Bakgrundspapper uppe

«  Martina Bergman Österberg – feministen som lärde Englands flickor gymnastik

Porträttfoto av Martina Bergman Österberg. Hon blickar bestämt snett framåt och ler lite.
Namn: Martina Bergman Österberg

Sofia Helena Martina Bergman föddes 7 oktober 1849 i Hammarlunda i Skåne. Hennes pappa hade titeln "Inspector", så de var troligen ganska välbeställda. Martina föddes mitt i barnaskaran; hon hade två äldre bröder och tre yngre systrar.
Osynlig ruta
  Högre utbildning var eftersträvansvärt i familjen så Martina Bergman fick inte bara en ordentlig utbildning, hon fick också möjlighet att ta examen som privatstudent. I tonåren reste hon till Schweiz för att studera språk. Hemma i Sverige igen jobbade hon bland annat på redaktionen för Nordisk familjebok. 1877 var det dags att resa igen, hon studerade gymnastik i Schweiz, Tyskland, Frankrike och England. När hon kom hem sökte hon in påGruppfoto av en skolklass med kvinnor från Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet. De har gymnastikkläder på sig och ser avslappnade och tuffa ut, särskilt för att vara 1880-tal.Foto i halvbild av Martina Bergman i unga år. Hon har en folkdräkt på sig, och en stickning i händerna. Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet i Stockholm. Hon var alltså redan 30 år när hon kom in på institutet.

Osynlig ruta
Till vänster: Foto av Martina Bergman i folkdräkt vid tiden för studierna på GCI.En mängd kvinnor i fotlånga klänningar är samlade runt ett bord där en manlig lärare håller på att dissekera ett lik. Bredvid läraren står ett skelett.
Osynlig ruta
Till höger: Foton från Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek.
Osynlig ruta
Klicka på bilderna till höger för att se dem större.
Osynlig ruta

Efter sin utbildning bosatte sig Martina Bergman i London, där hon fick jobb som gymnastikinspektris vid London School Board – hennes jobb var att se till att flickor fick gymnastikundervisning. Gymnastik var fortfarande inte vanligt i England och det var därför de gav jobbet till en utbildad svenska. 1888 hade 267 folkskolor infört svensk gymnastik på schemat.
Osynlig ruta
  1885 startade Martina Bergman det första institutet för utbildning av gymnastiklärarinnor i England: Hampstead physical training college. Första året hade hon bara fyra elever, men redan året därpå hade elever börjat strömma till. Det var många som reagerade mot elevernas klädsel, eftersom de inte använde korsetter och kjolarna slutade redan vid knäet – annars hade ju kvinnor långa kjolar på den tiden. Men Martina betonade att gymnastiken krävde en lättsam klädsel.

Gruppbild av elever iförda Kingfieldsinstitutets gymnastikdräk med kjolar som slutar vid knäna. Tre flickor sitter på marken som är gräsbeklädd, två sitter på en bänk bakom dem, och sju stycken står bakom dem.
Cricketlaget 1913, iförda skoldräkten.
Osynlig ruta

  Martina Bergmans teknik innebar en alldeles egen kombination av den svenska så kallade Ling-gymnastiken och engelsk friluftslek och tävling. Teoretiska ämnen var anatomi, fysiologi, kemi, fysik, hygien och rörelseteori. De praktiska innehöll Foto av två kvinnor som fäktas. Tre andra står vid en vägg bakom och tittar på.gymnastik, massage, fäktning, simning och olika bollspel. Hon letade också upp gamla danslekar som hon tog med i utbildningen, både svenska, engelska och skotska. Foto av ett gäng tjejer som spelar basketbollEfter att ha besökt USA under 1890-talet införde hon en ny bollsport på schemat: basketboll.
Osynlig ruta
  Utbildningen vid Martina Bergmans institut var anpassad till alla olika former av lärare; vid högre flickskolor, vid skolor för funktionshindrade och så kallade arbeterskeklubbar för fabriksarbetare och sömmerskor.
Osynlig ruta
Foto av sirligt utformad silverbrosch bestående av bokstäverna MB och O, med två gröna stenar, en mitt på broschen och en hängande under. Under broschen står texten: Den specialdesignade broschen gavs till de elever som klarat utbildningen på institutet. Ingen vet egentligen varifrån Martina Bergman fick sin feministiska grundsyn, men klart är att den grundlades redan i Sverige. Hon drevs av viljan att förändra kvinnors villkor i samhället. Gymnastiken var för henne något som kvinnor behövde för att få "karaktärsstyrka, självförtroende och självkänsla". Hon sa ofta också att svenska kvinnor "skämma bort de svenska männen genom att passa upp dem". Kvinnor och män ska hjälpa varandra, men om kvinnor "passar upp" sina män börjar männen lätt tro att det är deras rättighet att bli uppassade, sa hon.
Osynlig ruta
  Den inställningen verkade hon hålla i sitt eget äktenskap. Hon gifte sig 1886 med pedagogen Edvin Österberg, som pendlade mellan att bo i Sverige och England. De bodde tillsammans när de besökte varandra, men annars bodde hon i England och han i Sverige.

Foto av Kingsfirldinstitutet, en pampig gammal byggnad med en stor gräsplan och ett jättestort träd framför.
Kingsfieldinstitutet.
Osynlig ruta

  Martina Bergman-Österberg drev sitt institut i tio år i London, men flyttade det sedan till egendomen Kingsfield som hon köpt i Dartford i Kent, en timmers resa från London. Då döptes institutet om till Kingsfieldinstitutet. (Senare döptes det om till Dartfordinstitutet.) Vid det laget var Martina Bergman Österberg känd i hela England och hennes färdigutbildade elever fick anställningar även i USA, Sydafrika, Asien och Australien, dit Martina Bergman Österbergs metoder spreds.
Osynlig ruta
Foto av Martina Bergman Österberg till höger i bild. Hon håller tal för sina elever varav två sitter snett bakom henne och en syns i närbild till höger.  Martina var väldigt omtyckt bland sina elever, men de tyckte nog också att hon var hård. Det sägs att hon kallades "Napoleon", och att diciplinen var tuff. Hon citerades ofta säga: "Ingen av mina elever säger 'Jag kan inte'. Den dagen kommer då du blir nervös. Kom då ihåg att du är en av Madame Österbergs studenter och det kommer att räcka för att ta dig igenom alla situationer."
Osynlig rutaFoto av Signe Bergman i oval guldram.
Under flera år på 1890-talet bodde Martina Bergman Österbergs släkting Signe Bergman hos henne, och större delen av den tiden arbetade Signe på Martinas institut. Signe Bergman blev tio-femton år senare känd som den stora organisatören av rösträttsrörelsen i Sverige. Kanske var det åren hos Martina Bergman Österberg som la grunden för Signe Bergmans feminism.
Osynlig ruta
Rösträttsrörelsens symbol på ett rockmärke: gudinnan med en vågskål i händerna och texten JUS SUF FRA GII omkring henne.   Eftersom Martina Bergman Österberg var rik skänkte hon senare stora summor till bland annat LKPRLandsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. 1911 donerade hon den då smått fantastiska summan 50 000 kronor till LKPR för att de skulle ordna föreläsningar i samhällskunskap bland kvinnor på landsbygden. (I sitt testamente skänkte hon dessutom tre gånger såFoto av medaljen Litteris et Artibus i guld, med ett blått barn till. mycket till yrkes- och studiestipendier för svenska kvinnor.)
Osynlig ruta
  För sitt livsverk fick Martina Bergman Österberg bland annat den svenska medaljen Litteris et Artibus ("För vitterhet och konst"). Hon hedrades också genom att bli LKPR:s första och enda hedersmedlem.Rund blå plakett med gul text: Martina Bergman Österberg 1849 - 1915, Pioneer of Physical education for women, lived and worked here. Netball, now an international game, was devised here by the students of the Bergman Österberg Physical Training College.
Osynlig ruta

Plaketten till vänster sattes upp 1999 på Broadhurst Gardens 1
i Hampstead, huset där Martina Bergman Österberg bodde och arbetade i London.
Osynlig ruta

  Martina Bergman Österberg arbetade fram till 1913. Då började hon trappa ner verksamheten, troligen för att hon redan då visste att hon var sjuk. Hon dog av cancer 65 år gammal, den 29 juli 1915, dagen efter skolavslutningen på Dartford.
Osynlig ruta

Foto av en gammaldags enkel stol med armstöd. Stolsistsen och ryggen är i blått tyg, och på stolsryggen är  institutets symbol broderad, den specialtillverkade broschen, här  omgiven av en slinga röda blad.Kingsfieldinstitutet testamenterade Martina Bergman Österberg till engelska staten, som drev det i olika former ända fram till 1982. Idag finns allt möjligt därifrån bevarat i hennes samlingar i The Bergman Österberg Collection på North Kent College i England. Bland annat finns "Madames stol" kvar där. Där går det också att köpa exempelvis muggar med hennes bild på.

Avdelare i form av blad med bär eller något liknande

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Massor av information finns på specialsidorna Bergman Österberg Union – Celebrating the Legacy of Madame Österberg.
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Se en kort video (på engelska) om Martina Bergman Österberg HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Sverige
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-03-10

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu