Bakgrundspapper uppe

«  Uppfann bland annat engångsblöjan

Porträttfoto av Marion Donovan i en enkel oval träram
Namn: Marion Donovan

Marion O'Brian föddes den 15 oktober 1917 i Fort Wayne, Indiana i USA. Mamman dog när Marion bara var sju år, och under uppväxten tillbringade Marion mycket tid i pappans och hans tvillingbrors fabrik. De var bägge uppfinnare och uppmuntrade Marion att tänka i sådana banor. Redan i grundskolan uppfann Marion en ny sorts tandkräm.
Osynlig ruta
  Efter en grundutbildning med examen i engelska jobbade Marion först som skönhetsredaktör på tidningarna Vouge och Harper's Bazaar i New York. Hon gifte sig med sin första man, James Donovan, och flyttade till Conneticut med honom.
Osynlig ruta
  Efter andra världskriget var Marion hemmafru med två små barn och ägnade alltför mycket av sin tid åt att tvätta tygblöjor och nedkissade och nedbajsade barnkläder och barnlakan. Det var det som fick henne att vilja uppfinna ett alternativ som inte krävde ständigt tvättande. Först uppfann Marion ett slags vattenbeständigt blöjöverdrag. Det sägs att hon använde delar av sitt duschdraperi. Uppfinningen var en slags föregångare till engångsblöjan, och hon kallade "boater".

Foto av Marion Donovan som demonstrerar hur Boater knäpps fast på en baby i förgrunden av fotot
Marion Donovan demonstrerar "Boater", med tryckknappar att fästa med
istället för dåtida blöjors säkerhetsnålar, juni 1949.
Osynlig ruta

Reklam för Boater med en pojkbäbis med en docka mot blå bakgrundPatentet för "Boater" 1951Men ingen företagare ville satsa på hennes uppfinning. – Vi är inte intresserade. Det finns ingen kvinna som efterfrågat något sådant, var svaret hon fick överallt. Det slutade med att Marion började tillverka "Boater" själv. Hon kunde sälja dem via Saks Fifth Avenue, och där blev den genast en succé. Två år senare sålde Marion Donovan sitt företag och patent för 1 miljon dollar, en summa som motsvarar över 75 miljoner kronor idag.
Osynlig ruta
  Efter det fortsatte Marion Donovan att utveckla sin uppfinning till att bli vad som oftast* anses som den första riktiga engångsblöjan. Men när den mötte lika stort motstånd från blöjtillverkarna gick hon inte vidare med att tillverka den.
Osynlig ruta
  Vid den tiden hade hon börjat studera igen och hon tog examen i arkitektur 1958, 44 år gammal. Marion Donovans äldsta dotter, Christine, har berättat om hur det var att växa upp med en mamma som ständigt uppfann saker: "Varenda rum i huset var ett laboratorium. Det låg gummiband, häftklamrar, sugrör överallt. Som barn bildade vi en monteringslinje för att arbeta med prototyper. Hon gjorde alltid två eller tre saker samtidigt."
Osynlig ruta
  Christine har också berättat att något som hon beundrade hos sin mamma var att när Marion stötte på något hinder så fick det henne bara att försöka närma sig idén på ett nytt sätt: "Hennes filosofi var att bara fortsätta tänka och arbeta för att förbättra." Sonen James har sagt samma sak, och att det som Marion gjorde var att hålla fast vid sina drömmar trots upprepade misslyckanden, hon kunde se varje nederlag som en ny utmaning.
Osynlig ruta
Foto av Marion Donovan på äldre dar där hon står framför sin uppfinning för garderobssortering.Marion var allt från uppfinnare och designer till tillverkare och säljare av flera av sina produkter. Tillsammans med dottern Christine skötte honReklam för en form av tvåskiktad tandtråd som Marion Donovan uppfann senare också reklamkampanjer för produkterna.
Osynlig ruta
  Och hon fortsatte uppfinna hela sitt liv. Förutom blöjor tog Marion Donovan patent på bland annat en anordning för sorterande av kläder i garderober och flera olika tandvårdsprodukter. Totalt hade hon minst ett tjugotal patent och flera handlade om att förenkla vardagen för kvinnor.
Osynlig ruta
  Marion Donovan dog av en hjärtsjukdom den 4 november 1998, 81 år gammal.
Osynlig ruta

2015 valdes Marion Donovan in i National Inventors Hall of Fame. Hennes barn har sedan skänkt alla hennes samlade dokument till National Museum of American History Archives Center, som samlar material om kvinnor som uppfinnare.
Osynlig ruta

* Engångsblöja var en sådan uppfinning som låg i tiden, så flera kan antas ha uppfunnit den nästan samtidigt. I Storbritannien utvecklade och tillverkade Valerie Hunter Gordon något år senare en blöja som liknande Boater, och i Sverige sägs Lil Karhola Wettergren ha skapat en liknande blöja ytterligare några år senare.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-12-04

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu