Blå pilOsynlig ruta för layoutanpassning

Osynlig ruta för layoutanpassning

Montage av teckning av Clara Zetkin och foto av demonstrationståg. 
Klicka på bilden för att få mer information om Clara Zetkin!

Osynlig ruta för layoutanpassning

Rubrik: 8 mars - Internationella Kvinnodagen

Anfang: Det var den tyska socialdemokraten och senare kommunisten Clara Zetkin som tog initiativ till att kvinnor över hela världen skulle börja fira en kvinnodag tillsammans. Hon la fram förslaget på en internationell socialistisk kvinnokonferensen 1910. De första åren firades dagen någon gång under våren, men redan efter fyra år var det just den 8 mars dagen firades, det vill säga det datum då den alltid firas idag.
Osynlig ruta för layoutanpassning     Under många år var det framför allt de socialistiska kvinnorna som firade Internationella Kvinnodagen. I de länder där fascism och nazism fick makten förbjöds firandet av kvinnodagen.
Osynlig ruta för layoutanpassning     I slutet av 1960-talet togs firades upp igen av den nya vågens feminism i USA. Teckning av demonstrationstågI Sverige återtog vi 8 mars-firandet 1971, då Grupp 8 demonstrerade i Stockholm. Årets därefter ordnade Grupp 8 och Svenska Kvinnors Vänsterförbund ett stort möte den 8 mars i Stockholm och året därpå hade firandet spritt sig till övriga landet.
Osynlig ruta för layoutanpassning     I Kvinnofronten har vi firat Internationella Kvinnodagen så länge vi funnits, det vill säga från 1977. Många år har vi ordnat ljusaktioner för alla kvinnor som dött till följd av kvinnomisshandel. Ibland har vi ordnat möten om olika aktuella frågor. Flera gånger har vi också demonstrerat, både i egna demonstrationståg och tillsammans med andra organisationer runt hela landet.
Osynlig ruta för layoutanpassning     Och nu är det snart dags att fira 100-årsjubiléet av den Internationella Kvinnodagen!


Pil åt vänster Tillbaka till ALLT MÖJLIGT.

UPP Pil uppåt