Bakgrundspapper uppe

«  Presidentkandidat innan kvinnor hade rösträtt

Foto av Prudence Ayala med vit hatt
Namn: Prudencia Ayala

Prudencia Ayala föddes den 28 april 1885 i El Salvador. Hennes föräldrar, som tillhörde ursprungsbefolkningen, hade inte råd att låta henne gå så länge i skolan. Istället började hon tidigt att jobba som sömmerska. Samtidigt läste hon vidare på egen hand och började skriva.
Osynlig ruta
  Redan i 12-årsåldern började Prudencia sia om framtiden. Hon sa att hon fick meddelanden från "mystiska röster" som berättade vad som skulle hända. Året därpå, 1898, började hennes förutsägelser publiceras i Santa Ana's tidning, där hon kallades "Santanecas Sibylla". Hon blev känd för att ha förutspått den tyska kejsarens fall och att USA skulle ge sig in i första världskriget.
Osynlig ruta
  Prudencia Ayala skrev poesi, och hennes poemPrudencia Ayala fotograferad i en fotografs studie. Hon står lutad mot en ljus pall publicerades i flera av El Salvadors och Guatemalas tidningar. 1913 började hon också skriva politiska artiklar i tidningen Diario de Occidente. Hon skrev om feminism och anti-imperialism, och hon tog avstånd från att USA fick ha militärbaser i Nicaragua.Suddigt porträtt av Prudencia Ayala i gul ram
Osynlig ruta
  Artiklarna mottogs inte alltid gott av myndigheterna. 1919 satt Prucencia Ayala i fängelse för att ha kritiserat borgmästaren i Atiquizaya. Hon satt även i fängelse i några månader i Guatemala, anklagad för att vilja störta diktatorn Manuel Estrada Cabrera.

Liten grå pil som pekar snett upp åt vänster Fotografiet av Prudencia med en pall är från 1922.
Förstasidor på två nummer av tidningen Redencíon Femenina Osynlig ruta

  Prudencia Ayala skrev en bok som sin resa till Guatemala, och den boken följdes av flera andra.
Osynlig ruta
  I slutet av 1920-talet startade hon tidningen Redención Femenina, där hon bland annat drev krav på att kvinnor skulle ha rösträtt.
Osynlig ruta
I mars 1930 tillkännagav Prudencia Ayala att hon skulle ställa upp som kandidat för att bli president i El Salvador. I lagen stod det inte uttryckligen att kvinnor inte fick rösta eller ställa upp till val, det var bara självklart och underförstått. Men den luckan i lagen ville Prudencia Ayala utnyttja. I sin presidentkampanj drev hon bland annat frågor om hederlighet, öppenhet om statlig och kommunal ekonomi, stöd till fackföreningar och erkännande av barn utom äktenskap. Dessutom drev hon kvinnors rätt att rösta och ha höga positioner i samhället.
Osynlig ruta
  Kampanjen blev förstås förlöjligad, och Prudencia blev kallad galen. Men hon fick också stöd. En kongressledamot skrev i tidningen Patria: "Prudencia Ayala försvarar en rättvis och ädel sak, som är kvinnors rätt att rösta och inneha höga positioner. Hennes regeringsprogram är inte sämre i klarhet, saklighet och enkelhet, än andra seriösa kandidaters".

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Prudencia tillsammans
med sin vuxna dotter.

Foto av Prudecia Ayala i helfigur med en käpp i ena handenFoto av Prudencia Ayala och hennes vuxna dotter  Genom kampanjen utmanade Prudencia Ayala det patriarkala samhället på flera sätt; som kvinna, som representant för ursprungsbefolkningen och som ensamstående mamma. Till slut tog Prudencias kandidatur upp i El Salvadors Högsta domstol, men de slog fast att hon som kvinna inte hade rätt att bli kandidat till presidentposten.
Osynlig ruta
  Prudencia Ayala fick alltså inte ställa upp i presidentvalet, och det var hon förstås medveten om hela tiden. Men hennes försök ledde till det hon ville: en stor debatt i El Salvador. Endast nio år senare, 1939, fick den feministiska rörelsen igenom rösträtt för kvinnor.
Osynlig ruta
  Det hann Prudencia Ayala tyvärr inte uppleva. Hon dog 51 år gammal, den 11 juli 1936. De sista åren hade hon lämnat den officiella politiken, och återgått till att arbeta som sömmerska. Och hon var fortsatt engagerad som aktivist, bland annat för kvinnors rättigheter.
Osynlig ruta

Liten grå pil som pekar åt vänster Bilden av Prudencia Ayala på äldre dar är ett gammalt passfoto.

Passfoto på Prudencia Ayala på äldre darOsynlig ruta
Idag är Prudencia Ayala en av de mest kända historiska feministerna i El Salvador. Paraplyorganisationen Concertación Feminista Prudencia Ayala är uppkallad efter henne. 2014 fick hon postumt José Matías Delgados medalj av den salvadoranska regeringen, och medaljen togs emot av ett av hennes barnbarn.
Osynlig ruta
14 år efter Prudencia Ayalas död, 1950, införde El Salvador att kvinnor kunde väljas till alla ämbeten.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-22

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu