Bakgrundspapper uppe

«  Förtextdesigner och pionjär i den svenska filmindustrin

Porträttfoto av ung Alva Lundin rakt framifrån. Hon ser allvarlig ut och har krulligt hår
Namn: Alva Lundin

När filmindustrin startade i början av 1900-talet var kvinnor på hugget i de nya yrken som uppstod, i Sverige liksom i resten av världen. Alla dessa filmpionjärer borde synliggöras!

Alva Maria Lindbohm föddes den 11 maj 1889 i Kvillinge i Östergötland. Hennes pappa var bruksförvaltare, så de hade det gott ställt. Men han dog när Alva var liten. Mamma Fanny flyttade då till Stockholm med de tre barnen. Fanny var född i Stockholm och fick jobb där som föreståndare för ett hem för änkor.
Osynlig ruta
Foto av några tjejer som sitter och tecknar  Alva var bara 15 år när hon kom in på Tekniska skolan (som senare blev Konstfack), där hon gick i två år. Hon studerade frihandsteckning, skuggningsteknik, figurteckning, landskapsteckning, målning, typografi och kalligrafi.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Alva längst till vänster med de andra tjejerna på Tekniska skolan.
Osynlig ruta
Klicka HÄR för att se en annan och större bild från skolan och Alva med kompisar.

Osynlig ruta

Porträttfoto av leende AlvaEfter skolan började Alva jobba på ett bokförlag, och det var troligen där hon träffade sin man. De gifte sig 1915, när Alva var 26 år. Ganska direkt efter giftermålet sa paret upp sig från bokförlaget och startade ett eget företag: Lundins Ritbyrå.
Osynlig ruta
  1919 beställde Svensk Filmindustri (SF) mellantexter av Alva Lundin för filmen Herr Arnes pengar. Året därpå gjorde hon textvinjetter till Mauritz Stillers film Erotikon och efter det jobbade hon regelbundet för SF under många år, men också åt Sandrews, Terrafilm och Nordisk Tonefilm samt några mindre filmbolag. Hon jobbade med nästan alla olika regissörer som fanns i Sverige. Redan i början av 1920-talet beskrevs hon i en artikel i en Exempel på filmkartong för "Damen i svart"branschtidning som Sveriges "enda specialist på filmvinjetter". Hennes arbeten blev kända för att visa både skicklighet, konstnärlighet och humor.
Osynlig ruta
Under stumfilmstiden formgav hon textskyltar till omkring 20 stumfilmer. När ljudfilmen tog över gjorde hon för- och eftertexter. Det går inte att säga säkert hur många filmer hon jobbade med, för dels är det få dokument bevarade från Lundins Ritbyrå, och dels signerade hon inte sina verk med sitt Tidningsklipp med foto av Alva Lundin på äldre dar, med ett textat arbete, och flera burkar med penslar framför henne. Under bilden står det: Lägg märke till alla penslar av olika storlek i förgrunden!typiska "AL" förrän efter 1927. Men sammantaget gjorde hon för-, mellan- och/eller eftertexter åt över 500 långfilmer, dokumentärer och informationsfilmer mellan 1919 och 1960. Dessutom gjorde hon illustrationer, grafik och typografi till reklamfilmer. Hon blev känd som "nestorn bland svenska filmkalligrafer" och "filmtexternas drottning".
Osynlig ruta
  Mycket mer vet vi inte om Alva Lundin. För att vara en sån pionjär inom svensk filmindustri och verksam under så lång tid är hon orättvist bortglömd.
Osynlig ruta
  Alva Lundin dog den 2 februari 1972, 82 år gammal.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-07-16

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu