Bakgrundspapper uppe

«  Feministisk aktivist i rösträttskampen i Ryssland

Porträttfoto av Polixena Schischkina-Jawein som ser rakt in i kameran och ser allvarlig ut
Namn: Poliksena Shishkina-Iavein

Polixena Nesterovna Schischkina* föddes i april 1875 i Nikolajev i dåvarande kejsardömet Ryssland (idag Mykolajiv i Ukraina). Pappan var militärmusiker, och hon hade sex bröder.
Osynlig ruta
  Polixena utbildade sig till läkare i dåvarande S:t Petersburg. Hon tog examen 1904, specialiserad på gynekologi. Under utbildningstiden hade hon gift sig med en av professorerna och fått dottern Alla och sonen Igor.
Osynlig ruta
Foto av ung och tjusig Polixena med uppsatt hår, örhängen och en spetsblus  Hon var feminist redan då, och tidigt aktiv i arbete för kvinnors hälsa. 1907 var hon av dem som tog initiativ till en ny organisation för kvinnors rösträtt, RLWE, Ryska förbundet för kvinnors likställdhet, och några år senare blev hon ordförande i förbundet.
Osynlig ruta
  Polixena var starkt engagerad för kvinnors Rockmärke för förbundet med i mitten IWSA:s fru Justicia och texten JUS SUF FRA GII i guld, runt om en ljus blå ring med förbundets ryska namn i guldbokstäverrösträtt, hon höll tal och utbildningar och hon skrev artiklar i den internationella rösträttsrörelsens IWSA:s tidning Jus Suffragii.
Osynlig ruta
1911 reste Polixena till Sverige för att delta i IWSA:s Stockholmskongress. Tidningen Dagens Nyheter beskrev henne då som en "världsdam" med mörka, strålande ögon, en djärv profil under svarta hårmassor, stolt hållning och ovanlig skönhet. Men, skrev journalisten, hon är Symbol med fru Justicia framför en soluppgång, med texten SUF FRA GII JUSmer än så, och så fortsatte hyllningen med hur smart hon var och allt hon gjort och uppnått. Hon är en modern kvinna, konstaterade artikeln slutligen, som lever ett intensivt, intressemättat liv.
Osynlig ruta
  Polixena Schischkina-Jawein var en klassisk borgerlig feminist, som tänkte att kvinnoförtrycket skulle kunna lösas genom jämställdhet i lagstiftningen. Så det var lagändringar hon fokuserade på.
Osynlig ruta
Foto av soldater som sitter i sjukhusrum och kvinnor som sitter och står bredvid. I förgrunden en man och två kvinnor, genom dörren bakom dem ses fler rum och fler personer  Under första världskriget satsade RLWE på att starta sjukhus för soldater, och matbespisningar och jourhem för kvinnor och barn. Polixena var då aktiv både i själva organiserandet av verksamheterna och som läkare. Hon höll också kurser för kvinnor i sjukvård.
Osynlig ruta
  Vid februarirevolutionen 1917 framkom att den nya regimen inte tänkte införa rösträtt för kvinnor. Polixena och RLWE började då arbeta intensivt för att påverka. De bjöd in en mängd andra kvinnogrupper och arrangerade en massdemonstration i Petrograd i mars 1917, då 40 000 kvinnor deltog. Den slutade med att Polixena Schischkina-Jawein och Vera Nikolajevna Figner överlämnade en lista med kvinnornas krav till duman. Efter förhandlingar med den provisoriska regeringens ledare furst Lvov fick kvinnorörelsen igenom att rösträtt för kvinnor skulle införas.

Till vänster ett foto av två kvinnor i en bil med folk runt omkring utanför och till höger ett foto av folkmassor på gatan med en stor banderoll i mitten
När 400 000 kvinnor i Petrograd gick ut och krävde rösträtt i mars 1917 ledde
Polixena Schischkina-Jawein och Vera Figner demonstrationståget från en bil.
Osynlig ruta

Foto av lite äldre Polixena i halvfigur sittande på en stol med ena armen lutad över stolskarmenNär bolsjevikerna tog makten vid oktoberrevolutionen 1917 flyttade Polixena Schischkina-Jawein och hennes familj till Estland. Tre år senare dog hennes man där. Men i Estland fick Polixena inte arbeta som läkare, och det verkar som att hon ganska snart återvände till det nya Sovjetunionen.
Osynlig ruta
  Det är svårt att hitta info om henne vid den tiden, men flera källor uppger ändå att Polixena arbetade som läkare när hon återvänt. Hon befann sig i Leningrad under andra världskriget och överlevde belägringen av staden.
Osynlig ruta
  Polixena Schischkina-Jawein dog den 15 mars 1947, strax innan hon skulle ha fyllt 72 år.
Osynlig ruta

* Det finns otaliga sätta att stava hennes namn i översättning från det ryska alfabetet. Vi har valt detta för att det är så hon själv skrev det, på visitkort hon lämnade. Andra stavningar är Poliksena, Shishkina, Sjisjkina, Xixkina, Iavein, Javein eller Yavein.

Avdelare i form av grått streck med en datorskärm till höger

Rubrik: Läs mer
Gul blinkande stjärna Sveriges representant i fredsdelegationerna 1915, Ellen Palmstierna, berättade i en artikel tidningen Idun om resan till Petrograd och Polixena Schischkina-Jawein.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-06-02

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu