Bakgrundspapper uppe

«  Uppfinnaren som älskades av alla dåtidens kontorister

Porträttfoto av bette Nesmith Graham med båda händerna kring ansiktet. Fotot är i en gammal pappersram med en grön "push pin"
Namn: Bette Nesmith Graham

Bette Clair McMurray föddes den 23 mars 1924 i Dallas i USA. Familjen flyttade till San Antonio, där Bette växte upp. Mamman var konstnär och av henne lärde sig Bette att måla.
Osynlig ruta
  I tonåren hoppade Bette av skolan och gifte sig med Warren Nesmith. Han var soldat i andra världskriget och Bette var ensam med sonen Michael. När Warren kom hem igen skilde de sig, så Bette fortsatte uppfostra sin son själv.
Osynlig ruta
Foto av Bette och sonen Mike som liten. De sitter sitter utomhus. Mike ler stort, bägge ser in i kameranBettes dröm var att bli konstnär, men för att försörja sig och sonen lärde hon sig stenografera och blev kontorist. Det var helt okej, men det Bette tyckte var jobbigt var att varje gång det råkade bliFoto av gammaldags skrivmaskinsfärgband något fel när hon skrev på sin nya elektriska skrivmaskin, så måste hon slänga pappret och börja om från början igen. Alla kontorister höll med henne. Det var så irriterande att ett minsta litet fel saboterade allt.
Osynlig ruta
  Just det att Bette målade på fritiden fick henne att tänka, att för målare var det bara att måla över när något inte blev som hon ville. Varför fanns ingen sådan möjlighet för kontorister att "måla över" fel och göra om?
Osynlig ruta
  Bette började testa att blanda vattenbaserad temperafärg i en gammal nagellacksflaska och ta med till jobbet. Det fungerade! Hon använde sin metod i hemlighet i flera år. Under tiden utvecklade hon formulan för den vita färgen, bland annat med hjälp av sonens kemilärare. Vartefter de andra kontoristerna såg vad hon gjorde ville de också få färgen, och slippa göra om allt. Bette började fatta att hennes uppfinning skulle kunna vara något betydligt mer än bara en hjälp för henne själv.
Osynlig ruta
Foto av en flaska "Liquid Paper"1956 började Bette Nesmith sälja sin produkt under namnet "Mistake Out". Hon tog patent på sin uppfinning, och när hon startade sitt företag några år senare döpte hon den till "Liquid Paper". Sonen och hans kompisar fick hjälpa till att fylla flaskorna med vätska, sedan sålde Bette flaskorna till företag. Det blev en enorm succé. Alla kontorister älskade produkten, det var underbart att slippa att alltid behöva göra om! Alla kontorschefer var lika positiva – snacka om att kunna spara arbetstid! Bette drev företaget hemifrån, och det växte.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Bette Nesmith Graham med en typisk 1960-talsfrisyr, så kallad svinrygg. Ett pärlhalsband skymat´r runt halsen   1962 gifte hon sig med Robert Graham, som då hjälpte henne med företaget. Men de skilde sig igen efter drygt tio år, efter att mannen försökt ta kontroll över företaget och manövrera ut henne.
Osynlig ruta
  Bette trodde på att kvinnor kunde göra företagsvärlden mer humanistisk, och hon drev igenom att hennes företag skaffade både en park med fiskdamm, ett dagis för de anställdas barn i samma lokaler som kontoret, och bibliotek för alla anställda. Vid den tiden såldes produkten i 31 länder i världen.
Osynlig ruta
En del av pengarna som Bette Nesmith Graham tjänade använde hon för att sätta upp två olika stiftelser, Gihon Foundation och Bette Clair McMurray Foundation. De gav stöd åt kvinnor som ville satsa på konst eller på företagande, ogifta mödrar, kvinnojourer, rådgivning för misshandlade kvinnor och vuxenutbildning för kvinnor. Sonen har senare sett till att stiftelserna drivs vidare. Vi har inte hittat några uppgifter om attFoto av Bette med ena handen vid hakan, hon ser rakt in i kameran och ler stort Bette var organiserad som feminist, men hon kallade sig själv feminist, och sa att hon ville jobba för att förbättra kvinnors liv över huvud taget. Andra har beskrivit henne som "en modig, smart, påhittig och ihärdig kvinna".
Osynlig ruta
Foto av gammaldags mekanisk leksaksapa med en gitarr  1979 sålde Bette Nesmith Graham Liquid Paper till Gillette för nästan 48 miljoner dollar. Hennes son, Mike Nesmith, hade då sedan länge blivit känd som gitarrist i The Monkeys.
Osynlig ruta
  Bette Nesmith Graham dog av en stroke den 12 maj 1980, bara 56 år gammal.
Osynlig ruta

I dagens datoriserade värld har Bette Nesmith Grahams uppfinning blivit onödig. Men alla äldre som någon gång använde gammaldags skrivmaskiner lär minnas hennes uppfinning, som i sin motsvarighet här i Sverige hette Tipp-Ex.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-08-05

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu