Bakgrundspapper uppe

«  Den första kvinnan från Sverige som vann ett OS-guld

Inramat foto av Greta Johansson
Namn: Greta Johansson Brandsten

Anna Teresa Margareta Johansson föddes den 9 januari 1895. Greta, som hon kallades, var yngst av fyra syskon i en familj som bodde på Hantverkargatan 1 i Stockholm, där Stockholms stadshus står idag. Pappan var portvakt.
Foto av Greta i skolan 1907Osynlig ruta
  Genom folkskolan fick då även fattiga barn möjlighet att lära sig simma. Greta var 10 år när hon fick sin första badbiljett av skolan, och fick gå till Strömbadet, som egentligen hette Stockholms Bad- och Siminrättning i Norrström. Där tränade Greta simning tillsammans med många andra tjejer från arbetarklassen, bland andra sin bästa kompis Elsa.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Greta i skolan 1907.
Osynlig ruta Greta med bästa vännen Elsa. Liten grå pil som pekar håt höger
Osynlig ruta

  När Greta var 13 år vann hon sin första tävling i simhopp. När hon var 15 år blev hon svensk mästare i simhopp och simning. Även Elsa hörde till de skickligaste. Men som arbetarbarn måste de kunna försörja sig, och Greta började jobba som kontorsbiträde på veckotidningen Såningsmannen.
Osynlig ruta
Olympiska spelen i Stockholm
Osynlig ruta
Sommaren 1912 hölls Olympiska spelen i Stockholm. Det var det första året som även kvinnor fick ställa upp i simning och simhopp i OS, vilket ogillades av många. En idrottsläkare i Sverige påstod att tävlingshetsen kunde göra kvinnor både sterila och hysteriska.
Osynlig ruta
  Men 17-åriga Greta brydde sig inte om sånt trams. Den 13 juli 1912 lyckades hon få ledigt några timmar från kontoret och vann OS-guld i simhopp.
Osynlig ruta
Foto av guldmedaljören 1912
Gretas perfekta guldhopp
Greta Johansson blev därmed den första kvinnan i världen som vann OS-guld i simhopp och denGuldmedaljen vid OS i Stockholm 1912
första kvinnan från Sverige som vann ett olympiskt guld över huvud taget. Greta Johansson fick ta emot guldmedaljen av kungen.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Klicka på bilden av OS-medaljören
Greta för att se den större.
Osynlig ruta

  Under OS träffade Greta den tolv år äldre svenska simhopparen Ernst Brandsten,
som blivit känd när han riskerat livet genom att inför tusentals åskådare hoppa från broar, master och kranar i USA. Han hade rest hem till Sverige för att delta i OS, men för honom gick det inte lika bra, och han reste tillbaka till Amerika igen.
Osynlig ruta
Knappt två år senare, 19 år gammal, åkte Greta ensam till USA för att träffa Ernst igen. De gifte sig och tillsammans fick de jobb som simtränare på Stanford University i San Fransisco. Där och på deras egen anläggning utvecklade de det amerikanska simhoppet tillsammans. De blev kända som "The Brandstens" – de bästa simhoppstränare som fanns. Både Greta och Ernst blev så småningom invalda i International Swimming Hall of Fame.
Greta Johansson framför några pokaler på äldre darOsynlig ruta
  Gretas bästa kompis Elsa hade emigrerat till Amerika bara några år efter Greta. I USA återsågs de, och Greta och Elsa fortsatte att vara bästa kompisar hela livet.
Osynlig ruta
  Greta Johansson Brandsten dog i sitt hem på ett äldreboende i USA den 18 januari 1978, när hon nyss fyllt 83 år.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Det finns en fin dokumentärfilm om Greta Johansson Brandsten, som heter "Guld-Greta – en hisnande kärlekshistoria". Ibland går den att se på SVTplays Öppet arkiv.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-30

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu