Bakgrundspapper uppe

«  Italiensk författare och feministisk tidningskvinna

Porträttfoto av ung Alaide. Hon har massor av mörkt hår som hänger i tjocka lockar, ett diadem och örhängen
Namn: Alaide Gualberta Beccari

Alaide Gualberta Beccari föddes den 7 maj 1842 i Padua, som då tillhörde kejsardömet Österrike. Föräldrarna fick 12 barn, men hon var det enda som överlevde till vuxen ålder.
Osynlig ruta
  Pappan var anhängare av att Padua skulle återgå till Italien, och han var delaktig i ett misslyckat uppror 1848. Det ledde till att familjen flyttade till Modena, nära Turin. När Gualberta blev äldre började hon arbeta som sekreterare åt sin pappa där.
Osynlig ruta
Omslag till tidningen La Donna  När Padua åter blev italienskt återvände de till staden. 26 år gammal, 1868, startade Alaide Gualberta Beccari den feministiska tidningen La Donna (Kvinnan).* Det var den första tidningen i Italien som både skrevs och drevs helt av kvinnor.
Osynlig ruta
  Gualberta sa själv att hon redan som barn hade längtat efter att få vara journalist, både för att kämpa för kvinnors rättigheter och för att skapa bättre politiska förhållanden för sitt hemland. "Pennan, min penna, blev ett kraftfullt vapen, med pennan började vi slåss." Tidningen var uttalat feministisk, målet var kvinnans frigörelse, och den drev att kvinnor måste kunna satsa både på yrkesliv och familj.
Osynlig ruta
Med tiden byggde Gualberta upp ett nätverk av feminister som hon samarbetade med. Hon måste också ha haft många internationella kontakter, för flera artiklar i La Donna översattes och publicerades i brittiska The Englishwoman's Review. Genom La Donna stöttade Gualberta också Josephine Butler och skrev hennes arbete mot reglementeringsystemen av prostitution. Hon samarbetade också med Anna Maria Mozzoni, som var drivande i kampen mot prostitution i Italien vid den tiden.
Osynlig ruta
Foto av kvinna med spetssjal och under bilden står "Marie Goegg-Pouchoulin  Dessutom var Alaide Gualberta Beccari pacifist. Hon menade att kvinnor stod för en vårdande motvikt till mäns militarism. I La Donna bevakade hon både lokalt och internationellt fredsarbete, som när Marie Goegg-Pouchoulin 1868 startade den radikala fredsorganisationen AIF, Association Internationale des Femmes.
Osynlig ruta
  Alaide Gualberta Beccari var även författare och skrev flera pjäser, en del under pseudonymen Flaviana Flaviani.
Osynlig ruta
  Det är svårt att hitta information om Gualberta som person, men det framgår att hon var passionerad för upplysning och information, och att det grundade sig i hennes egen önskan att alltid förstå mera.
Osynlig ruta
1878 flyttade Alaide Gualberta Beccari till Bologna och tidningen La Donna följde med. Vid den tiden blev tidningen ännu mer radikal och politisk. Redaktionen blev som ett nätverk av feminister som också var vänner och Gualbertas hem var en feministisk samlingspunkt.
Osynlig ruta
  Men Gualberta hade varit sjuklig i hela sitt liv, även om det är lite oklart på vilket sätt. 1887 avgick hon som redaktör för La Donna på grund av sjukdom. I slutet av sitt liv var hon allt mer socialistisk. Hon startade ett "pedagogiskt bibliotek för folkets barn", och hon gav ut en barntidning med namnet Mamma.
Osynlig ruta
  Alaide Gualberta Beccari dog den 24 september 1906 i Bologna, 64 år gammal.
Osynlig ruta

* Många källor, inte minst på nätet, anger att Gualberta var 16 år när hon började ge ut tidingen La Donna, men det stämmer inte, hon var 26 år, vilket framgår av årtalen.

Stor gravsten med bilder av Alaide och flera kvinnor och eventuellt barn
Alaide Gualberta Beccaris gravsten med en hyllning till hennes
livsgärning av kamp för kvinnor.
Osynlig ruta

I PAdua finns en gata uppkallad efter henne.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-06-20

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu