Bakgrundspapper uppe

«  Slavupprorets drottning

Porträttillustration av Queen Nanny från en sedel. Hon ser åt höger
Namn: Queen Nanny

Nanny föddes omkring 1686 i Ashantiriket, i det som nu är Ghana i Västafrika. Det finns flera olika skildringar om hennes bakgrund, men det troligaste är att hon greps som slav och tillsammans med flera släktingar såldes och skeppades till Jamaica.
Osynlig ruta
  Det är oklart om hon lyckades fly redan innan hon steg i land i Jamaica, eller om hon flydde efter att skeppet anlänt. Hur som helst flydde hon och slog sig ner i bergen i östra Jamaica tillsammans med fyra bröder.
Osynlig ruta
  De kallades marooner, som betydde "förvildade" slavar. Maroonerna byggde egna städer i bergen och den största staden kallades Nanny Town, efter deras utsedda ledare Nanny. Staden låg strategiskt med utsikt över floden, vilket gjorde att de kunde se alla som närmade sig. De jagade, odlade marken och födde upp djur. Sedan skickade de ut handlare som bytte maten mot vapen och tyger.
Osynlig ruta
Färgfoto av svart kvinna med stor sjal över huvudet. I bakgrunden anas djungeln.   Samtidigt förde de hela tiden en kamp mot plantageägare och brittiskt förtryck. De plundrade plantagerna, brände ner dem, och befriade slavarna. Nanny organiserade gång på gång lyckade fritagningar, och många friade slavar slog sig ner i maroonsstyrda områden. Britterna försökte flera gånger attackera Nanny Town och andra maroon-städer och gripa henne. Men de hamnade istället i bakhåll och måste backa.

Osynlig ruta
Skådespelerskan Gloria Simms spelade Liten grå pil som pekar åt höger
Queen Nanny i filmen om henne 2015.
Osynlig ruta

Queen Nanny var ledare för maroonernas uppror, men hon var också kulturell och andlig ledare. Hon blev en folkhjälte bland marooner och slavar. De var stolta över sin afrikanska kultur och identitet, och det gav dem självkänsla vilket i sin tur gav dem mod och styrka att fortsätta sitt uppror. Än idag är maroon-ättlingar på Jamaica stolta över sitt historiska uppror.
Osynlig ruta
Foto av två bruna örhängen med en illustration i form av ett porträtt av Nanny på.  Många marooner ansåg att Nanny hade särskilda obeah-styrkor, alltså en slags religiös och delvis magisk kraft. Enligt en legend som uppstod hade Nanny magiska krafter som kunde fånga kulor och sedan omdirigera dem tillbaka till de människor som sköt mot henne.
Osynlig ruta
1733 påstod en brittisk officer att han dödat Queen Nanny och intagit Nanny Town. Men det visade sig att maroonerna övergivit Nanny Town för att bygga en bättre belägen stad, kallad New Nanny Town.
Osynlig ruta
  1740 tecknade britterna ett fördrag som garanterade Nanny och "människor boende med henne och hennes ättlingar" mark i Portland. Så småningom blev det fem maroonstäder på 1700-talet där folk levde med eget styre men med en brittisk uppsyningsman i varje stad.
Osynlig ruta
  Eftersom det finns så lite nedtecknat om Nanny vet vi inte mycket om henne som person. Hon var liten till växten men beskrevs som en väldigt klok kvinna med en stark utstrålning. Ursparat foto av en staty av Queen Nanny. Hon har två halsband och en sjal runt huvudetDet finns många legender som uppstått om henne, framför allt om hennes magiska krafter. Lite mer trovärdiga är kanske berättelserna om hennes omfattande kunskap om läkande örter och terapeutiska metoder.
Osynlig ruta
  Det är oklart även när Queen Nanny dog, men det var troligen under 1750- eller 1760-talet, och av naturliga orsaker på grund av ålder. Ett skäl till att det är oklart är att "Nanny" med tiden blev en hederstitel som ledande maroonkvinnor kunde få. Men ingen annan har kallats Queen Nanny.
Osynlig ruta

1975 utsåg Jamaicas regering Queen Nanny till nationell hjältinna. Hennes porträtt finns på en jamaicansk 500-dollarsedel. Hon firas på Nationalhjältarnas Dag i oktober varje år. I Moore Town finns en staty av henne. Det har skrivits böcker och gjorts sånger om henne, och 2015 gjordes en film om hennes liv.
Osynlig ruta

Bilden av Queen Nanny högst upp på sidan kommer från den jamaicanska dollarsedeln.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till temasidan krigare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-05-29

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu