Bakgrundspapper uppe

«  Calamity Jane – en kvinna som gick sina egna vägar

Calamity Jane som ung flicka
Namn: Calamity Jane

Martha Jane Cannary föddes troligen 1856, fast hon själv har sagt att det var den 1 maj 1852 (eller ibland 1848). Det var i alla fall i Princeton, Missouri, i USA. Vi vet inte mycket om hennes barndom, men det framgår att familjen hade konstant ont om pengar och att de flyttade en del. Martha Jane fick inte mycket skolgång, men hon kunde läsa.
Osynlig ruta
  Mamman dog när Martha Jane var runt 9 år, och pappan dog några år senare. Som äldst i syskonskaran på fyra systrar och två bröder fick hon ta hand om syskonen bäst hon kunde. Hon tog de ströjobb hon fick för att kunna försörja familjen; som kock, sköterska, diskare, tvätterska, servitris, Calamity jane med ölglas i handendance-hall tjej, mulkusk, boskapsdrivare och rallare. Enligt flera källor utnyttjades hon också i prostitution.
Jane klädd i skinnjacka och läderbyxor Osynlig ruta
  En tid när hon var i tjugoårsåldern blev Martha Jane spanare åt Buffalo Bill, utsedd av general Cook. Det var troligen då hon började använda manskläder, men redan innan dess var hon annorlunda; hon drack massor av wisky och öl, tuggade tobak och svor mycket och gärna. Redan i tonåren var hon också en extremt bra skytt.
Osynlig ruta
  Varför hon kallade sig "Calamity" (olycka) är det ingen som vet säkert, hon har själv lämnat olika förklaringar till det vid olika tillfällen. Men hon blev snabbt en lokal legend, bland annat för att det sas att siouxindianerna inte angrep henne ens när hon arbetade åt armén, att de alltid lät henne vara ifred.
Osynlig ruta
  Legenderna om Calamity Jane är så många, och olika, att det är svårt att veta vad som egentligen är sant av allt som sägs. Calamity Jane var också själv en historieberättare, som inte alltid höll sig till sanningen, inte heller när hon skrev om sitt liv.
Osynlig ruta
  Under början av 1870-talet träffade Calamity Jane Wild Bill Hickock och hon uppgav att de gifte sig, om än inte helt formellt. Det är troligen inte sant, men hon sa alltid att han var hennes livs kärlek, och det kanske var sant. Calamity Jane bosatte sig hur som helst i Deadwood, Dakota, där också Wild Bill Hickock bodde, under guldruschen i början av 1870-talet.

Foto över Deadwood 1876
Deadwood, South Dakota, 1876.
Osynlig ruta

Calamity Jane var känd som en jobbig typ, men också som orädd och driftig. Enligt henne själv räddade hon 1876 livet på sex passagerare på en diligens som anfallits av indianer. När en smittkoppsepidemi drabbade Deadwood 1878, och många vägrade befatta sig med dem som drabbades, skötte Calamity Jane om offren så länge epidemin pågick. Det fick till följd att många började se henne som en räddande ängel.
Osynlig ruta
  Wild Bill Hickock mördades 1876. Calamity Jane stannade i Deadwood några år efter det, men sen reste hon iväg, startade en farm, reste vidare, jobbade med nåt helt annat, reste vidare. Under 1880-talet träffade hon Clinton Burke, som hon levde med, och som hon själv sa att hon så småningom även gifte sig med. Men de skildes några år senare.
Osynlig ruta
  Det finns många myter om barn till Calamity Jane. Påståenden om att hon fått barn med Wild Bill Hickock har aldrig gått att bevisa. Eventuellt fick hon vid något tillfälle en son som dog vid födseln. Klart är att hon 1887 fick en dotter, Jessie, men dottern adopterades bort när hon var i 10-årsåldern. Pappan verkar ha varit en William P. Steers, som Martha Jane Cannary enligt officiella dokument faktiskt var gift med, men som hon skilde sig från för att han misshandlade henne.
Osynlig ruta
Enligt historierna om Calamity Jane låter det ofta som att hon alltid gick i manskläder, men det stämmer inte. Det finns ganska många foton av henne i kvinnokläder – även om det allt mer sällan var en fin dams kläder. Kolla bland annat här och här och här och här och här. Troligen klädde hon sig helt enkelt efter vad hon skulle göra just då.

Calamity Jane och hennes häst Satan
Calamity Jane på Buffalo Bill Wild West Show.
Klicka på bilden för att se en stor version.
Osynlig ruta

  I slutet av sitt liv reste Calamity Jane runt med Buffalo Bill Wild West Show, och visade upp hur bra hon var som skytt, och med hästar. Men hon var då svårt alkoholiserad, drack hela tiden, och hamnade ständigt i slagsmål, så 1901 fick hon sparken.
Osynlig ruta
  Då återvände hon till Deadwood. Hon dog på ett hotell i Terry den 1 augusti 1903, olika källor uppger att det var av lunginflammation alternativt inflammation magen. Enligt några källor hade hon några aldrig skickade brev till sin dotter i fickan när hon dog.
Osynlig ruta
  På Calamity Janes egen önskan begravdes hon intill Wild Bill Hickock – "The only man I've ever loved".

Calamity Jane mitt i livet, i manskläder och med gevär i hand i fotografens studio.
Calamity Jane mitt i livet, i manskläder och med geväret i hand
i fotografens studio.
Osynlig ruta

Det har gjorts flera amerikanska filmer om Calamity Jane. Men när patriarkatet står för historieskrivningen förvandlas hennes liv tyvärr till något både sexualiserat och förlöjligat, som framgår av affischer och bilder här och här och här.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Liten bild med båt, ankare, solnegång och grönt
Läs Calamity Janes egen berättelse om sitt liv HÄR (på engelska).
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPPDATERAD: 2023-08-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu       ;