Bakgrundspapper uppe

«  Den första kvinnan i världen som var filmregissör och filmproducent

Porträttfoto av Alice Guy  monterad i en filmruta
Namn: Alice Guy-Blaché

Alice Ida Antoinette Guy föddes den 1 juli 1873 i Saint-Mandé i utkanten av Paris. Hennes mamma var så bestämd på att hon ville att hennes femte barn skulle födas i Frankrike att hon tog med sig man och fyra barn på en atlantångare från Chile, där familjen bodde och där de drev två bokhandlar och ett förlag.
Osynlig ruta
  Men familjen måste resa tillbaka till Chile och företaget, så Alice placerades hos sin mormor i Schweiz. När Alice hade fyllt tre år hämtade mamman henne till Chile, men när hon blev sex år placerade hon på en klosterskola vid gränsen mellan Schweiz och Frankrike, där två av hennes äldre systrar går.
Osynlig ruta
Porträttfoto av ung Alicenär Alice var 18 år, 1891, dog pappan. Alice började då jobba som maskinskriverska och stenograf för att kunna försörja sig och mamman. Efter några år fick hon jobb på ett företag som tillverkade kameror. Våren 1895 tog hennes chef med henne till bröderna Auguste och Louis Lumière, som bjöd in till den första filmvisningen i Logotype för Faumont, med namnet plus texten "Films" och "Cinema" i en ring av någon slags gula mönstervärlden (av en av världens första filmer). Även om den 40 sekunder långa filmen bara visade massor av arbetarkvinnor som gick ut från en fabrik, väckte den Alice drömmar.
Osynlig ruta
  När företaget hon jobbade på, som då hade bytt namn till Gaumont, började tillverka filmkameror, bad hon sin chef att få låna en. Han svarade att det var ok, så länge det inte gick ut över sekreterarjobbet. Alice skrev, producerade och regisserade då filmen La Fée aux Choux. Förmodligen var hon inte medveten om att hon därmed gjorde Litet foto av kålfén i filmen när hon håller en naken bebis i armarnaden kanske första filmen i världen som inte bara dokumenterade en händelse, utan som var skapad med en påhittad handling – en spelfilm.* Hon tänkte väl inte heller på att hon då, vid 22 års ålder, blev den första kvinnan i världen som regisserade film, och kanske världens första filmregissör över huvud taget. Istället njöt hon bara av att få testa vad hon kunde göra med detta nya, fascinerande uttrycksmedel.

Foto av Alice Guy vid en kamera, en man kollar också, nedanför står en man till vänster och ett par till höger, de är alla utomhus, i en skog
1896 blev Alice Guy världens första kvinna som regissör och filmproducent.
Osynlig ruta

Inom ett år hade Gaumont gjorts om till filmbolag med egen studio där Alice Guy blev produktionschef. Hon gjorde komedier, äventyrsfilmer, romantiska filmer, thrillers, dansfilmer, och till och med westernfilmer och science fiction. Och dokumentärer. Under tio år skapade hon närmare 600 filmer. De flesta var stumfilmer, men företaget skapade också ett eget ljudsystem, som kunde synka ljud och bild, närmare 30 år innan ljudfilmen slog igenom.
Osynlig ruta
En skurk till vänster och en liten flicka till höger, båda med pistoler, ute någonstans i högt gräs  Alice Guy ville testa allt med det nya mediet. Hon spelade in film både i studio och utomhus, klippte in närbilder, provade att färga filmerna för hand, och testade olika specialeffekter.

Osynlig ruta
I en av hennes western-filmer, "Two
Little Rangers", var det två småtjejer
som tog hand om skurken. Liten grå pil som pekar åt höger
Osynlig ruta

  Flera av filmerna har som tema att vända på könsnormerna, även om budskapen i filmer som Les Résultats du féminisme kanske inte helt klara för oss idag.
Osynlig ruta
Foto av Alice sittande vid sin filmkamera  Trots att hon var enormt framgångsrik, var det inte enkelt. "Min ungdom, min oerfarenhet, mitt kön – allt konspirerade mot mig.", skrev hon om den första tiden.
Osynlig ruta
1907 gifte sig Alice med en man som också jobbade på företaget, Herbert Blaché. När han skickades till New York för att försöka lansera Gaumonts ljudsystem där, reste Alice med. Därför föddes deras dotter Simone i USA. Fyra år senare föddes sonen Reginald.
Osynlig ruta
Foto av Alice i halvfigur, sittan i en stol. Hon har en fin klänning och ser rakt in i kameran   1910 startade Alice tillsammans med mannen en egen filmstudio i USA: Solax. Så blev hon även den första kvinnan med en egen filmstudio. I Solax gjorde hon massor av film. Alice jobbade som manusförfattare, regissör, inspelningsledare, klippare och producent. Ovanför ingången till den nya filmstudio som Solax byggde i New Jersey hängde Alice en stor skylt där det stod "Be Natural", vilket också var vad hon uppmanade alla skådespelare. Det fick inte vara teatraliskt på film.
Osynlig ruta
  En dåtida tidningsartikel beskrev hur den nya studion hade ovanligt stora omklädningsrum, och makeup-lokaler, eftersom "Madame Blaché" var mån om sinaRund logotype för Solax, med texten i mitten, som i en en sol, som strålar ut överallt, utom längst ner där det är mark "artister". Där fanns även en restaurang där alla anställda åt gratis, utan avdrag på lönen, berättade tidningen.
Osynlig ruta
  Alice Guy-Blaché har ibland beskrivits som någon med "en typisk fransyskas artistiska temperament", och som att hon var energisk, snabbtänkt och charmerande men också extremt noga med detaljer och att hon hade järnkoll på allt arbete.
Collage från en filminspelning (blåtonad) och Alice till höger (bruntonad)
Men varken äktenskapet eller det gemensamma arbetet höll. Alices man sägs ha varit regelmässigt otrogen, och så småningom lämnade han Alice och barnen, och reste till en annan stat med en skådespelerska han inlett ett förhållande med.
Osynlig ruta
  Året därpå drog spanska sjukan genom landet. Alice drabbades hårt och höll på att dö. Hon tvingades sälja Solax. 1922 gick skilsmässan igenom och Alice flyttade tillbaka till Frankrike med barnen.Omslag till Alice Guy-Blachés memoarer
Osynlig ruta
  Men i Frankrike fick hon svårt att få jobb. Hon började föreläsa om film, men samtidigt märkte hon allt mer hur hon hade suddats ut ur filmhistorien.
Osynlig ruta
  Under de verksamma åren som filmskapare fick Alice Guy-Blaché många utmärkelser och guldmedaljer för sitt arbete, både i Frankrike, USA och Italien, och 1955 (några källor anger 1953) tilldelades hon franska Hederslegionen för sin livsgärning.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Alice på gamla dar, med hatt och florFrån 1940-talet och framåt flyttade Alice Guy-Blaché omkring, och bodde på den ort där hennes dotter jobbade för tillfället; i USA, Frankrike, Schweiz eller Belgien. 1965 återvände hon för gott till USA och New Jersey, där hon bodde hos Simone i Washington DC. Hon skrev på en självbiografi som publicerades först efter hennes död.
Osynlig ruta
  Alice Guy-Blaché dog den 24 mars 1968 på ett vårdhem i New Jersey, 94 år gammal.
Osynlig ruta

Förutom hennes egna memoarer från början av 1970-talet har det skrivits flera böcker om Alice Guy-Blaché. 2011 valdes hon in i Director's Guild of America, och 2013 i New Jersey Hall of Fame. Det har också gjorts flera filmer om henne, men brett uppmärksammad blev hon kanske inte igen förrän med dokumentärfilmen Be Natural: the Untold Story of Alice Guy-Blaché, som lanserades 2018.
Osynlig ruta

* En av bröderna Lumieres filmer visar en trädgårdsmästare som står och vattnar då en pojke kommer fram och kliver på slangen. Det sägs att Guy-Blaché själv hänvisade till det som den första filmen med skapad handling, medan andra menat att det var för lite för att räknas.
Osynlig ruta

Avdelare i form av grå linje med en  dataskärm till vänster

Rubrik: Kolla;
Blinkande gul stjärna Alice Guy-Blachés första film La Fée aux Choux 1896 (40 sekunder).
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Och Les Résultats du féminisme 1906 (knappt 8 minuter).
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna På SVTplay visas just nu en fransk dokumentär om Alice Guy-Blaché från 2021.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2024-01-10

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu