Bakgrundspapper uppe

«  Uppfann glassmaskinen innan frysar fanns

Porträttfoto av Nancy Johnson cirka 1875
Namn: Nancy M. Johnson

Nancy Maria Danielson föddes den 28 december 1794, troligen i New York i USA. Pappan var läkare. Släkten ändrade senare namnet till Donaldson, troligen för att det var det namn släkten hade innan de flyttade till Nordamerika från Skottland. Vi vet ingenting om Nancys uppväxt, men vi vet att hon och hennes syster Mary senare arbetade som missionärer.
Osynlig ruta
  1823 gifte sig Nancy med professorn Walter Rogers Johnson, som senare blev den första sekreteraren i American Association for the Advancement of Science. De adopterade två barn, Mary och Walter. Nancys patentritningFamiljen bodde i Philadelphia när Nancy Johnson den 9 september 1843 tog patent på en glassmaskin som hon uppfunnit.
Osynlig ruta
  Att människor gillade glass var ingenting nytt, folk hade gjort glass sedan flera hundra år tillbaka. Men det var både tidskrävande och komplicerat, och det fanns inte några frysboxar på den tiden. Glass var till för de rika, som kunde ha ett antal tjänare som stod och rörde till glassen i timmar och serverade den.
Osynlig rutaFoto av glassmaskin med vev
  Därför blev Nancy Johnsons uppfinning snabbt populär. Det hela såg ut som en trähink med en vev. I en inre tenncylinder fanns den blandning av mjölk, socker och smaksättning som skulle frysas, och runt om cylindern fanns krossad is och salt. Ett lock skruvades fast och vevhandtaget sattes in genom det. Foto av en turkos skål med vaniljglass i och ett bär på toppenDet lager av glassblandningen som låg närmast isen frös vartefter, och spateln roterade glassblandningen, tills allt hade frysts. Dessutom kunde den inre cylindern delas, så att två olika smaker av glass kunde göras på en gång.
Osynlig ruta
Gammaldags illustration av en kvinna som gör glass i en glassmaskin medan en liten flicka tittar på  Nancy Johnson tog alltså patent på sin uppfinning 1843, men hon hade ingen möjlighet att själv producera glassmaskiner, så hon sålde patentet billigt. Det blev andra som blev rika på glassmaskinen. Nancys uppfinning blev nämligen standardmetod för glassframställning under många år och används ibland än idag. Men han som köpte patentet döpte i alla fall maskinen han började producera efter henne: "Johnson Patent Ice-Cream freezer".
Osynlig ruta
Foto av Nancy Johnson i helfigur på gamla dar, sittande iförd en lång mörk klänning  Glassmaskinen gjorde att fler kunde få äta glass. Butiker kunde börja sälja glass direkt till folk, och det blev möjligt för fler att göra glass hemma.
Osynlig ruta
  Nancys man dog redan 1852, men hennes syster Mary flyttade in med Nancy. Det var under 1860-talet som systrarna var aktiva i American Missionary Association.
Osynlig ruta
  Nancy Johnson fick ett långt liv. Hon dog i Washington den 22 april 1890, 95 år gammal.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
 Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-05-08

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu