Bakgrundspapper uppe

«  Tillbaka

Självporträtt av Artemisia Gentileschi med en blå turban, röd klädning och en gul fjäder i handen
Självporträtt cirka 1615

Rubrik: Artemisia Gentileschi

Artemisia Gentileschi föddes den 8 juli 1593 i Rom, i Italien. Hon var dotter till en känd konstnär och lärde sig måla av honom. Flickor kunde annars inte få konstnärlig utbildning då. Men efter att mamman dött när Artemisia var barn, var Artemisia och hennes tre bröder ofta med sin pappa i ateljén. Artemisia hjälpte till att blanda färg och lärde sig allt mer.
Osynlig ruta
  Pappan hade en konstnärsvän som han ville skulle undervisa dottern i måleri. Men vännen försökte förföra den då 17-åriga Artemisia, och när hon avvisade honom våldtog han henne. Pappan försökte få mannen dömd, men det ledde till att Artemisia torterades (för att prova om hon höll fast vid sin anklagelse). Hon förtalades, men mannen blev till slut formellt dömd. Ändå slapp han straffet. Artemisia däremot hade fått "dåligt rykte".
Osynlig ruta
  En tid efter våldtäkten målade Artemisia Gentileschi för första gången en tavla av Judith, en kvinna ur Bibeln. Historien berättar att när Judiths stad var hotad, smög hon sig in i fiendelägret och högg huvudet av deras härförare Holofernes. En av tavlorna Artemisia målade visar hur Judith skär halsen av Holofernes.

Målning av Judith och hennes tjänsteflicka som skär halsen av Holofernes. Det är en våldsam scen där blodet stänker trots attd e försöker hålla honom ifrån sig
Judith och hennes tjänsteflicka skär halsen av Holofernes.
Osynlig ruta

  Det är intressant att jämföra den målningen med andra konstnärers målningar av Judith och Holofernes (det var ett vanligt motiv vid den tiden). Men andra målade Judith "efteråt", med Holofernes huvud på ett fat eller i en korg – där brutaliteten i Judiths handling lyser med sin frånvaro. Även Artemisia målade en sådan "efter"-målning, som du ser här nedanför. Det var mycket ovanligt med en så direkt målning som den som skildrar själva halshuggningen ur kvinnans perspektiv.
Osynlig ruta
Målning av Judith och hennes tjänsteflicka med Holofernes huvud i en korgTrots allt hon utsattes för fortsatte Artemisia måla och etablera sig som konstnär. Hon lärde sig läsa och skriva ordentligt först i vuxen ålder. Hon gifte sig med en annan konstnär, flyttade till Florens och fick 1618 dottern Prudentia, döpt efter Artemisias mamma. Hon fick också en son, Cristofano, som dog när han var drygt fyra år. Några källor anger att Artemisia fick fler barn, men att endast Prudentia överlevde barndomsåren.
Osynlig ruta
  I Florens blev Artemisia Gentileschi, som första kvinna någonsin, medlem av konstakademin, Accademia delle Arti del Disegno. Det betydde att hon hade rätt att köpa sitt eget målarmaterial och redskap, utan att behöva sin mans tillstånd, och att hon kunde skriva egna kontrakt om målningar.
Osynlig ruta
  Artemisia Gentileschi målade många andra historiska porträtt av starka kvinnor. Hon är en av få kvinnor som lyckades bli en stor och erkänd konstnär under denna tid.
Osynlig ruta
Runt 1620 flyttade Artemisia ifrån mannen, tillbaka till Rom, men var ofta i Venedig, och någon gång efter 1630 bosatte hon sig slutligen i Neapel. En period vistades hon i London och arbetade, men efteråt återvände hon till Neapel igen.
Osynlig ruta
  Det finns inte något bevarat om när Artemisia Gentileschi dog, men det var i Neapel någon gång mellan 1652 och 1656.
Osynlig ruta

Klicka HÄR för att se några fler verk av Artemisia Gentileschi!
Osynlig ruta

Bilden högst upp på sidan visar Judith och hennes tjänsteflicka med Holofernes huvud.
Osynlig ruta

Avdelare

Osynlig ruta
Judy Chicago: The Dinner Party. Detalj: Trotulas plats.
Den amerikanska konstnären Judy Chicagos berömda installation The Dinner Party har Artemisia Gentileschi bland "gästerna". Artemisias tallrik har en fjärilsbild som ska illustrera målartekniken av ljus och mörker för att skapa dramatik.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - konstnärer
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-07-18

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu