Bakgrundspapper uppe

«  Drottning Filippa – nordisk unionsdrottning


Namn: Drottning Filippa

Philippa Plantagenet föddes i England den 4 juli 1394. Hon var dotter till Mary de Bohun och kung Henry IV. Mamman dog när Philippa föddes, så det enda hon hade till minne sin mamma var en illustrerad bönbok. Philippa var bara 7 år när hennes pappa inledde förhandlingar om att hon skulle gifta sig med Erik av Pommern, som då samregerade med sin mamma, drottning Margareta, över unionen Sverige, Norge och Danmark.
Osynlig ruta
  1406 reste Philippa av England till Sverige. Då var hon 12 år. Hon gifte sig i domkyrkan i Lund med den dubbelt så gamla kung Erik och blev samtidigt krönt till drottning Filippa av Sverige, Norge och Danmark.
Osynlig ruta
  Det fanns inte någon lagstadgad giftemålsålder i Sverige då, men Filippa ansågs trots allt inte riktigt "mogen för äktenskapligt samliv" vid 12 års ålder. Så hon fick bo hos drottning Margareta tills hon fyllt 15 år.
Osynlig ruta
I några år
levde Filippa och Erik VIII sedan på Kalmar slott, men efter det bodde de oftast inte tillsammans. Erik var en allmänt otrevlig man, känd för sitt hetsiga humör. Han krigade mycket, men såg oftast bara till Danmarks bästa, och tillsatte danska och tyska fogdar som skulle dra in pengar från folk i Norge och Sverige.
Osynlig ruta
  Svenskarna drabbades särskilt hårt. Det gjorde förstås inte Erik populär bland folk här. Men han var sällan i Sverige eller Norge, han föredrog Danmark. Där hade han också sin fasta älskarinna.
Osynlig ruta
  Drottning Filippa däremot föredrog Sverige. Hon var med i Birgitteorderns systerskap i Vadstena kloster, och därför bodde hon gärna i Vadstena.

I praktiken blev det därför drottning Filippa som under nästan 20 års tid regerade i Sverige, eftersom drottning Margareta hade dött redan 1412.
Osynlig ruta
  Dessutom var drottning Filippa under åren 1423 - 1425 även formellt utsedd till regent – över alla de tre länderna – eftersom Erik då var på pilgrimsfärd. Och 1428, när tyskarna angrep Köpenhamn, var det hon som ledde motståndet.
Osynlig ruta
  Det sägs att drottning Filippa verkligen brydde sig om vanligt folk, och det framgår att hon var mycket populär. I äldre böcker skildras hon som både klok, god och handlingskraftig.
Osynlig ruta
  Drottning Filippa sågs som en betydligt bättre regent än kungen, och hon tog ansvar för alla unionens länder. I motsats till kung Erik försökte hon dessutom att undvika krig, så att folk fick chans att vila mellan allt kungligt krigande.
Osynlig ruta
  Men strax efter nyår 1430 blev drottning Filippa plötsligt sjuk och dog den 6 januari i Vadstena kloster, endast 35 år gammal. Hon begravdes också där, i sitt kära kloster i Vadstena.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Tillägg:
Osynlig ruta
När drottning Filippa hade dött, och Erik var ensam regent, gick det snabbt utför för kungen. Han plundrade folket för mycket och för länge. Folk blev förbannade och startade uppror, tydligen i grannländerna också. Erik avsattes nämligen i alla tre länderna; först i Danmark, sedan i Sverige och slutligen även i Norge. Den före detta kung Erik sägs ha slutat som nådehjon hos sin släkt i Pommern.
Osynlig ruta

En rad med böcker

Rubrik: Läs mer:
Blinkande gul stjärna Marie-Louise Flemberg: Filippa – engelsk prinsessa och nordisk unionsdrottning.
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Eivor Martinus: Barndrottningen Filippa och hennes värld.
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Filippa i Riksarkivets Svenskt Biografiskt Lexikon.


  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-29

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu