Bakgrundspapper uppe

«  Ogino Ginko – den första kvinnan i Japan som blev läkare utbildad i västerländsk medicin

Porträttfoto av Ogino Ginko
Namn: Ogino Ginko

Ogino Ginko (Ogino Ginkos namn med japanska tecken) var en enormt viljestark kvinna. Hon föddes den 3 mars 1851 i dåvarande Musashi-provinsen på ön Honshu i Japan. Familjen Ogino var av medelklass. Ginko gillade att studera och läste mycket. Men 16 år gammal giftes Ginko bort med sonen till en bankdirektör.
Osynlig ruta
  Mannen smittade henne med en könssjukdom. På den tiden gick könssjukdomen inte att bota, det gick bara att behandla de värsta besvären. Dessutom gjorde sjukdomen att hon blev steril.
Osynlig ruta
Teckning av körsbärsblommor och två små fåglar   Ginko var tvungen att vara på sjukhus under en lång tid. Där träffade hon läkare som alla var män och som behandlade henne respektlöst och föraktfullt för att hon hade en könssjukdom. Av andra kvinnor på sjukhuset fick hon höra att de blev lika illa behandlade. En del kvinnor undvek till och med att alls gå till läkare för att det var så pressande rent psykiskt att tvingas bli undersökt av nedlåtande män.
Osynlig ruta
Målning i guldram av Ogino Ginko i blå klänning med röda detaljeroch en halmhatt med röda och blå band Det fick Ogino Ginko att bestämma sig för att hon skulle bli läkare – utbildad i västerländsk medicin. Med hjälp av sin mamma lyckades hon skilja sig från sin man, trots att det ansågs vara en skandal att skilja sig. Däremot fick hon inget stöd av familjen för idén att hon skulle bli läkare. Men Ginko hade bestämt sig.
Osynlig ruta
  Första steget var att få en grundutbildning på en skola för kvinnor i Tokyo. Sen gällde det att hitta en skola där hon kunde få en läkarutbildning. Till slut fick hon börja på en privat skola i Kojuin, som hade en västerländsk läkarutbildning. Hennes klasskamrater utsatte henne för taskiga kommentarer, sexuella trakasserier och försök att få henne att sluta på skolan. Men hon vägrade ge upp, och fortsatte kämpa.
Osynlig ruta
  Första gången hon skulle ha en patient vägrade han, en medelålders man, att låta sig behandlas av en kvinna. Men Ginko lyckades övertala honom.
Osynlig ruta
  1882 fick Ogino Ginko till slut sin läkarlegitimation, när hon var 31 år gammal. Men det tog ytterligare tre år innan hon fick godkänt av myndigheterna att som kvinna utöva läkaryrket. Med stöd av en äldre läkare kunde hon då starta Oginokliniken, specialiserad på gynekologi. Hon fick snart många patienter, framför allt kvinnor.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Ginko på äldre dar Förutom arbetet som läkare jobbade Ogino Ginko ideellt för kvinnors rättigheter, bland annat kamp mot prostitution. Hon var också engagerad i arbetet för kvinnors rösträtt och att kvinnor skulle kunna väljas till politiska uppdrag. Dessutom skrev hon många artiklar om kvinnors rättigheter, bland annat drev hon krav på särskilda universitet för kvinnor.
Osynlig rutaStaty av Ogino Ginko, huvud och bröstparti gjort efter ungdomsbilden av henne
Bilden till vänster visar en av flera
statyer av Ogino Ginko som finns
i Japan idag.

Osynlig ruta
  1890 gifte sig Ginko med en äldre man som startade en kristen församling i Hokkaido i norra Japan. Fyra år senare stängde hon sin klinik och flyttade till honom. När mannen dog i början av 1900-talet flyttade Ogino Ginko tillbaka till Tokyo. Där arbetade hon som chef för ett sjukhus fram till sin död.
Osynlig ruta
  Den 23 juni 1913 dog Ogino Ginko av åderförkalkning, 62 år gammal.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-22

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu