Bakgrundspapper uppe

« Kvinnan som uppfann det ursprungliga – det radikala! – Monopolspelet

Porträttfoto av Elizabeth Magie som ganska ung
Namn: Elizabeth Magie

Elisabeth J. Magie föddes i Macomb, i Illinois i USA, den 9 maj 1866 – året efter att inbördeskriget tagit slut. Pappan var tidningsutgivare, kväkare och abolitionist (mot slaveriet). Familjen hade det ganska gott ställt, och pappan uppmuntrade Lizzie, som hon kallades, att läsa, tänka och diskutera.
Osynlig ruta
  När Lizzie var 13 år hamnade familjen i ekonomiska svårigheter. Hon måste sluta skolan och hjälpa till att försörja familjen. Just då var stenografi ett växande yrke och Lizzie blev stenograf och maskinskriverska.
Osynlig ruta
Omslag till boken Progress and Poverty av Henry GeorgePorträttfoto i profil av Lizzie Magie som ung, med lockigt mörkt hår  Det var hennes pappa som först läste boken Progress and Poverty av den radikala ekonomen Henry George, när den kom ut 1879. Pappan gav Lizzie ett exemplar av boken, som kom att påverka hennes syn på ägande för resten av livet. Både Lizzie och hennes pappa blev anti-monopolister, som det kallades.
Osynlig ruta
  De ansåg att folk som jobbade skulle få hela sin lön utan att betala skatt, och att hela skattebördan istället skulle ligga på de rika markägarna. För mark och allt som hörde till naturen borde egentligen tillhöra alla.
Osynlig ruta
Foto av en brosch med texten "Votes för Women" påPå 1880-talet flyttade familjen till Washington. Lizzie var inspirerad av rörelsen för kvinnors rösträtt i USA och ville leva livet på sitt eget sätt. Hon kallade äktenskap för en bakterie, och liknade det vid en sjukdom. Hon sa att hon inte skulle passa som gift, eftersom hon så sällan skulle ha tid att träffa sin man i så fall – hon hade så mycket annat hon ville göra! "Personligen älskar jag ensamheten, och om jag var gift skulle jag inte få njuta av den lyxen."
Osynlig ruta
  Hon fortsatte jobba som stenograf på dagarna, och en period uppträdde hon som skådespelerska och komiker på kvällarna. Hon var sekreterare i Woman’s Single Tax Club of Washington. På den fritid hon ibland hade kvar skrev Lizzie Magie poesi och noveller, eller tecknade. Så småningom började hon konstruera och rita sällskapsspel.
Osynlig ruta
Foto av det patent Elizabeth Magie fick för sitt första spel 1904  Det var så hon kom på spelet The Landlord's Game. Det var absolut inte skapat bara för att vara ett kul spel, det var också ett sätt att sprida Henry Georges idéer om anti-monopol. Hon gav spelet två olika varianter av spelregler. I en variant skulle spelarna försöka få monopol över allt ägande. I den andra varianten skulle spelarna samarbeta och upptäcka att det var mycket mer rättvist och gott när alla delade på ägandet, och i den versionen gynnade allt välstånd alla.
Osynlig ruta
Foto av spelpjäsen strykjärnet1903 sökte hon patent på spelet och i januari 1904 fick hon sitt patent. Det som var speciellt med Lizzie Magies spel var också att spelplanen gick runt. Annars hade spelplaner på den tiden en punkt där spelet började, och därifrån spelarna sedan gick till en annan punkt där spelet tog slut. Men Lizzie Magies spel hade en rund spelplan, där spelet fortsatte när spelarna passerade "Gå".
Osynlig ruta
  Redan innan Lizzie Magie hade någon som kunde finansiera spelet, började det spridas bland hennes vänner och bekanta inom kväkarrörelsen och sedan till vänsterfolk i allmänhet. En del ritade också egna spelplaner efter hennes grundidé och gav gator namn efter gatorna på sina egna orter. Flera radikala lärare började använda det med sina elever för att förklara ekonomi.
Osynlig ruta
Foto av kartongerna till Elizabeth Magies spel "Bargain Day" och "King's Men".Foto av Elizabeth Magies andra patent, från 1924   1906 flyttade Lizzie Magie till Chicago där hon började jobba som journalist. I Chicago startade hon och några andra som stödde Georges anti-monopoltänkande företaget Economic Game Co. och sålde spelet. Där träffade Lizzie också en tio år äldre man som hon gifte sig med 1910, då hon alltså var över fyrtio år. Elizabeth Magie Phillips, som hon då kom att heta, hittade på fler spel och sålde till spelföretag. 1924 tog hon patent på en omarbetad version av The Landlord's Game. Senare gjorde hon ytterligare en variant.
Foto av spelet "The Landlord's Game", med kartong, spelplan, pjäser, spelregler och diverse annat. Ett porträtt av Elizabeth Magie finns på kartongen
  Vill du veta hur detta fantastiska och radikala spel förvandlades till dagens Monopol? Läs HÄR.
Osynlig ruta
  Från 1930-talet och framåt spreds spelet Monopol över världen. Det nya Monopol – det spel som tvärtemot ursprungsspelet hyllar kapitalismen. Elizabeth Magie var bortglömd.
Osynlig ruta
Porträtt i guldram av Elisabeth Magie senare i livet, då hon blivit gråhårig   Det är inte mycket känt om hennes fortsatta liv. Vi vet att hon blev änka 1937, och att hon jobbade på kontor. Det verkar inte vara känt exakt när Elizabeth Magie Phillips dog, men det var år 1948 i Staunton i Virginia i USA, då hon var 82 år gammal.
Osynlig ruta
  Troligen skulle Elizabeth Magie fortfarande vara helt bortglömd om det inte var för den radikala professorn Ralph Anspach som på 1970-talet gjorde ett eget Anti-Monopol. Parker Brothers var snabba att stämma honom. Men det skulle de inte gjort. För det var just det som ledde till att han gjorde en ordentlig research och hittade Elizabeth Magies gamla patent och spel, som visade hur det faktiskt hade gått till. Parker Brothers vann i första instans, men Ralph Anspach överklagade, och vann till slut över speljätten. Han fick fortsätta sprida sitt Anti-Monopol. Och historien om Lizzie Magie lyftes ur glömskan.
Osynlig ruta
Så nästa gång du spelar Monopol och skrattar åt klassiska uttryck som "Gå i fängelse", skicka en tanke till Lizzie Magie, som en gång för så länge sen skrev dem, i ett helt annat syfte.
Osynlig ruta
  Men främst borde Elizabeth Magie få bli ihågkommen som en stark, smart och feministisk föregångskvinna, som tidigt förstod att på ett pedagogiskt sätt försöka sprida ett mycket radikalt ekonomiskt tänkande.

P.D.
Till Sverige kom Monopol 1937, då det började säljas av Åhlén och Åkerlund.

Avdelare i form av en linje med en rad böcker på

Rubrik: "Läs mer:"
Blinkande gul stjärna Mary Pilon: The Monopolists – Obsession, Fury, and the Scandal Behind the World’s Favorite Board Game. Bloomsbury Press 2015.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-11-29

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu