Bakgrundspapper uppe

«  Feministisk glasmosaikkonstnär och banderolldekoratör

Porträttfoto av Mary Lowndes 1890
Namn: Mary Lowndes

Mary Lowndes föddes den 30 december 1856 som det äldsta av åtta barn till en kyrkoherde i Poole Keynes i Storbritannien. Hon fick sin konstutbildning i London.
Osynlig ruta
Liten del av glasmosaikfönster med bibliskt motiv i blått och grönt   Efter studierna blev hon assistent åt en känd glasdesigner och arbetade i hans studio. Mary gjorde först skisser till glasarbeten. Men hon blev snart en av de första kvinnorna i England som arbetade professionellt med både skisserna och själva glasmosaikarbetet, och hon arbetade då åt flera olika firmor.
Osynlig ruta
Feminist var Mary Lowndes redan tidigt och hon blev aktiv i rösträttsrörelsen under 1890-talet. Då var hon med i NUWSS, National Union of Women's Suffrage Societies, där hon också var med i ledningen. Mary gjorde affischer och illustrationer till kampen, men framför allt designade hon banderoller och standar.

Illustration med kvinnor, där den ena håller en vågskål i guld och den andra en röd banderoll med vit text: Justice Demands the Vote

  Dessutom var Mary med i tidningskommittén för Englishwoman's Review och skrev regelbundet för den och andra tidningar för rösträttsrörelsen.
Osynlig ruta
Glasmosaikfönster av Sankta Celilia1897 startade Mary glasmosaik-
studion Lowndes and Drury studio i Chelsea tillsammans med Alfred J. Drury, en annan glasmosaikkonstnär. De fick ekonomiskt stöd av bland andra Marys partner Barbara Forbes. Förutom att Lowndes and Drury gjorde egna glasarbeten fungerade de som skola för konstnärer inom Arts and Crafts-rörelsen.Glasmosaikfönster men ec kvinna i röd sjal. Under henne står: She hath done what she could
Osynlig ruta
  1906 utvidgade de, genom att starta the Glass House i Fulham, som var en specialbyggd glasverkstad. De erbjöd glaskonstnärer en möjlighet att arbeta i verkstaden med allt från design till färdigställande av glasmosaikerna. Mary lärde också upp unga kvinnor inom glasmosaik, med sin teknik av detaljerade bilder i starka färger.
Osynlig ruta
1907 tog Mary och Barbara initiativ till ASL, Artists' Suffrage League, som var en av de mängder av yrkesinriktade rösträttsorganisationer som startades i Storbritannien i början av 1900-talet. ASL gjorde affischer och vykort, men framför allt framställde de massor av standar, både för olika grupper och särskilda standar för att hedra de historiska kvinnor som gått före i kampen. Ett album med Marys Lowndes design och tygprover till olika standar finns bevarat idag på Women's Library.

Foto av ett antal kvinnor som står på en gata omringade av standar
Demonstration för rösträtt för kvinnor, London 1908.
Osynlig ruta

Bokomslag för Banners & banner-makingTre standar för förmödrar: Caroline Herschel, Mary Wollstoneceaft och Florence Nightingale  De fantastiska standaren fick många kvinnor att vilja göra egna banderoller och standar. För ASL skrev Mary då också broschyren Banners and Banner-Making 1910, där hon beskrev sin syn på banderollframställning:

"En banderoll är något som ska flyta med vinden, flimra till av en bris, flirta med sina färger för ditt nöje, halvt visa och halvt dölja det som du längtar efter att få se hela av... Välj lila och guld för ambitioner, rött för mod, grönt för länge värnat hopp."

  Genom sitt konstnärliga arbete med banderoller och standar var Mary Lowndes en viktig del av den brittiska rörelsen för kvinnors rösträtt. Och vi tycker förstås att det är extra spännande att kunna se några av de standar som hon och de andra i ASL gjorde för att lyfta minnet av våra förmödrar.
Osynlig ruta
  Men om personen Mary vet vi tyvärr inte mycket mer än att hon genom livet hade problem med allvarlig astma, och att hon levde med Barbara Forbes under hela sitt liv.
Osynlig ruta
  Mary Lowndes dog 1929, 72 år gammal.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - konstnärer
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu