Bakgrundspapper uppe

«  Den första kvinnan som Pinkerton-detektiv

Foto av en kvinnas huvud med håruppsättning sett bakifrån
Namn: Kate Warne

Det finns ingenting känt om Kate Warnes bakgrund och uppväxt mer än att hon föddes 1833 i Chemung County, i New York i USA. Berättelsen om henne börjar istället 1856, när hon var 23 år och redan änka. Då klev hon in på Allan Pinkertons detektivkontor i Chicago och sökte jobb.
Osynlig ruta
  Pinkerton trodde att hon sökte kontorsjobb, men Kate förklarade att det var jobb som detektiv hon ville ha. Han sökte ju detektiver nu, det hade hon sett i en annons i lokaltidningen.
Osynlig ruta
Akvarellmålning av Kate Warne stående vid en stol, iförd tidstypisk klänning   Pinkerton svarade att han inte anställde kvinnor. (Det här var dessutom på den tiden då kvinnor inte ens var myndiga.) Men Kate Warne argumenterade emot honom: kvinnor kan rent av vara skickligare detektiver än män. Bland annat påpekade hon att män gärna börjar skryta när de är med en kvinna, att en kvinna kan bli vän med fruar och flickvänner till misstänkta och få information på andra vägar, och att kvinnor har öga för detaljer och är väldigt observanta.
Osynlig ruta
  Kate övertygade honom. Allan Pinkerton tyckte dessutom att hon såg trevlig ut och hade ett ärligt ansikte, som nog skulle göra att folk "instinktivt skulle välja henne för ett förtroende".

Liten grå pil som pekar åt vänster Akvarellmålning av Kate Warne 1866.
Osynlig ruta

Detektivbricka från PinkertonsSå fick Pinkertons sin första kvinna som detektiv. Kate Warne visade snabbt att hon skötte jobbet jättebra, och att hon gjorde precis så som hon sagt vid anställningsintervjun. När Adams Express Company hade problem med stölder klarade hon upp det genom att vända sig till den misstänktes fru. Kate Warne var också extremt bra på att förklä sig. Hon klädde ut sig till vad och vem som helst – inklusive till man.
Osynlig ruta
  Fem år efter att Kate Warne anställts, 1860, startade Allan Pinkerton sin Kvinnodetektivbyrå, som Kate blev den första chefen för.
Osynlig ruta
Logotype med texten: Pinkerton's National Detective Agency - "We never sleep" och ett öga.  1861 avslöjade Pinkertons ett planerat attentat mot den blivande presidenten, Abraham Lincoln. Kate Warne hade fått tag i viktig information när hon utklädd som sydstatskvinna hade infiltrerat attentatsmännens sammankomster. Kate hade sedan huvudansvaret för att klä ut Lincoln till sin invalide bror och tillsammans med ytterligare några detektiver smuggla honom med specialtåg till Washington. Det sägs att Kate Warne inte vek från Lincolns sida och inte sov nånting, och att det var det som fick Pinkerton att skapa sin slogan "Pinkertons – Vi sover aldrig".
Illustration av kvinna som är spion sittande i samtal med en man vid ett bord. Två män står bakom honom. I bakgrunden finns tält.
Under det amerikanska inbördeskriget 1861-1865 fungerade Kate Warne även som spion. Efter kriget fortsatte hon som detektiv och hade hand om många kända fall, bland annat flera uppmärksammade mordfall.
Osynlig ruta
  Men den 28 januari 1868 dog Kate Warne, endast 35 år gammal, av lunginflammation. Allan Pinkerton satt vid hennes dödsbädd. Hon begravdes vid Pinkertons familjegrav.
Osynlig ruta

I sina memoarer tackade Pinkerton särskilt Kate Warne och en annan detektiv för deras stora skicklighet.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till temasidan krigare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu