Bakgrundspapper uppe

«  Uppfann torrmjölk för industritillverkning

Porträttfoto av lite äldre Ninni Kronberg. Hon ser snett nedåt. Håret är välfriserat och uppsatt
Namn: Ninni Kronberg

Maria Johanna Berggren föddes 28 september 1874 i Gävle. Pappan var lots. Men familjen flyttade snart till Luleå, där lillebror Anders Gerhard föddes 1876. När Ninni, som hon kallades, fyllt sju år flyttade familjen igen, denna gång till Visby. Ninni uppfostrades av guvernanter och gick inte i någon skola.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Ninni som ung. Hon har uppsatt hår och pärlhalsband i flera rader och hon ser rakt in i kameran  Kanske var familjen tillbaka i Gävle igen sedan, för 1896 gifte sig Ninni, 22 år gammal, med grosshandlaren Erik Kronberg, vars stenrika pappa ägde den stora maltfabriken i Gävle. Där levde hon ett typiskt societetsliv. Ninni gillade att måla och hålla på med konsthantverk. Hon och Erik ägnade sig åt segling och reste en del.
Osynlig ruta
  Men när Eriks pappa dog 1901 tog Erik och Ninni över fabriken. Ninni engagerade sig i att förstå tillverkningsprocesserna och hon blev en självlärd näringsfysiolog.
Osynlig ruta
  Efter första världskriget gick fabriken sämre och 1922 sattes den i likvidation. Samtidigt knakade äktenskapet i fogarna. Ninni flyttade hem till väninnan Gudrun Juel-Westrup som bodde på Rydsgårds gods i Skåne. 1925 skilde hon sig.

Miljöfoto med en herrgård som ligger på andra sidan av vattnet, till höger lite buskar och en båt. Det ser disigt ut, men träden är lummiga
I det gamla gårdsmejeriet på Rydsgårds gods i Skåne startade
Ninni Kronberg ett laboratorium.
Osynlig ruta

Uppfinnare
Osynlig ruta
På Rydsgård använde Ninni sina kunskaper från maltfabriken, och det första hon uppfann var jästmedlet Practic. Hon startade ett företag med paret Westrup och lanserade jästmedlet. Dessutom gjorde hon egen näringsfysiologisk forskning på godset. Hon fick ett eget laboratorium i det gamla gårdsmejeriet. Där utvecklade hon ett mjölkserumpreparat för degförbättring, och på det fick hon sitt första patent 1927.
Osynlig ruta
Foto av gammaldags burk som det står BABY SEMP på med stora bokstäver i rött mot gul botten. det är en bild av en kvinna som ger ett barn mat. Det är en del svårläst text och under står "Svenska Mjölkprodukter AB"  Vid den tiden hade det sedan länge gjorts flera försök att framställa torrmjölk, både i Sverige och andra länder, men ingen hade lyckats skapa en tillräckligt bra produkt. Ninni Kronberg satsade flera års jobb på att utveckla en hållbar metod och 1934 tog hon patent på den. Torrmjölken testades både i Sverige och Indien. Ninni vidareutvecklade sedan metoden och tog ett nytt patent 1937 – dessutom tog hon patent som gällde i Kanada 1936 och i USA 1938. Det blev grunden till en industri.
Osynlig ruta
Foto av Ninni Kronberg iförd en tjusig klänning. Hon står vänd åt sidan men vrider huvudet och ser in i kameran  Sverige hade överproduktion på mjölk på den tiden, och Ninni Kronbergs metod gjorde att överskottet kunde tas tillvara. Hon tilldelades ett statsunderstöd för att torrmjölken skulle kunna börja produceras. 1939 startade kapitalisten Axel Wenner-Gren företaget Svenska Mjölkprodukter AB (som långt senare bytte namn till Semper AB) och tecknade licensavtal med Ninni Kronberg om att tillverka torrmjölken. Torrmjölken gjorde snabbt succé även i andra länder, inte minst i Storbritannien och Frankrike.
Osynlig ruta
Dokument över patentet på torrmjölkstillverkning  Ninni fortsatte med sin produktutveckling och skapade även en metod att använda torrmjölk som bindmedel i charkuterivaror, som hon tog patent på 1935. Under andra världskriget, när det var svårt att kunna importera foder till djur, utvecklade hon dessutom ett kraftfoder för kor. Totalt tog Ninni åtta svenska patent på sina tillverkningsmetoder.
Osynlig ruta
Som alla kvinnor som varit uppfinnare blev också Ninni Kronberg utsatt för folk som försökte lura henne. Bankiren C. Bert Lilja försökte lura till sig en affärsuppgörelse med Svenska Mjölkprodukter AB som innebar att Ninni inte längre skulle få ersättning för sina uppfinningar. Hon gav sig inte, utan stämde bankiren och vann. Men under åren som följde fick hon trots det fortsätta bråka för att få ut sina royaltypengar.

Foto av kvinna som sitter på en soffliknande sak med en hund på vardera sidan, hon håller armarna om hundarna och ser in i kameran
Ninni Kronberg med hundarna.
Osynlig ruta

  De som kände henne beskrev Ninni Kronberg som en fin människa. Hon var djupt troende och hade en stark vilja att göra nytta för mänskligheten. Alla pengar som hon tjänade på sina patent satsade hon i fler experiment för nyutveckling.
Osynlig ruta
  Ninni Kronberg dog på Rydsgårds gods i Skåne den 1 oktober 1949, 75 år gammal.
Osynlig ruta

I Hagastaden i Solna finns sedan 2012 Ninni Kronbergs gata.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-06-20

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu