Bakgrundspapper uppe

«  Minnie Hollow Wood – med rätt att bära krigsfjäderskrud

Porträttfoto av Minnie Hollow Wood i hennes  krigsfjäderskrud
Namn: Minnie Hollow Wood

Minnie Hollow Wood föddes troligen 1856. Vi vet inte var, eller exakt när, eller ens vad hon hette då. Men vi vet att hon var Lakota, vilket är ett folk som tillhör Sioux Nation, som bodde i norra USA och i Kanada då.
Osynlig rutaGammal sioux-docka med ljusblå pärlsandaler, skärp och mönster på dräkten.
  Efternamnet Hollow Wood hette Minnie för att hennes man hette så. Han var Cheyenne. En sak vi vet om Minnie är att hon kunde förstå cheyenne, och hennes man förstod lakota, så de pratade med varandra på var sitt språk hela livet.
Osynlig ruta
  Det som gjort Minnie Hollow Wood känd, är att hon deltog som krigare i slaget vid Little Bighorn 1876, när Minnie alltså var 20 år. Området var en helig plats för ursprungsbefolkningen, och enligt ett fredsfördrag med de vita skulle området tillhöra ursprungsbefolkningen.
Skildring av slaget vid Little Bighorn, gjort av en i ursprungsbefolkningen. Bredvid den ett porträtt av Sitting Bull
Slaget vid Little Bighorn med ledaren Sitting Bull.
Osynlig ruta
  Bakgrunden till slaget var att eftersom det även fanns En form av drömfångare med siouxers färger vitt, svart, rött och gult.guldfyndigheter där, var det flera vita guldletare som struntade i allt heligt och trängde sig in. Armén bestämde sig för att det var ursprungsbefolkningen som var problemet och måste slås tillbaka.
Osynlig ruta
  DenUnited Sioux Tribes symbol med tipis runt ett väderstrecksmärke stöddige General George Custer var säker på att vinna över Siouxerna och Cheyennerna som höll till vid floden Little Bighorn. Därför inväntade han inte förstärkningar, utan red direkt till strid. Han och alla hans soldater dödades, men många siouxer och cheyenner dog också.
Osynlig ruta
  Vanligtvis var det bara män som fick bära de stora krigsfjäderskrudarna. De var hederstecken som berättade om mod och strid. Men eftersom Minnie Hollow Wood både var modig och hade stridit mot soldaterna från kavalleriet vid Little Bighorn bestämde Sitting Bull och de andra siouxledarna att hon skulle ha rätten att bära krigsfjäderskrud.
Osynlig rutaHollw Wood och Minnie Hollow Wodd står bredvid varandra klädda i krisfjäderskrudar och andra festkläder, i bakgrunden ett berg med träd längs toppen
  – Jag är en krigarkvinna, som har förtjänat mina fjädrar. Min huvudbonad är inget modeuttryck! sa Winnie Hollow Wood när hennes huvudbonad kom på tal.
Osynlig ruta
  Det fanns i själva verket flera kvinnor i ursprungsbefolkningen som stred vid Little Bighorn, men här berättar vi bar om Minnie.
Osynlig ruta
  Minnie Hollow Wood levde resten av livet med sin man i Cheyennernas reservat i Montana. Hon dog cirka 1930, när hon var ungefär 74 år.
Osynlig ruta

P.S.
Länge fanns det vid Little Bighorn ett monument över stupade vita, men inget över de stupade bland ursprungsbefolkningen. Men över 100 år efter slaget sattes det upp ett minnesmonument även över stupade siouxer och cheyenner.
Osynlig ruta

Monument i form av siluetter i metall av hästar och siouxer och cheyenner
Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till temasidan krigare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-05-29

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu