i 2 - 5 år.
Osynlig ruta
Utbildning
Osynlig ruta
Women on Waves satsar också på utbildning av lokala läkare som vågar gå emot lagen i länder där abort är kriminaliserat. En sån utbildning höll de även i Ecuador i juni i år.
Osynlig ruta
  I utbildningen där deltog dessutom en del läkare som var mot abort. Bakgrunden till det var att abort trots förbudet är tillåtet i undantagsfall i Ecuador (ungefär som i Spanien) – men det är väldigt svårt för läkare att få utbildning i hur man gör abort.
Osynlig ruta
  Förutom att dessa utbildningar ger fler kunniga läkare i de olika länderna Women on Waves besöker, kan de också fungera som en möjlighet för läkare som vill utföra säkra illegala aborter att få kontakt med varandra.
Osynlig ruta
Inspirerande
Osynlig ruta
Jag tycker det är så inspirerande att få läsa om organisationer som Women on Waves – och alla de andra kvinnoorganisationerna i olika länder som kämpar för aborträtt. Det förs så mycket kvinnokamp som vi aldrig får höra talas om. Åtminstone inte i mansmedia.

XX
Osynlig ruta

Bildcollage med gynekologutrustning, workshop och båten vid en broöppning
Från vänster: På båten finns modern gynekologutrustning inklusive
ultraljud. Bild från workshop i Polen. Båten vid en broöppning.
Osynlig ruta


Målet för organisationen Women on Waves är enligt
hemsidan att ge kvinnor möjlighet att ta medvetna val kring familjeplanering, utifrån ordentlig information. Att förebygga oönskade graviditeter. Att verka för säkra och legala aborter. Att minska fysiskt och psykiskt lidande, och dödsfall, på grund av illegala aborter. Att stödja och verka för ändrade abortlagar världen över, så att abort ska vara lagligt överallt.


Alla bilder på sidan kommer från Women on Waves hemsida.
Osynlig ruta

Källa:
www.womenonwaves.org

Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2024