Bakgrundspapper uppe

«  Hon skrev världens mest spridda sång

Porträttfoto av Mildred Hill i unga år. Håret är uppsatt och hon ser in i kameran
Namn: Mildred J. Hill

Hon själv är ganska okänd, men hennes mest kända sång har sjungits över hela världen, på fler språk, och spelats oftare än Beethoven, Bach eller Beatles.

Mildred Jane Hill föddes den 27 juni 1859 i Louisville i Kentucky, som ibland räknades till sydstaterna i USA, eftersom det ligger på gränsen mellan nord och syd. Mildred var äldst av sex syskon. Pappan var pastor inom den presbyterianska kyrkan, men bägge föräldrarna var väldigt måna om att döttrarna skulle få utbildning och inte bara satsa på att gifta sig.
Osynlig ruta
Svartvit illustration av Bellewood Female Seminary  Mildred studerade musik på Bellewood Female Seminary, en skola som hennes pappa var rektor för. Senare studerade hon i Chicago för flera ledande musikpedagoger. Mildred Hill blev expert på afro-amerikansk musik och spirituals, som hon nedtecknade och samlade på.
Osynlig ruta
  Förutom musiker och musikhistoriker var Mildred Hill framför allt kompositör, hon satt vid sitt piano och skapade melodier, men hon skrev inte texterna till sångerna. Istället samarbetade hon med en mängd olika textförfattare. Hon gjorde också melodier till kända författares dikter. I Louiseville blev hon en kändis och tidningen The Courier-Journal rapporterade regelbundet vart hon reste och var hennes musik uppfördes.
Osynlig ruta
Patty Smith Hill sitter i en ljus klänning och läser något som hon håller i sina handskeklädda händer.Mellandottern i familjen Hill hette Patty och hon utbildade sig till förskolepedagog, vilket även nästa syster, Mary, gjorde några år senare. Direkt efter utbildningen började Patty jobba som föreståndare på en avdelning på en förskola. Efter några år blev hon föreståndare för hela förskolan, Louisville Experimental Kindergarten School. Pattys främsta förebild var den tyske pedagogen Friedrich Fröbel och hans "kindergarten", där leken inte sågs som tidsfördriv, utan som någotGammaldags trälåda med ett antal klossar i olika form framför lådan. På lådan finns en trasig etikett, men det går att ana att det står Kindergarten på den. utvecklande som måste ges tid, utrymme och stimulans. Både Patty och Mary var väldigt engagerade i sitt arbete och de skrev en serie i Kindergarten magazine från 1890 till 1891: "Typical Lessons for Mothers and Kindergartners".
Osynlig ruta
  Familjen Hill stod väldigt nära varandra och även Mildred drogs in i systrarnas arbete. Redan 1889 började Mildred och Patty samarbeta för att skriva sånger för barn. Patty har berättat att de hade två syften med sitt arbete med sångerna: för det första att skapa bra musik för barn, och för det andra att anpassa sångerna till barns möjlighet att sjunga sånger som inte är alltför komplicerade.
Osynlig ruta
  Eftersom Patty var föreståndare för Louisville Experimental Kindergarten School kunde de lätt testa sina sånger på barnen där. Om en sång var för svår gick de hem och ändrade i den, sen tog de tillbaka den och prövade igen. 1893 samlade Mildred Framsidan till boken Song Stories for the Kindergartenoch Patty sina sånger i en bok som de kallade "Song stories for the Kindergarten". Den användes både på förskolor och i utbildningen av förskolepedagoger. Den trycktes i tjugo upplagor i USA och översattes dessutom till flera andra språk: franska, tyska, spanska,Foto av Mildred med någon slags hårklämma, inom oval guldram kinesiska, japanska och svenska.
Osynlig ruta
Mildreds mest kända sång fanns med i boken, men med en annan text än den blivit känd för: "Good Morning to All". Det finns olika historier om hur den kända texten uppstod, och en av historierna är att Mildred och Patty hälsade på en väninna som fyllde år.
Osynlig ruta
   Hur den än var med det blev "Happy Birthday to You" snabbt otroligt populär. Från 1915 spreds den allt mer. 1937 användes den i två amerikanska filmer, vilket säger något om hur folkkär den var redan då.
Osynlig ruta
  American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) har slagit fast att "Happy Birthday to You" var den mest populära och vitt spridda sången under hela 1900-talet, långt före de också väldigt populära "For He's a Jolly Good Fellow" och "Auld Lang Syne". ASCAP utgår från när sångerna framförs för publik, men de allra flesta av oss har dessutom sjungit den otaliga gånger i vardagen när någon fyllt år.
Foto av chokladtårta med diverse frukt på bredvid texten: Happy Birthday to you, Mildred!
  När världens första sjungande telegram framfördes 28 juli 1933 var det förstås "Happy Birthday to You", och 1941 bedömdes att den sången redan hade använts i en och en halv miljon sjungande telegram. Men den har också använts av klassiska kompositörer som skrivit stycken baserade på den, exempelvis Igor Stravinsky. Och den har översatts till massor av språk över hela världen.
Osynlig ruta
  Det fick Mildred Hill tyvärr inte uppleva. Hon fick med tiden hjärtbesvär och dog vid 56 års ålder av en hjärtattack hemma hos sin ena bror i Chicago, den 5 juni 1916, långt innan sången hunnit bli så uppskattad och spridd.
Osynlig ruta
porträttfoto av Mildred Hill på äldre dar.Först 80 år senare, när båda var döda, blev Mildred och Patty Hill invalda i The Songwriter's Hall of Fame, i juni 1996.
Osynlig ruta
  Mildred Hills manuskript och andra papper finns bevarade hos University of Louisville Music Library i hennes födelsestad Louisville i Kentucky. Hon gav under sin tid ut ett antal olika sångböcker, men idag är de mesta av hennes musik bortglömd. Men skicka en tanke till Mildred nästa gång du sjunger för någon som fyller år!
Osynlig ruta

Avdelare i form av en rad av flickor som sitter längs med linjen.

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Bläddra i Song Stories for the Kindergarten hos Archive.org.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-08-21

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu