Bakgrundspapper uppe

«  Uppfinnare av vindrutetorkare

Porträttfoto av Mary Anderson i en oval guldram
Mary Andersson

Nästa gång du sitter i en bil när det regnar, snöar eller det är nåt annat riktigt skitigt väder, då kan du tänka med tacksamhet på Mary Anderson, för det var hon som en gång uppfann vindrutetorkarna!

Mary Anderson föddes på jordbruket Burton Hill i Greene County i sydstaten Alabama i USA den 19 februari 1866 – alltså året efter att det amerikanska inbördeskriget tog slut. Pappan dog när Mary bara var 4 år, men mamman, Rebecka, fortsatte att leva på jordbruket och försörjde Mary och hennes syster Fannie genom det.
Osynlig ruta
  1889, när Mary var 23 år, sålde mamman jordbruket och familjen flyttade till den växande staden Birmingham, även det i sydstaten Alabama. I Birmingham lät de bygga Fairmont Apartments, där de både hyrde ut och bodde själva.
Osynlig ruta
Mary Anderson iförd hatt  Mary var redan då en driftig kvinna, precis som sin mamma. 27 år gammal ville Mary pröva nån ny verksamhet och flyttade hemifrån. Hon startade en kombinerad boskapsranch och vingård i Fresno i Kalifornien. Den drev hon i fem år. Men sen blev hennes faster sjuk, så Mary flyttade tillbaka till Birmingham och skötte om både fastern och Fairmont Apartments.
Osynlig ruta
  När fastern dog visade det sig att hon efterlämnade en massa guld och juveler, så Mary, Fannie och Rebecka fick det mycket gott ställt. 1902 fick Mary chansen att göra en resa till New York. Där såg hon hur bilförarna måste stanna bilarna titt som tätt för att gå ut och rensa bort snö och Två kvinnor i en gammal t-ford, en sitter fram och kör, en sitter bak, bägge ser in i kameranslask från framrutan. När hon frågade om det inte fanns nåt bättre sätt, fick hon höra att många försökt med allt möjligt, som att smörja in rutan i olja eller annat för att snön och slasket skulle rinna av. Men ingen hade kommit på nåt som fungerade.
Osynlig ruta
Väl hemma igen funderade Mary vidare på bilförarnas problem med dåligt väder. Hon gjorde en ritning av en vindrutetorkare som satt på en arm, som föraren kunde vrida på inifrån bilen. Sen lät hon ett lokalt företag göra en prototyp av vindrutetorkaren, och begärde patent på sin uppfinning för att "rensa ett glas från regn, slask, is och snö".
Osynlig ruta
Mary Andersons patentansökan   1903 fick Mary Anderson patent på världens första vindrutetorkare. Hon försökte få den producerad av ett kanadensiskt företag, Dinning & Eckenstein, som hade specialiserat sig på nya uppfinningar. Men de svarade beklagande att de inte trodde vindrutetorkare var något som skulle kunna sälja: "Vi anser inte att den är av sådant kommersiellt värde att det kan motivera oss att sköta dess försäljning."
Osynlig ruta

  Mary hade ett 17-årigt patent, men hon verkar inte ha gjort nåt mer försök att få nån annan att tillverka vindrutetorkaren. 1920 gick hennes patent ut, och hon gjorde inte heller nåt försök att få patentet förnyat. Hon tänkte kanske att uppfinningen inte var så bra trots allt.
Osynlig ruta
  Men knappt två år senare införde Cadillac vindrutetorkare som standard på sina bilar. Vartefter gjorde de andra bilföretagen likadant. Men eftersom patentet hade gått ut fick Mary Anderson ingen ersättning för uppfinnandet av vindrutetorkaren. Hon hade varit för tidigt ute – hennes uppfinning kom innan bilar hade börjat tillverkas i större skala. Allt hon fick var en senkommen bekräftelse på att hon faktiskt hade uppfunnit nåt väldigt bra. (Tur att hon inte behövde pengarna!)
Osynlig ruta
  Vi vet inte mycket mer om Mary Anderson än att hon fortsatte att sköta Fairmont Apartments ända fram till sin död. Hon dog på sitt sommarställe Monteagle i Tennessee den 27 juni 1953, 87 år gammal.

P.S.
Den första automatiska vindrutetorkaren skapades av en annan kvinna, Charlotte Bridgwood, men den blev inte nån större succé, istället var det senare varianter som användes av bilföretagen.)
Mary Anderson valdes in i National Inventors Hall of Fame 2011.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu