Bakgrundspapper uppe

«  Stridande sköldmö i vikingatidens fornnordiska religion

Illustration av Ladgerda
Namn: Lagertha

Foto av en vikingaskulptur i form av en kvinna med sköldVi vet inte om hon funnits på riktigt, för de som skrev historia på den tiden skildrar folk på ett sätt som är väldigt överdrivet och mer påminner om religionernas historier och myter. Men någon som hon fanns, eftersom även hela grupper av sköldmöer beskrivs i dåtida historikers skrifter, och det finns exempelvis statyetter bevarade av kvinnor med sköldar.

Ladgerda eller Lagertha (Hlaðgerðr) var enligt historien en sköldmö och härskare från det som nu är Norge. Hon finns beskriven av den danske historikern Saxo Grammaticus i hans Gesta Danorum, och hon antas ofta vara samma kvinna Foto av vikingaarmband med snurrade trådar i guldsom den isländske historikern Snorre Sturlasson i sin Edda kallar för Torgerd Holgabrud, en gudinna som dyrkades i Norge vid den tiden. Tyvärr är båda de här dåtida författarna ganska negativa till krigarkvinnor, så det finns inte riktigt några säkra källor att lita på.
Osynlig ruta
  Saxo beskriver hur Ladgerda var en modig och skicklig krigare, som alltid gick i täten med håret hängande löst över axlarna och utförde "otroliga gärningar".
Osynlig ruta
  Allt började när Frö, kung i Sverige, invaderade Norge och dödade kung Siward. Frö satte då alla kvinnorna i Siwards familj i en bordell för att de skulle förödmjukas. Siwards barnbarn, hövdingen Ragnar Lodbrok (som anses ha existerat påFoto av vikingasköld riktigt), kom dit och slogs mot Frö, och alla kvinnorna klädde sig i manskläder och slogs med honom. Deras ledare var Ladgerda.
Osynlig ruta
Imponerad av hennes mod ville Ragnar fria till Ladgerda, men hon försökte skydda sig genom att ha en björn och en stor hund framför huset, så att ingen kunde komma in. Men när djuren angrep Ragnar dödade han den ena med ett spjut och vred nacken av den andra, och så kunde han gifta sig med Ladgerda. De fick tre barn, två döttrar vars namn Saxo inte kände till och en son med namnet Fridleif.
Osynlig ruta
  (Det är typiskt för Saxo Grammaticus historia att alla starka kvinnor han skildrade till slut ändå besegrades av en man.)

Illustration av strid mellan vikingaskepp, på det till vänster står en helt vit kvinna och sträcker armarna rakt upp i luftenn
Torgerd Holgabrud segrar över Jomsvikingarna, illustration av Jenny Nyström
i Agnes Ekermans "Från Nordens forntid: Fornnordiska sagor" 1895.
Osynlig ruta

Saxo Grammaticus skriver att Ragnar sedan skilde sig från Ladgerda och gifte om sig, men att han skickade efter Ladgerda när han behövde hjälp i strid om makten i Danmark. Ladgerda kom med 120 skepp och hjälpte honom, och tack vare hennes och hennes soldaters insats vann de Osynlig rutaöver Harald. Men sedan dödade Ladgerda Ragnar med en spjutspets som hon dolt i sin kappa, och Saxo skriver att hon gjorde det för att hon "tyckte det var behagligare att styra utan sin man än att dela tronen med honom".
Osynlig ruta
  Vad som hände sen med Ladgerda vet vi ingenting om.
Osynlig ruta

Svartvit illustration av Lathgertha gjord av Morris Meredith Williams 1913
Illustration av Lagertha gjord av Morris Meredith Williams 1913.
Osynlig ruta


  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till temasidan krigare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-30

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu