Bakgrundspapper uppe

«  Hon uppfann kaffefiltret – konsten att brygga kaffe

Porträttfoto av Melitta Bentz i oval guldram
Namn: Melitta Bentz

Mycket av det som vi använder vardagligt utan att tänka närmare på det, är i själva verket uppfinningar som kvinnor gjort. Kaffefilter är en sådan!

Amalie Auguste Melitta Liebscher föddes den 31 januari 1873 i Dresden i Tyskland. Hennes pappa var bokhandlare. Annars är väldigt lite känt om hennes uppväxt.
Osynlig ruta
Foto av Melitta Bentz barn Herta, Horst och Willy. Herta har en vit rosett i håret och Horst har sjömanskostym. Willy, som är äldst är klädd som en vuxen, med kostym  I slutet av 1800-talet träffade Melitta Hugo Bentz. De gifte sig och fick snart två söner, Willy och Horst. Dottern Herta föddes inte förrän 1911. Men det Melitta blev mest känd för hände redan under de första åren av 1900-talet.
Osynlig ruta
Porträttbild av Hugo och Melitta Bentz 1897  Som många andra drack Melitta och Hugo gärna kaffe. Men Melitta störde sig på att alltid få kaffesump i munnen. Dessutom fastnade sumprester i kopparna så de blev jobbigt att diska. Det borde finnas något smartare sätt att koka kaffe på, tyckte hon.
Osynlig ruta
  Så Melitta testade att försöka filtrera kaffet på alla möjliga sätt. Hon gjorde hål i en behållare, men hade svårt att hitta på nåt bra att använda som filter. Tills hon en dag kom på idén att testa ena sonens läskpapper till skrivboken som han använde i skolan. Kaffet blev sumpfritt och smakade utmärkt! Så var uppfinningen klar.
Osynlig rutaFoto av den första Melitta-trattenFoto av en ritning av Melitta-filtrets funktion i patentansökan
Melitta provade sedan sitt filtrerade kaffe på vänner och bekanta, och när de gillade det bestämde hon sig. 1908 tog hon patent på sin uppfinning, och började tillverka Melitta-filtren. Familjens vardagsrum blev det nya företagets huvudkontor. Pojkarna levererade beställningar i en liten vagn. 1909 visade Melitta och Hugo upp Melitta-filtret på en mässa i Leipzig. Där gjorde det genast succé, och sedan bara växte företaget. De skaffade en fabrik i Dresden.
Osynlig ruta
  Under första världskriget var både mannen och äldsta sonen inkallade, men Melittas bror hjälpte henne då med företaget. När det blev svårt att få tillgång till material för att fortsätta tillverka filter kom Melitta på att sälja kartonger och annat för att få affärerna att gå runt. Efter kriget tog sönerna över allt mer av den dagliga driften av företaget. Men innan de tog över helt i början av 1930-talet hade Melitta drivit igenom en del nymodigheter, som 5-dagarsvecka för alla anställda och upp till tre veckors semester. Då hade företaget flyttat till Minden i nordvästra Tyskland.Porträttfoto av Melitta Bentz på äldre dar
Osynlig ruta
  Under andra världskriget, när Melitta och hennes man var pensionärer, beordrades företaget att samarbeta med nazisterna. Vid krigsslutet konfiskerades det av de allierade. Samtidigt blev Melitta änka. Först 1948 kunde fabriken börja producera kaffefilter igen.
Osynlig ruta
En medalj från kommunen Minden som hedrar Melitta Bentz  Melitta Bentz dog den 29 juni 1950, 77 år gammal.
Osynlig ruta

Företaget är verksamt än idag. Det säljer Melitta-filter över hela världen. Men numera tillverkar företaget förutom Melitta-filter även andra produkter. I Dresden finns gatan Melitta Bentz Straße, och i Minden respektive Stuttgart finns Melitta Straße uppkallade efter henne.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-08-05

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu