Bakgrundspapper uppe

«  Första kvinnan som körde Vasaloppet


Namn: Margit Nordin

Ellen Margit Ingrid Nordin föddes den 10 augusti 1897 i Karlstad, i Värmland. I juni det år Margit skulle fylla 11 år flyttade familjen till Östersund. Hon hade då hunnit få två yngre bröder.
Osynlig ruta
Foto av Margit Nordin i skidkläder hållandes sina skidor och stavar   Nästa gång vi hör talas om Margit var hon 25 år och jobbade som gymnastiklärare och sjukgymnast i Grängesberg. Hon hade en patient som bodde 15 km från sjukstugan, så för att komma hem till honom och tillbaka måste Margit varje dag åka skidor i tre mil. Så en dag kom hon på att hon ville prova om hennes kondition höll för Vasaloppet, som körts första gången året innan, alltså 1922.
Osynlig ruta
  Arrangörerna av Vasaloppet hade aldrig kommit på tanken att en kvinna kunde vilja köra Vasaloppet, det var ju till för kraftkarlar att visa vilka starka män de var! Men eftersom det inte fanns något förbud mot kvinnor i Vasaloppet fick Margit Nordin ställa upp, och trots att hon var sist i mål stod folk kvar och hurrade när hon kom, för att hon faktiskt tog sig igenom hela loppet.
Osynlig ruta
  Att det skulle krävas en man för att köra Vasaloppet tyckte Margit var strunt.
Osynlig ruta
  – Jag har aldrig åkt en så lång sträcka förr, men jag måste säga, att det inte var så farligt som jag väntat. Jag har ju tränat hela vintern särskilt för den här tävlingen. På söndagarna har jag tämligen regelbundet gått långa sträckor i terräng från fyra upp till sex mil.
Osynlig ruta
Men varken gubbarna bland arrangörerna eller gubbarna på tidningsredaktionerna var glada åt att en kvinna genomfört denna symbol för mannakraft. Idrottsbladet skrev:

"Nio mil är för långt för en kvinna. Det blir ingen tävling, det blir ett onödigt uthållighetsprov, och man kan inte vara säker på att alla som vilja försöka sig på uppgiften lika lyckligt komma att gå i land därmed. Ty nästa år komma många flickor som vilja starta – var lugna för den saken. Men de måste nekas."

  Och så blev det. Året därpå hade arrangörerna infört ett förbud för kvinnor att delta i Vasaloppet. De tyckte att det fick räcka med ett "kavat fruntimmer" i denna manlighetens högborg.

Foto av plakat med Vasaloppets motto: I fäders spår - för framtids segrar

  Genom åren har kvinnor då och då försökt köra Vasaloppet maskerade som män. När de har upptäckts har de rent fysiskt ryckts ur spår. Mest känd för att ha ställt upp utklädd som man blev Birgitta Westhed som tillsammans med sin kompis Britt Dohsé körde Vasaloppet 1978 under lånade mansnamn och iförda lösmustasch respektive lösskägg. En tv-reporter försökte nämligen intervjua "mannen" Birgitta då. Kolla HÄR!
Osynlig ruta
  Det dröjde ända fram till 1981 innan kvinnor tilläts att delta i Vasaloppet igen.
Osynlig ruta
  Men vad hände med Margit Nordin? Det vet vi bara lite om. Ett år efter att hon åkt Vasaloppet gifte hon sig i Uppsala Domkyrka, men äktenskapet verkar inte ha varat. I en tidningsnotis det år som Margit Nordin skulle fylla 64 år framgår att hon efter andra världskriget hade startat ett Schwedisches Gästehaus i form av värdshuset Nettemühle i en gammal ombyggd kvarn söder om Bonn i Tyskland. Hon fortsatte att åka skidor i Alperna, och hon berättade att hon till påsken det året, 1961, planerade att åka till Matterhornmassivet och åka skidor.Tidningsporträttfoto av Margin Nordin på gamla dar
Osynlig ruta
  Och vi vet att hon hann uppleva att Vasaloppet öppnade för kvinnor. Några månader innan hon dog hann hon dessutom vara med och kommentera det årets omgång av Vasaloppet tillsammans med Sven Plex Pettersson.
Osynlig ruta
  Margit Nordin dog den 3 maj 1982, 84 år gammal.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Rubrik: Kolla
Blinkande gul stjärna Här finns en stumfilm från Vasaloppet 1923, där du kan få se Margit Nordin tävla!
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-01-25

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu