Bakgrundspapper uppe

«  En föregångare i civil olydnad

Foto av Rosa Parks i en buss
Namn: Rosa Parks

Rosa Louise McCauley föddes i Tuskegee, i Alabama i USA den
4 februari 1913. Hennes föräldrar skilde sig tidigt och hon växte upp hos sina morföräldrar i Montgomery, dit mamman flyttat med Rosa och hennes lillebror efter skilsmässan.
Osynlig ruta
  Rosa var tidigt medveten om rasismen. De vita barnen fick åka skolbuss till skolan, medan de svarta barnen måste gå. Och utanför huset där de bodde såg hon Ku Klux Klan marschera.
Foto av en ung, leende Rosa ParksOsynlig ruta
  Nitton år gammal gifte sig Rosa med Raymond Parks, som var organiserad i NAACP, National Association for the Advancement of Colored People. Med tiden blev även Rosa aktiv i NAACP.
Osynlig ruta
  Rosa Parks gjorde flera egna aktioner, till exempel blev hon redan 1943 nekad att åka buss när hon försökt kliva på bussen genom den dörr som bara vita fick gå in genom. Bussarna var segregerade, så att vita satt längst fram i bussen, och svarta längst bak.
Osynlig ruta
Det som har gjort Rosa Parks världsberömd hände en torsdagskväll i december 1955, i Montgomery. Bussarna var segregerade, men det var dessutom så, att när de vitas sittplatser fram i bussen var upptagna, Rosa Parks fotograferad av polisen när hon arresterades.måste de svarta lämna sina platser till de vita som ville ha dem. Men Rosa Parks, som var på väg hem från jobbet, vägrade att resa sig på bussen för att lämna plats åt en vit man.
Osynlig ruta
  Rosa blev utkastad från bussen och sedan arresterad, åtalad och dömd till böter. Det ledde till att Montgomerys svarta befolkning startade en bojkott av bussbolaget. En av de drivande var den då okände pastorn Martin Luther King.
Osynlig ruta
  Bojkotten varade i 382 dagar, men bussbolaget blev till slut tvungna att böja sig – USA:s högsta domstol slog fast att segregerade bussar stred mot grundlagen. Men Rosa Parks vägran att resa sig för en vit man hade då redan blivit starten på massor av olika aktioner av civil olydnad och en ny våg av medborgarrättsrörelse växte fram i USA.

Osynlig ruta
På bilden högst upp på sidan är Rosa fotograferad i en likadan buss som den där hon vägrade resa sig, men bilden är tagen ett år senare – den 21 december 1956, då raslagarna på bussarna äntligen tagits bort.
Osynlig ruta

Rosa Parks straffades på flera sätt för sin vägran att resa sig. Hon förlorade sitt jobb på varuhuset där hon arbetade och Foto av en leende Rosa Parks på äldre dar.hon mordhotades. Hon och Raymond flyttade till Detroit, där Rosa jobbade som sömmerska. Samtidigt blev hon talesperson för medborgarrättsrörelsen.
Osynlig ruta
  Rosa Parks har blivit en symbol för medborgarrättsrörelsen och hon har genom åren fått otaliga utmärkelser för sitt mod och sitt civilkurage. Att protestera mot raslagarna var förenat med livsfara.
Osynlig ruta
  Rosa Parks dog den 24 oktober 2005, vid 92 års ålder.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-31

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu