Bakgrundspapper uppe

«  Ching Shih – den kanske största piraten i världen

Porträttfoto av kinesisk kvinna i en ram med drakar på
Namn: Ching Shih (även med kinesiska tecken

Shi Xiang Gu Namn: Shi Xiang Gu med kinesiska tecken – föddes omkring 1775 och växte upp i Guangdong-provinsen i sydöstra Kina. Vi vet ingenting om hennes barndom eller uppväxt, men troligen var hennes liv hårt redan från början.
Osynlig ruta
Foto av en kinesisk så kallad blomsterbåt  Som ung vuxen kvinna sägs det att hon levde på en flytande bordell i Guangzhou. Enligt en av historierna om henne blev hon tillfångatagen av piratledaren Cheng I, enligt en annan mötte han henne på bordellen och såg att hon hade affärssinne. Klart är att de gifte sig 1801, och att hon som villkor för giftermålet satte att hon måste bli hans partner som pirat och få hälften av makten och lika mycket som han av det som de plundrade.
Osynlig ruta
Teckning av Cing Shih med färgad bakgrund. Hon har svart hatt och ett svärd i handen.  Så blev det. Shi Xiang Gu blev piraten Ching Shih, hon fick två söner med Cheng I och adopterade dessutom den son som han hade adopterat sedan tidigare. De jobbade upp en flotta av sjörövare. Vid giftermålet hade de 200 skepp, men tack vare Ching Shihs strategiska förmåga fick de flera andra piratgäng att ansluta sig till dem. Efter några år var de uppe i över 1.700 skepp, som kallades Röda fanans flotta och var den största och mest inflytelserika i Kina. Där fanns stora skepp med 50 - 100 pirater,Foto av små gammaldags kinesiska skepp med segel och ända ner till små skepp med en kvinna, en man och deras barn – sjöröveri var ofta en familjesysselsättning.
Målning av Cing Shihs piratskepp i någon slags strid mellan större och mindre båtar.
Ching Shihs pirater i Röda fanans flotta styrde över hela Sydkinesiska havet.
Osynlig ruta
Men efter bara sex år, den 16 november 1807, dog Cheng I. Ching Shih blev änka och chef över mer än 50.000 pirater. För att som kvinna kunna behålla makten införde hon stränga regler, först och främst att den som inte lydde order halshöggs omgående. Om en pirat våldtog en tillfångatagen kvinna halshöggs han också omgående. Däremot kunde en pirat få gifta sig eller leva med kvinnan om hon ville, men då måste han vara henne trogen och ta väl hand om henne. Otrohet mot kvinnan straffades liksom våldtäkt med omedelbar hanshuggning. Allt som togs under plundringarna samlades in och registrerades innan det fördelades.

  Av befolkningen i Kina kallades Ching Shih för "Terrorn av Södra Kina", eftersom hon var så våldsam och tog allt. Under Ching Shihs ledning sänkte Röda fanans flotta över 60 kinesiska skepp och flera engelska och portugisiska. Av många andra skepp tog Röda fanan betalt för att skeppen fritt skulle få segla vidare och slippa bli plundrade.
Osynlig ruta
Svartvit teckning av Ching Shih ombord på en båt. Hon har ett svärd i handen.   När Ching Shih hade styrt Röda fanans flotta under några år, försökte kejsaren attackera flottan och besegra henne, men Ching Shih var smartare och kejsarens skepp besegrades snabbt. Därmed insåg kejsaren att det inte gick att besegra henne. Så de förhandlade. Ching Shih satte som villkor för att lägga ner Röda fanans flotta att hon och hennes pirater skulle få amnesty och inte straffas för sina brott. Dessutom skulle de få behålla sina pengar. Hon tog det lugnt och förhandlade länge, och fick på så sätt igenom sina villkor. 1810, när Ching Shih var 35 år, las Röda fanans flotta ner.
Färgad teckning av Ching Shih  fäktandes med en motståndare. Tre andra tittar på i mitten av bilden och runt dem ligger döda eller skadade.
  Så till skillnad från de flesta andra pirater dog inte Ching Shih under strid eller i fångenskap. Tvärtom drog hon sig tillbaka med sin förmögenhet till Guangdongprovinsen, där hon öppnade en spelhall som hon drev fram till sin död.
Osynlig ruta
  Ching Shih dog först 1844, 69 år gammal, omgiven av barn och barnbarn.

Linje av gammaldags kinesiska små båtar med orange segel
Vi kan självklart inte säga att en så grym och brutal kvinna som Ching Shih är någon förebild, men hon är ändå en förmoder som visar att kvinnor kan genomföra vad som helst.
Osynlig ruta
P.S.
Fotografiet högst upp på sidan föreställer förstås inte Ching Shih, eftersom det inte fanns några kameror när hon var så ung cirka år 1800. Men det sprids på internet som om det vore hon, och för en gångs skull bröt vi mot våra regler om att hålla oss till fakta, för att det är ungefär så vi föreställer oss att hon såg ut.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
Uppdaterad 2022-07-29

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu