Bakgrundspapper uppe

«  Uppfinnare redan som barn

Siluett-bild av kvinna
Namn: Margaret Knight

Gillar du att packa ner saker i papperspåsar med platt botten? Tänk i så fall på Margaret Knight nästa gång du packar i en sån!

Teckning av liten tjej som fixar med en massa saker som ligger på golvet framför henne.Margaret Ethridge Knight föddes den 14 februari 1838 i Manchester, New Hampshire, i USA. Mattie, som hon kallades, växte upp med två bröder och sin mamma, som var änka. Redan som liten gillade Mattie att bygga och konstruera saker. Hon byggde drakar som hennes bröder kunde flyga med, slädar som alla barn i stan var avundsjuka på, och en fotvärmare till sin mamma.

   Men familjen var fattig och Margaret måste tidigt börja jobba för att hjälpa till med försörjningen. Som 12-åring såg hon en skyttel lossna i bomullsfabriken där hon jobbade. Den flög iväg och träffade en av de arbetande, som skadades. Det var vanligt att skyttlarna lossnade och skadade arbeterskorna på den tiden, ibland inträffade även dödsolyckor.

Osynlig ruta
Illustration ur barnboken "Marvelous Mattie" av Emily Arnold McCully. Liten grå pil som pekar snett upp åt höger
Osynlig ruta

  Då uppfann Margaret en maskindel som höll skyttlarna på plats. Hennes uppfinning spreds på bomullsfabriker över hela USA, men Margaret var för liten, och hennes mamma för okunnig, för att förstå att de kunde kräva ersättning för Matties uppfinning. Så det fick de ingen.
Papperspåse utan flat botten, så kallad kuvertpåseOsynlig ruta
  Långt senare, när Margaret var i 30-årsåldern, jobbade hon på en papperfabrik. Där började hon fundera på papperspåsarna som fabriken tillverkade, hur de skulle kunna utvecklas till att bli stabilare och bättre att packa i.Papperspåse med platt botten enligt Margaret Knights uppfinning
Osynlig ruta
  Margaret studerade maskinerna som tillverkade papperspåsar på fabriken och sent på kvällarna hemma satt hon och ritade och funderade över hur en maskin skulle kunna tillverka påsar med platt botten istället. Till slut kom hon på hur en maskin skulle kunna både vika och klistra ihop papperspåsar med flat botten.
Osynlig ruta
  Först byggde Margaret en trämodell av sin maskin, men för att kunna ta patent på sin uppfinning måste hon få ihop pengar till att bygga en riktig arbetsmodell i järn.

Margaret Knights maskin för papperspåsar med flat botten
Margaret Knights modell av papperspåsmaskinen står idag på
Smithsonian Institution på National Museum of American History
i Washington.
Osynlig ruta

Stulet patent
Osynlig ruta
Under tiden Margaret jobbade med att få fram en riktig modell av maskinen stod trämodellen framme på pappersfabriken där hon var anställd. Hon tog också med den till flera ställen där hon försökte få hjälp att bygga modellen i järn. När Charles F. Annan såg Margarets uppfinning insåg snabbt han hur viktig den var, så i smyg kopierade han den, och begärde själv patent på den.
Margaret Knights patentbevis på maskinen för flatbottnat papperOsynlig ruta
  Trots risken för vad det skulle kosta, stämde Margaret honom. Under rättegången kunde hon visa alla skisser som hon gjort under sitt arbete, och hon hade flera vittnen som berättade om vad hon gjort och hur hon förklarat uppfinningen för dem under arbetets gång. Charles Annan däremot hade ingenting att komma med, han hade antagligen hoppats på att hon inte skulle våga stämma honom.
Osynlig ruta
  Efter att Margaret vunnit rättegången och fått sitt patent, startade hon med stöd av en finansman ett eget företag – Eastern Paper Bag Company – som tillverkade papperspåsarna. Den flatbottnade papperspåsen gjorde omedelbart succé, både i USA och Europa.
Osynlig ruta
Erkänd uppfinnare
Osynlig ruta
Margaret fortsatte att uppfinna nya, och utveckla redan existerande, maskiner och annat för industritillverkning, och hon fick så småningom minst 26 olika patent. Hon uppfann bland annat en maskin för att skära till skosulor, en symaskinsrulle, ett klädspänne,De amerikanska barnböckerna "In the bag" och "Marvelous Mattie". en pappersmatningsmaskin och en numreringsmaskin.
Osynlig ruta
  1871 fick hon medaljen Decoration of the Royal Legion of Honour av engelska drottning Victoria. 2006 blev hon invald i amerikanska National Inventors Hall of Fame.
Osynlig ruta
  Margaret skaffade sig aldrig familj, hon koncentrerade sig på sitt arbete. I oktober 1913 publicerade New York Times en artikel om henne, och skrev att hon som 75-åring arbetade dygnet runt och höll på med sin åttionionde uppfinning.
Osynlig ruta
  Margaret Knight dog den 12 oktober 1914, 76 år gammal.
Osynlig ruta
  Idag finns flera barnböcker om den uppfinningsrika Margaret, som ju var uppfinnare redan som barn.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu