Bakgrundspapper uppe

«  Diskmaskinens uppfinnare

Foto av Josephine Cochrane
Namn: Josephine Cochrane

Josephine Garis föddes på självaste internationella kvinnodagen (fast den var ännu inte uppfunnen då) den 8 mars 1839. Familjen bodde i Ashtabula County i Ohio i USA. Men Josephines mamma dog tidigt, och när Josephines skola brann ner skickade pappan henne till hennes äldre, gifta, syster Irene, där Josephine avslutade high school.
Osynlig ruta
  19 år gammal gifte hon sig och flyttade med sin man till Shelby County i Illinois. Han tjänade pengar på diverse investeringar och de levde gott. Så småningom flyttade de till ett herrgårdsliknande hus, där de gillade att ordna stora middagsbjudningar med gammalt ärvt porslin.Vacker blå-vit kaffekopp med guldkanter och mönster
Osynlig ruta
  Det sägs att det var just det porslinet som fick Josephine Cochrane att bli uppfinnare. Det var dagen efter en stor middagsbjudning som det visade sig att en del av porslinet hade gått sönder när tjänstefolket diskade. Josephine blev väldigt arg och bestämde genast att från och med då fick tjänstefolket inte längre diska det fina porslinet.
Osynlig ruta
  Men Josephine själv avskydde att diska – och hon var övertygad om att alla andra kvinnor också avskydde det. Hon började fundera över varför ingen hade uppfunnit någon diskmaskin, när nu alla möjliga slags maskiner uppfanns titt som tätt. (Det fanns en som hade uppfunnit en slags vevdiskmaskin, men den sålde inte, dels för att den inte riktigt fungerade och dels eftersom det var lika jobbigt att veva som att diska för hand.)
Osynlig ruta
  En dag efter ännu en middagsbjudning med massor av disk konstaterade Josephine Cockrane: Om ingen annan uppfinner en diskmaskin så får jag väl göra det själv!
Osynlig ruta
Bild från ritning av diskmaskinDiskmaskinen
Osynlig ruta
Josephine mätte sitt porslin och skissade på sin maskin. Hon byggde hållare av metalltråd som skulle hålla fast tallrikar, skålar och bestick i ett liggande hjul av trä. Det placerade hon i en koppartank, där det snurrade runt medan varmt såpvatten sprutade över porslinet från botten av tanken.
Osynlig ruta
  1883 dog plötsligt Josephine Cochranes man, och tvärt emot förväntat lämnade han väldigt lite pengar efter sig. För Josephine betydde det att hon Patenthandlingarna från 28 december 1886behövde försörja sig. Hon fick alltså ännu ett skäl att lyckas med uppfinningen.
Osynlig ruta
  1886 fick Josephine Cochrane patent på sin uppfinning och hon började att tillverka den. Hon kallade sitt företag för Garis-Cochran Manufacturing Company. Men diskmaskinen var dyr att tillverka. Josephine hade föreställt sig att den skulle användas av alla möjliga kvinnor som skulle få det lättare i sina hushåll, men de som ville köpa diskmaskinen var framför allt hotell och restauranger.
Osynlig ruta
Riktig succé för diskmaskinen blev det först när den visades upp på världsutställningen i Chicago 1893, och Foto av Josephine Garis Cochrane som äldre, sittande vid sitt skrivbord med en penna i handenvann pris. Då började diskmaskinen säljas inte bara till hotell och restauranger, utan också till exempelvis sjukhus och skolor. Och så småningom började även privatpersoner att köpa diskmaskinen, men nästan bara de rika. (Först 50 år senare, framemot 1960-talet, blev diskmaskinen vanlig som köksmaskin även bland folk i allmänhet.)
Osynlig ruta
  Josephine Cochrane fortsatte att själv sälja sina diskmaskiner ända fram till sin död. Hon dog 74 år gammal, den 3 augusti 1913. Hennes företag köptes då upp och blev KitchenAid, som idag är Whirlpool.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu