Bakgrundspapper uppe

«  Fransk hjältinna och krigare under 1400-talet

Foto av del av staty av Jeanne Hachette, endast huvudet syns
Namn: Jeanne Hachette

Jeanne Laisné föddes kanske den 14 november 1454 i Beauvais i Frankrike. Hon var dotter till en hantverkare. Hennes bakgrund och uppväxt verkar inte finnas några uppgifter om. Men när hennes historia blev känd var hon en framåt och självständig ung kvinna som arbetade som ullkardare.
Osynlig ruta
Teckning av Jeanne Hachette  1472 försökte burgunderna inta staden där Jeanne bodde, men invånarna slog snabbt tillbaka inkräktarna. Kvinnorna stred tillsammans med männen, det var inte helt ovanligt på den tiden att även kvinnor tog till vapen när det behövdes. Jeanne hörde till dem.Målning i oval guldram av Jeanne Hachette med yxan i handen
Osynlig ruta
  Burgunderna attackerade igen och igen, varje dag, och invånarna i Beauvais blev allt tröttare. Den 9 juli lyckades en av burgunderna ta sig uppför en av stegarna de ställt upp mot murarna runt staden. Han hade med sig ett standar, som han satte fast i en spricka på toppen av muren för att markera att burgunderna nu hade intagit staden.
Osynlig ruta
  Då rusade plötsligt Jeanne fram med en yxa i handen. Hon slog till mannen så att han föll ned från stegen, och sen slet hon upp standaret. Hennes vägran att ge upp gav de trötta invånarna förnyad kraft, framför allt kvinnorna som rusade till hennes hjälp, och tillsammans slog kvinnorna än en gång tillbaka burgunderna. Jeanne tog sedan med sig burgundernas standar och lämnade in det i kyrkan.
Osynlig ruta
Tre gamla vykort på statyn av Jeanne Hachette på torget i Beauvais  Efter ytterligare en tid kom soldater till stadens hjälp och den
22 juli tvingades burgunderna inse sitt nederlag och de flydde.
Osynlig ruta
  Efter den dagen fick Jeanne heta Jeanne Hachette (hachette = liten yxa) och historien om hur hon vägrat ge upp spred sig över Frankrike.
Stor bronsstaty av Jeanne Hachette med yxa och standar Osynlig ruta
Tre år senare lät Frankrikes kung Louis XI införa att det varje sommar går en procession till stadens helgon Saint Agadrêmes ära och till minne av kvinnornas insats som räddare av sin stad. Därför går kvinnor alltid först i processionen varje år. Staden Beauvais präst skrev i sin krönika om hur Jeanne räddat staden, och han tillade: "Alla stadens kvinnor, hög som låg, visade sig vara så tappra under belägringen att de i djärvhet överträffade männen".
Osynlig ruta
Osynlig ruta  Flera källor uppger också att kungen i ett brev gav sitt stöd för att Jeanne skulle få gifta sig med den man hon ville. Några år senare dog mannen, och enligt någon källa gifte Jeanne om sig med sin kusin Pierre Fourquet. En annan källa uppger att hennes far egentligen var en Jean Fourquet. Det går hur som helst att hitta information om henne både med efternamnen Laisné, Fourquet och Hachette. Men ingen vet egentligen vad som är sant. Efter belägringen av staden Beauvais försvann Jeanne Hachette ur historien.
Osynlig ruta

Den sista helgen i juni går fortfarande varje år processionen i Beauvais till Jeanne Hachettes minne, under Fêtes de l'Assaut. På ett torg står en stor bronsstaty av Jeanne Hachette. Caféer, gator, skolor och torg är döpta efter henne både där och i övriga Frankrike. Det har också gjorts en film om henne.

Osynlig ruta
Statyn av Jeanne Hachette som du kan se här är gjord av Gabriel-Vital Dubray under 1800-talet. Men det finns fler statyer av Jeanne runt om i Frankrike.
Osynlig ruta

Linje av ornament

Rubrik: Läs mer:
Pierce Butler: Women of Mediæval France.
Sholto & Reuben Percy: Percy Anecdoites, Vol. VII, Heroism - War.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till temasidan krigare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-05-26

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu