Bakgrundspapper uppe

«  Utvecklade och tillverkade telefontrådar i Sverige

Porträttfoto av Hanna i en fyrkantig träram
Namn: Hanna Hammarström

Johanna Hammarström föddes den 4 september 1829 i Stockholm. Hanna, som hon kallades, var äldst av fem barn, pappan var bomulls- och sidenfabrikant. I en intervju i tidningen Idun 1898 beskrivs hemmet ha varit ett lyckligt borgarhem, där "ständigt den yttersta ordning härskade och där fliten strängt odlades".
Osynlig ruta
  Hanna gick i fru Norbergsons flickskola, och sedan en kurs i finare handarbeten. Pappan var inställd på att alla barnen skulle lära sig ett yrke.
Osynlig ruta
  Men när Hanna flyttade hemifrån var det till en släkting på Gotland, prosten Stockenström, där hon under sex år fick lära sig allt en kvinna behövde kunna om ett hushåll. När mamman blev sjuk reste hon hem igen och spenderade de närmaste åren med att vårda mamman, tills hon blev frisk igen.
Osynlig ruta
Foto av gammaldags mikrofon till en telefon och en sladd till den. Mettalen är kopparfärgad och mittendelen grön Av sin pappa hade Hanna fått en karkasmaskin. Den tillverkade trådöverspunnen mjuk och böjlig metalltråd som användes för att ge stadga åt damhattar och liknande. Men försäljningen av karkas gav inte mycket pengar. Så när telefoner började komma fick Hanna idén att det kanske skulle kunna gå att tillverka överspunnen koppartråd till telefonledningar med maskinen. Hon var alltså inte den första att uppfinna sådana telefontrådar, men den första i Sverige som kom på idén.
Osynlig ruta
  – Jag undersökte och experimenterade och slutligen trodde jag mig ha kommit underfund med hemligheten. Beslut och handling ha alltid varit ett hos mig", berättade hon i Idun.
Osynlig ruta
Foto av gammaldags telefon  med diverse soakar, det står "Stockholms Telefon" mitt på med guldbokstäver   När hon kände sig säker på sin tråd tog hon kontakt med det då nybildade Stockholms Allmänna Telefonbolag och visade sina prover för direktören där. Han tyckte att Hannas tråd var ovanligt smidig, men svarade att de importerade telefontråd från en utländsk firma. När han fick höra att Hanna trots sin smidigare tråd kunde konkurrera i pris, fick hon sin beställning. Efter diverse inledande problem hade Hanna börjat tillverka telefontråd till både Stockholms Allmänna Telefonbolag, L.M. Ericsson och flera andra bolag såväl i städer som på landsorten. Hon var därmed den första i Sverige som drev en kommersiell verksamhet för tillverkning av telefontråd och kabel. Så småningom exporterade hon också till Finland. Hon anställde enbart kvinnor till sin lilla fabrik, och hon utbildade dem själv.
Osynlig ruta
I mitten av 1880-talet gjorde Hanna en resa till Tyskland för att studera deras fabriker för telefontrådtillverkning, men det var en besvikelse: – De voro tysta och hemlighetsfulla som Egyptens präster, och jag fick icke ens kasta en blick in i deras fabriker, men det gjorde detsamma! Jag har redt mig lika bra ändå!
Osynlig ruta
Porträttfoto av Hanna Hammarström på äldre dar   1886 fick Hanna Hammarström första pris för sin uppfinning vid Stockholms arbetsmaskinutställning. Ingen vet idag hur Hanna kom på idén till att skapa telefontråd, men det räknas som uppfinning eftersom hon utan förebild utvecklade sin alldeles egna variant.
Osynlig ruta
  Tyvärr är det svårt att hitta någon vidare information om Hanna. Hon gifte sig aldrig, utan satsade på sitt yrkesarbete. Men vi har inte hittat någon säker uppgift om hur länge hennes fabrik var i drift, eventuellt la hon ned den 1909, när hon var 80 år.
Osynlig ruta
  Hanna Hammarström dog den 19 november 1914, 85 år gammal.
Osynlig ruta

Foto av mikrofonen ovan kommer från Länsmuseet Gävleborg.
Fotot av den gammaldags telefonen kommer från Tekniska museet.

Avdelare i form av gul linje med en  trave böcker till vänster

Rubrik: Läs mer:
Blinkande gul stjärna I tidningen Idun finns en intervju med Hanna Hammarström från 1898.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till temasidan om uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-12-04

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu