Bakgrundspapper uppe

«  Hälsans, renhetens och hygienens gudinna

Foto av skulptur av huvud av Hygieia
Namn: Hygieia

Hygieia var i den grekiska mytologin hälsans gudinna. Hon var dotter till Epione, helandets gudinna, och Asklepios, läkekonstens gud.
Osynlig ruta
Teckning av Hygieia med ormen ringlande runt ena armen och en skål i andra handen  Hygieia och hennes far Asklepios dyrkades ofta tillsammans. Medan han stod för läkekonsten, stod hon för att förebygga sjukdom, så att du alls slapp att bli sjuk. Därför sågs hon också som renhetens och hygienens gudinna. Ordet hygien kommer ur hennes namn.
Osynlig ruta
  Statyer som skildrade Hygieia framställde henne ofta som
en ung kvinna som matar en orm ur en skål.
Osynlig ruta
Tavla med tjock tavelram i guld. Tavlan föreställer en välklädd pojke som lägger pengar i en blå skål där gudinnan Hygieias bild syns som diffus grå bakom skålen, mitt emot pojken finns en byst av fadern   Hygieia dyrkades först lokalt i det antika Grekland i templen i Epidaurus, Korinth och Pergamon, samt på ön Kos, cirka 600 år före vår tideräkning. Sedan spred seden sig och hon fortsatte dyrkas till cirka år 500 efter vår tideräknings början.
Osynlig ruta
  Men att Hygieia funnits kvar ännu längre i folks medvetande, kan vi se av bilden till vänster. Målningen föreställer dåvarande blivande kungen Gustav IV Adolf, som offrade till Hygieia för att hans far Gustav III skulle överleva attentatet 1792. Tavlan är målad samma år, av konstnären Lafrensen den yngre.
Osynlig ruta
  Och än idag finns Hygieia med oss i vardagen, på massor av olika sätt.En ormskål i ärgad koppar, där ormen slingrar sig runt skålens fot, och sedan bildar ormens kropp ett handtag på skålen

Ormskålen
Osynlig ruta
Hygieias symbol är ormskålen. Den har genom historien
kommit att symbolisera apotek runt om hela världen,
samt farmaci – i betydelsen att bereda och lämna ut
läkemedel.
Osynlig ruta
Apotekets senaste logotyp med en satrkt stiliserad ormskål i vitt mot grön bakgrund   Än idag har Apoteket AB en stiliserad ormskålssymbol. (Många har trott att ormen spyr ut sitt etter i skålen, men så var det inte tänkt. Hygieia använde skålen till att mata ormen, så den äter eller dricker alltså ur skålen.) Även Karolinska Instritutets logotypeKarolinska Institutet har ormskålen i sin symbol.
Osynlig ruta
  Dessutom finns det flera organisationer eller företag med Hygieias namn, som till exempel Hygieia – yrkesföreningen för Nobelmedaljen med Hygieia och Apollonmiljö och hälsa, och Hygieia Mottagning i Solna. Och se där, på Nobelmedaljen som ges till alla som får Nobelpris, vem finns på baksidan till medaljerna för medicin och fysiologi? Ja, visst är det Hygieia.
Osynlig ruta

Foto av stor fontän med Hygieia högst upp, stående i en jättelik skål, vid foten av skålen sitter ett flertal figurer i naturlig storlek
Hygieias fontän finns på gården vid rådhuset i Hamburg.
Osynlig ruta

Trärelief med Hygieia och ormen som ringlar runt henne. Hon lutar sig mot läkekonstens stav, där en orm ringlar sig upp.  Det är svårt att veta varför just Hygieia är den gudinna som fått leva kvar på så många sätt ända in i nutid – trots att så många inte längre vet vem hon var!
Osynlig ruta
  Men det är lätt att tänka att det har med hälsa att göra.
Osynlig ruta
  Även för den som inte tror på gudinnor, kan det ju vara lite mysigt att tänka sig att det finns någon som vakar över vår hälsa och vill att alla ska må bra.
Osynlig ruta

P.S.
Det är skillnad mellan ormen som ringlar sig kring Hygieias arm och blir matad ur hennes skål, och den orm som ringlar sig runt en stav. För den senare är symbol för läkekonsten.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-30

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu