Bakgrundspapper uppe

«  Uppfinnare av en världssuccé

Porträttfoto av Aina Wifalk i guldram
Namn: Aina Wifalk

Aina Lucia Wifalk föddes den 21 mars 1928 i Lund i Skåne. Hon bestämde sig för utbilda sig till sjuksköterska, men 1949, då hon var 21 år gammal, fick hon polio och kunde inte fortsätta utbildningen.
Osynlig ruta
  Istället omskolade hon sig till kurator. Någon gång under 1950-talet flyttade hon till Västerås där hon blev kurator på Västerås lasarett. I slutet av 1960-talet blev hon det som då hette handikappkurator för kommunen.
Osynlig ruta
Redan på den tiden var hon uppfinnare. Hon uppfann manupeden, ett träningsredskap för samtidig rehabilitering av armar och ben.
Osynlig ruta
  Aina Wifalk använde själv käppar för att gå. Men 1976 hade det gjort att hennes axlar blivit utslitna, och hon tvingades sluta arbeta. Hon började då fundera på ett redskap som skulle göra det lättare för människor som har svårt att gå, men samtidigt vara skonsammare för axlarna än vad käppar är. Två år senare hade hon sin idé till hjälpmedel klar.
Foto av en modern rullator Osynlig ruta
  Aina ansökte om pengar från en utvecklingsfond och från styrelsen för teknisk utveckling för att kunna utveckla sin idé till en faktisk produkt. Genom utvecklingsfonden fick hon dessutom kontakt med ett företag som konstruerade en första modell. Sen var det inte svårt att få igång produktionen av rullatorn, som blev en världssuccé. Få hjälpmedel har betytt så mycket för så många. Bara i Sverige finns cirka 250 000 personer som använder rullator.
Foto av Aina Wifalk med en äldre rullatorOsynlig ruta
  Aina Wifalk valde att inte ta patent på sin uppfinning. Hon ville inte tjäna en massa pengar, hon ville tvärtom att så många människor som möjligt skulle få hjälp att gå. Däremot fick hon en viss ersättning från försäljningen och den testamenterade hon till Nordiska Kyrkoförsamlingen på Costa del Sol i Spanien.
Osynlig ruta
Förutom att uppfinna saker till fördel för människor som liksom hon själv hade olika funktionsnedsättningar, tog Aina Wifalk initiativ till startandet av flera medlemsorganisationer, som Lunds invalidförening 1952, Västmanlands läns MS-förening 1958 och Riksföreningen för Trafik- och polioskadade i Västerås 1968.
Osynlig ruta
  Aina Wifalk dog i cancer den 16 juni 1983, 55 år gammal. 2015 blev hon en av 20 kända personer i Västerås "Wall of Fame" på Aros Congress Center. 2018 bestämde Västerås kommun att uppkalla en gata efter henne.

P.S.
Det går att säga både rullator och rollator, men Svenska Akademiens Ordlista tycker att vi ska använda rullator hellre än rollator.
Osynlig ruta


  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu