Bakgrundspapper uppe

«  Indonesisk nationalhjältinna och första kända feminist

Foto av Raden Adjeng Kartini i träram
Namn: Raden Adjeng Kartini

Raden Adjeng Kartini, föddes den 21 april 1879 i Jepara på ön Java, i det som då hörde till Nederländska Ostindien, alltså en holländsk koloni, och som idag är en del av öriket Indonesien.
Osynlig ruta
Foto av Kartini och hennes systrar Kardinah och Rukmini, som står bredvid varandra. De är iförda ljusa blusar med spetsar  Kartinis familj var adlig, pappan var regenten Sosroningrat. Genom hans två fruar hade familjen totalt elva barn, Kartini var den näst äldsta flickan. Till skillnad från de flesta flickor i finare familjer fick Kartini och hennes systrar gå i skolan. Där lärde sig Kartini holländska, vilket var ovanligt för en javanesisk kvinna vid den tiden.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar snett upp åt vänster Fotot ovan från vänster: Kartini och hennes systrar Kardinah och Rukmini.
Osynlig ruta

När Kartini blev 12 år tvingades hon att sluta skolan. Då gällde pingit, seden att en fin flicka skulle isoleras i väntan på att bli gift.
Osynlig ruta
  Omslag till tidningen De Hollandsche LelieKartini verkar ha varit en både stark och optimistisk tjej, för hon bestämde sig för att studera på egen hand i sin isolering. Hon läste böcker, tidningar och en holländsk feministisk tidning, där hon också fick en artikel publicerad (fast under annat namn). Via tidningen efterlyste Kartini holländska kvinnor som brevvänner. En av dem blev Estella Hartshalt-Zeehandelaar, holländsk feminist och medlem av det socialdemokratiska partiet.
Foto av R.A. Kartinis Bothekan i fem steg, med lådor och urskurena mönster i träOsynlig ruta
  Frihet, självständighet och lika lagliga rättigheter oavsett kön var de grundläggande krav som Raden Adjeng Kartini ställde för ursprungsbefolkningens kvinnor. Eftersom hon också såg vad kolonialismen innebar, tyckte hon förstås att samma sak gällde för länder. Hon var dessutom emot månggifte och arrangerade Foto av typisk javanesisk dörr med myller av träornamentäktenskap, som var vanliga i Indonesien då. Och hon var även vegetarian.

Osynlig ruta
Lila pil åt vänster  Lådskåpet med trädetaljer har tillhört Kartini
och finns idag på hennes museum.
Osynlig ruta

  Kartini stöttade också det lokala javanesiska hantverket med batikmönstrade tyger och snidat trä.

Osynlig ruta
Lila pil åt höger  Typisk javanesisk dörr med ett myller av snidade träornament.
Osynlig ruta

  Förutsättningen för att kvinnor skulle uppnå frihet var enligt Kartini rätten till utbildning. Hennes dröm var att få utbilda sig till lärare och låta alla flickor studera.
Osynlig ruta
  Kartini ville att hon och hennes systrar skulle få resa till Nederländerna och studera. 1902 fick hon ett stipendium, men övertalades att istället stanna på Java och starta en skola tillsammans med systern Rukmini. De startade med tio flickor från rika familjer, som träffades i Kartinis pappas hus.

Foto av två kvinnor stående framför en "svarta tavla" med en grupp barn sittande nedanför dem
Kartini och hennes systrar Rukmini, Kartinah och Soemarti var lärare i skolan.
Osynlig ruta

Foto där Kartini och hennes make står uppställda, bakom dem sitter en tjänare med parasoll berett, en blomma i urna på en piedestal står bredvid honom.Men det visade sig att Kartinis pappa hade arrangerat ett äktenskap mellan henne och regenten i Rembang, Raden Adipati Joyodiningrat, en 26 år äldre man som redan hade tre fruar och flera barn. Kartini försökte neka, men det gick inte, så i november 1903 gifte de sig.
Osynlig ruta
  För att gå med på giftermålet hade Kartini ställt som krav att hon skulle få fortsätta undervisa, och mot förmodan verkade hennes make förstå Kartinis dröm, så hon fick starta en skola för flickor från ursprungsbefolkningen i den östra delen av Rembang, som de bodde i.Foto av Sienggih i vit klänning sittande på en stol med en kudde bakom sig, 4 månader gammal
Osynlig ruta
  Knappt ett år efter giftermålet födde Kartini sin son Soesalit Djojoadhiningrat, kallad Sienggih.

Osynlig ruta
Sonen Sienggih, 4 månader gammal. Liten grå pil som pekar håt höger
Osynlig ruta

  Allt verkade ha gått bra vid förlossningen, men fyra dagar efteråt, den 17 september 1904, dog plötsligt Kartini i magsmärtor. Det ledde senare till spekulationer om hon kanske blivit giftmördad. Men familjen ifrågasatte inte hennes död.
Osynlig ruta
  Efter Kartinis död startade hennes systrar 1912 ännu en skola för flickor, i Semarang, för att hedra Kartinis minne. Den följdes av flera skolor, bland annat i Surabaya, Yogyakarta, Malang, Madiun, och Cirebon.
Osynlig ruta

1964 hedrades Kartini som Indonesisk hjältinna, och sedan dess firas hennes födelsedag – 21 april – som officiell indonesisk högtidsdag: Kartini-dagen.
Osynlig ruta
  I Nederländerna finns gator uppkallade efter henne i städer som Utrecht, Venlo, Amsterdam och Haarlem. Hennes historia har filmats flera gånger.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Rubrik: Läs mer
Raden Adjeng Kartinis brev till några av brevvännerna finns publicerade på nätet på engelska. Det är breven som gjort att allt hon kämpade för finns bevarat till eftervärlden. En del har sagt att denna översättning är slarvigt gjord, men den är den enda som finns gratis, på nätet, HÄR.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu