Bakgrundspapper uppe

«  Den första kvinnan som tecknade en känd serie om en superhjältinna

Porträttfoto av June Tarpé Mills med katten Peri-Purr
Namn: June Tarpé Mills

June Tarpé Mills föddes den 25 februari 1912 i Brooklyn, New York, i USA. Hennes mamma var änka och jobbade som hårfrisörska. June växte upp med mamman och med barnen till en äldre halvsyster som hade dött ung.
Osynlig ruta
  Medan June utbildade sig jobbade hon som modell för att hjälpa till att försörja familjen och för betala för sin konstutbildning på Pratt Institute.
Osynlig ruta
  June jobbade först som modetecknare, men 1938 började hon också göra serier. Devil's Dust, Catman, Daredevil Barry Flynn och The Purple Zombie var några serier hon tecknade. Hon använde då sitt mellannamn som förnamn för att det var omöjligt att säga om Tarpé Mills var en kvinna eller en man. Ibland tecknade hon också under namnen Edgar Allen Jr eller Nella.
Osynlig rutaOmslagsbild till Miss Fury, där hon hoppar ner på tre skurkar som ska stjäla atombombshemligheter
Seriebild av Miss Fury som hänger i ett rep med att litet barn i en säck på ryggen. Bakom dem brinner ett hus så mycket att nästan bara rök och eld syns. Bredvid står texten "Presenting the Adventures of"Den 6 april 1941 publicerades det första seriestripen av hennes serie Black Fury, som snart bytte namn till Miss Fury. Den blev genast en succé. Det var inte första gången en kvinna var superhjälten, men det var första gången en kvinna tecknade och skrev en sådan serie. Den gick hem hos både kvinnor och män och blev den första riktigt stora superhjältinnan.
Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Klicka på bilden för att se den större.
Osynlig ruta
  Samtidigt blev det omöjligt för Tarpé Mills att dölja sig bakom namnet längre, i och med Miss Fury blev även June Tarpé Mills kändis.
Osynlig ruta
Förstasidan till den första serien om Miss Fury visar en samling bilder där hon slåss, skjuter och sticker iväg i en bil. Katten är också med, bredvid namnet. En hand med en kniv sticker in från vänster. Överst står det: Introducing the unique, exciting, and glamorous... Miss Fury ny Tarpé Mills. Bredvid bilden står det "Klicka på bilden till höger om du vill se en större bild av hur Miss Fury lanserades." Porträttteckning av Marla DrakeMiss Fury
Osynlig ruta
Miss Fury handlade om den ytliga överklasskändisen Marla Drake. Hon skulle gå på maskerad och upptäckte att hennes väninna Carol hade valt samma kostym som hon. Marlas tjänsteflicka Francine sa då åt henne att istället ta på sig en dress hon fått av sin farbror – en åtsittande heldräkt gjord av svart panterskinn, som en gång tillhört en häxdoktor i Afrika.
Osynlig ruta
  På vägen till maskeraden råkade Marla Drake ut för en pistolbeväpnad mördare, men hon övervann honom genom att använda sina stilettklackar och en puff mot hans ögon av pudret hon hade i sin handväska. Och på den vägen fortsatte det.

Fem serierutor där Marla Drake slåss mot män på de fyra första och mot en kvinna på den femte. Hon sparkar en skurk, slår till en annan med en hinkt, slår en käpp i huvudet på den tredje, klipper till den fjärde med en telefon och slår den sista på käften med knytnäven.Marla Drake använde det som fanns till hands för att oskadliggöra skurkarna, och
det var ingen skillnad utifrån kön, om kvinnorna var skurkar åkte de också på stryk.
Osynlig ruta

  Både som Marla Drake och Miss Fury slogs vår hjältinna mot skurkar, mördare, kriminella gäng och tidsenliga nazister ledda av den enarmade General Bruno. Hennes ärkefiende var den blonda skurken Erica von Kampf. Miss Fury lyckades alltid slå ner skurkarna, vare sig hon måste flyga stridflygplan, hoppa fallskärm och agera skarpskytt eller använda patriarkatets symboler för kvinnor – stilettklackar, makeup och åtsittande långklänningar – för att besegra fienden.Ett ark med en klippdocka i form av Marla Drake och två korta och en lång klänning samt lite hattar med mera.
Osynlig ruta
Foto av ett flygblan längst fram där en porträttbild och texten "Miss Fury" är ditmålad.Nazisttemat gjorde Miss Fury enormt populär bland andra världskrigets amerikanska soldater, och det fanns flera stridspiloter som målade Miss Fury på bombplanen.
Osynlig ruta
  June Tarpé Mills gillade mode, så hon tecknade gärna Marla Drakes lyxiga kläder i egna påhitt. Dessutom gjorde hon klippdockor, som var väldigt populärt då, med olika tjusiga kläder åt Marla Drake.
Osynlig ruta
  Modell för hjältinnan Marla Drake var June själv. June studerade ställningar och vinklar i spegeln och tecknade det hon såg. Dessutom tecknade hon in sin egen perserkatt Peri-Purr i serien. Den fick vara med som Marla Drakes katt, vid namn: Peri-Purr.

Fyra små omslagsbilder till Miss Fury där hon hoppar ner på skurkar av olika slag.Foto av Peri-Purr och June Tarpé Mills som sitter på en säng eller soffa. Hon har en bok i knät och flera böcker samt ett par glasögon ligger i bakgrunden. Katten ligger på en stor utvecklad karta.
June med Peri-Purr. Kanske planerar de en resa?
Osynlig ruta

Porträttbilder av Marla Drake och en annan mörkhårig kvinna. Vid Marla, som tankfullt håller ena handen vid hakan, är en tankebubbla där det står: He's lying! He wouldn't and couldn't risk letting us go now!  Visserligen var Marla Drake en superhjälte på så sätt att hon överlistade och slog ner alla skurkarna. Men det viktiga med henne var att hon blev alltmer klok och godhjärtad av allt hon var med om.
Osynlig ruta
  När Miss Fury publicerats i några år hittade June på att Marla Drake skulle börja yrkesarbeta, och hon skrev dessutom in det för dåtiden mycket radikala greppet att Marla blev ensamstående mamma genom att adoptera sin ärkefiendes son.
Osynlig ruta
  Men allt var inte frid och fröjd med serien. 1947 vägrade 47 tidningar att ta in en seriestrip för att en annan av Junes hjältinnor, en Porträttbild av Marla som håller en pistol framför sig. med symbolen för pang i rött runtomsydamerikansk anti-nazist som blivit artist på en nattklubb efter kriget, var klädd som Paradisets Eva – i en glittrande dräkt mest bestående av en orm och ett äpple.
Osynlig ruta
  June Tarpé Mills fortsatte skriva och teckna Miss Fury under drygt tio år, ända till 1952.
Osynlig ruta
Tillbaka in i skuggan
Osynlig ruta
Porträttbild av June Tarpé Mills som tittar åt sidan.När hon slutat teckna Miss Fury började June Tarpé Mills som kommersiell illustratör inom reklambranschen. 1971 testade hon att göra en av de då så populära romantiska serierna, men det var inte hennes stil.
Osynlig ruta
  June led sedan länge av svår astma, men det hindrade henne inte från att kedjeröka. June Tarpé Mills dog av emfysem den 12 december 1988, 76 år gammal.
Osynlig ruta

2019 har June Tarpé Mills till slut fått sin plats i The Comics Hall of Fame. De senaste åren har också flera nutida unga tecknare tagit upp hennes serie Miss Fury och tecknat den i nyversion. Tyvärr är de flesta av de nya serierna lika extremt sexualiserat tecknade som allt annat i dessa dagar.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-30

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu