Bakgrundspapper uppe

«  Cedella Marley Booker – en musikalisk, feministisk matriark

Foto av Cedella Marley Booker
Cedella Marley Booker

Sidilla Editha Malcolm föddes på landsbygden i Rhoden Hall, i Saint Ann-regionen på Jamaicas norra sida, den 23 juli 1926. Hennes föräldrar Albertha Whilby och Omeriah Malcolm härstammade från de slavar som skeppades till Jamaica från nuvarande Ghana i Afrika på 1600- och 1700-talen. Pappan var jordbrukare, och respekterad som medicinman.
Osynlig ruta
  Redan som litet barn fick Cedella, som kallades Ciddy, börja jobba i jordbruket som familjen hade. Men Albertha dog när hon väntade sitt tionde barn. Då var Ciddy bara 9 år.
Osynlig ruta
  Ciddy sägs ha varit lik sin far; hon var varm, charmig, smart och sa rakt på sak vad hon tyckte. Dessutom älskade hon musik, hon både sjöng traditionella sånger och skrev egna. Både pappan och en farbror var skickliga musiker och när Ciddy var 14 år var hon den främsta vokalisten i Shiloh Apostolic Church choir.
Osynlig ruta
Familjen hade flyttat till Nine Mile, där Cedella som 16-åring träffade en engelsk officer i 50-60-årsåldern, Norval Sinclair Marley. (Jamaica var en engelsk koloni, som blev självständigt först 1962.) När Cedella efter nåt år blev med barn gifte sig Norval med henne, men han flyttade själv till Kingston. Cedella blev kvar hos sina föräldrar. Hon var 18 år när hon födde sin son, Nesta Robert.
Osynlig ruta
  Ibland fick Cedella lite pengar av Norval för sonen, men inte särskilt ofta. Norval försökte också övertala henne att lämna ifrån sig barnet, så att Nesta skulle uppfostras av sina vita släktingar. – No way, sa Cedella.
Osynlig ruta
  Sista gången Norval hälsade på dem var Nesta fem år, och när Nesta var tio år fick de veta att Norval hade dött i en hjärtattack.
Osynlig ruta
Cedella med barnen Bob och Pearl   Detta var 1955 och Cedella bestämde sig för att flytta till Kingston för att försöka få bättre jobb. Eftersom hon inte hade några pengar bosatte hon sig i Trenchtown, Kingstons slumkvarter. Nesta bodde först kvar på landet hos morfarn, men kom sen efter. I Trenchtown fick Cedella dottern Pearl med en man hon levde med en tid. Trots ett tufft liv var Cedella stark och optimistisk, och både sonen och bonussonen Bunny delade hennes kärlek till musik och poesi.
Osynlig ruta
I början av 1960-talet flyttade Cedella till Delaware i USA och gifte om sig med Edward Booker. Med honom fick hon ytterligare två söner. Nesta följde med ett tag, men sen flyttade han tillbaka till Jamaica.
Osynlig ruta
  Han började bli en känd reggaemusiker, gifte sig och fick egna barn. Cedella gillade att bli farmor och blev mer och mer matriarken i familjen. Hon kallades allmänt ofta bara Mother Booker eller Mama B och fick dessutom smeknamnet The Keeper of the Flame. När maken dog flyttade hon till Miami, till ett hus som Nesta, som nu kallade sig Bob Marley, köpte åt henne. Cedella Cedella Marley Bookersjöng gärna till hans musik, men hon fortsatte också att skriva egna sånger – som ibland berättade om kvinnors villkor i en patriarkal värld. Feministisk reggae.
Osynlig ruta
En av Cedellas mest feministiska reggaesånger är Listen up, ladies. Själv tyckte hon allra bäst om att sjunga Bob Marleys Three little birds. Den passade hennes optimistiska sinne, sa hon.
Osynlig ruta
  Bob Marley hade många barn (med olika kvinnor) och när han dog adopterade Cedella en av sönerna. Alla Cedellas barn, barnbarn och barnbarnsbarn tycks ha fått musiken i arv; flera i varje generation (även dottern Pearl) har också blivit musiker. Och Cedella har medverkat på några av deras skivor.
Osynlig ruta
  Från att ha varit en ung, ensamstående mamma som tyckte om att skapa sin egen musik, fick hon till slut en hel släkt av musiker i olika åldrar omkring sig.
Osynlig ruta
  Vid 81 års ålder dog Cedella Marley Booker, den 8 april 2008, i sitt hem i Miami.

Citat: Being female don't mean you're somebody's footstool.
Lyssna på Listen up, ladies HÄR.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPPDATERAD: 2022-07-21

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu