Bakgrundspapper uppe

«  En ovanligt modig och stark flicka, som gått till historien

Porträttfoto av Ruby Bridges som vuxen
Namn: Ruby Bridges

Ruby Nell Bridges föddes den 8 september 1954 Tylertown, i Mississippi i USA. Men när hon var 4 år flyttade familjen till New Orleans i Louisiana, och det var där som Ruby två år senare blev en världskändis.Foto av Ruby Bridges som barn. Hon står i en dörröppning och har en rutig klänning på dig samt en ljus jacka eller kofta
Osynlig ruta
  New Orleans skolsystem skulle göras om på 1960-talet, svarta och vita barn skulle för första gången gå i samma skolor. NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) letade efter frivilliga som kunde börja i vita skolor, och Rubys mamma, Lucille, övertalade pappan, Abon, att de skulle ställa upp, så att deras dotter skulle få en så bra utbildning som möjligt. De visste inte vad de gav sig in i.
Osynlig ruta
  Det var meningen att sex svarta barn skulle börja tillsammans i William Frantz Public School, men när det var dags att börja skolan var det bara Ruby kvar. Det var den 14 november 1960 och rasismen var stark i södern i USA.
Osynlig ruta
  De vita barnens föräldrar höll dem hemma hellre än att de skulle integreras med svarta barn. Ruby fick sitta ensam i klassrummet med läraren Barbara Henry, den enda av skolans lärare som gått med på att undervisa henne. Utanför skolan demonstrerade folk, och varje dag när Ruby gick till och från skolan ledsagades hon genom folksamlingarna av den federala polisen.

Tre federala polisen omger den lilla Ruby Bridges som är på väg nedför en trappa.

Många vita demonstranter står bakom ett stängsel, men två kvinnor och en pojke med plakat står framför stängslet. Pojken står och kollar, men de två kvinnorna skriker något.   Varje morgon plågades Ruby av allt som de vita föräldrarna skrek åt henne. En kvinna hotade att förgifta Rubys mat. En annan placerade en svart babydocka i en träkista utanför skolan, vilket gjorde Ruby väldigt rädd.En grupp arga vita kvinnor skriker
Osynlig ruta
  Familjen förföljdes på flera sätt. Pappan förlorade sitt jobb, de blev inte längre insläppta i matvaruaffären de brukade handla i, och Rubys mormor och morfar kastades ut från jordbruket de arrenderade. Samtidigt fick familjen också mycket stöd. En granne gav pappan ett nytt jobb, folk hjälpte till att vakta deras hus så att rasisterna inte skulle kunna trakassera dem där, andra gick bakom Ruby och poliserna på promenaden till skolan.
Osynlig ruta
   I slutet av det första året fick Ruby trots allt några klass- kamrater, då några vita familjer började låta sina barn gå tillbaka till skolan igen. Och det var först då som Ruby själv förstod att allt handlade om hennes hudfärg – en av klasskamraterna ville inte bli vän med henne och hänvisade till att Ruby var svart.
Osynlig ruta
Ruby med fyra vita klasskamrater. Alla fem tjejerna har klänningar ich Ruby har en rosett i håret.  Det andra året hade de vita föräldrarna givit upp, den öppna segregationens dagar var på väg att försvinna, och skolan började fungera igen. Ruby Bridges gick så småningom ut skolan, och började jobba på en resebyrå.
Osynlig ruta
  1984 gifte sig Ruby Bridges med Malcolm Hall och fick fyra söner med honom. Hon var hemma med barnen, men när de började bli stora startade hon Ruby Bridges Foundation, och började arbeta som aktivist för medborgarrätt och hålla föredrag om hur viktigt det är att arbeta anti-rasistiskt.
Norman Rockwells tavla av Ruby där hon går till skolan. Den är målad ur ett barns perspektiv, så betraktaren ser hela Ruby, men inte huvuden på poliserna som går framför och bakom henne. I bakgrunden syns att någon klottrat "NUGGER" på väggen och kastat tomater som stänkt och färgat väggen röd.
"The Problem We All Live With" målades av Norman Rockwell redan 1963 och var på omslaget till tidningen "Life" 1964.
Osynlig ruta
Sagobok om Ruby med en bild av henne på omslaget   Det har gjorts film om Ruby Bridges Hall, som hon heter numera, det har gjorts sånger om henne, skrivits böcker – både för barn och vuxna, konstnärer har målat tavlor med henne som barn, hon har träffat amerikanska presidenter som Bill Clinton (som hon fick en medalj av) och Barack Obama, och en staty av henne står idag på skolan där hon gick.
Osynlig ruta
  När Ruby stod bredvid Barack Obama och tittade på Norman Rockwells tavla, sa Obama till henne: "Jag tror det är rättvist att säga om det inte vore för er då, så skulle jag kanske inte stått här och vi skulle inte tittat på den här tillsammans".
Osynlig ruta

Avdelare i form av regnbågsfärgat streck

Rubrik: Läs mer:
Blinkande gul stjärna Klicka på länken för att se en video när Ruby Bridges Hall berättar om
    dagarna då hon började skolan.

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-31

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu